Поради

Опудало качки на полюванні

Опудало качки на полюванні

 

Існують перевірені схеми, які допоможуть відчути всю красу захопливого і спортивного полювання з опудалами при правильному їх використанні.

 

Кількість, якість і вигляд качиних опудал, необхідних для успішного полювання. Перше: чим більше – тим краще. Друге: мінімальна кількість – 6. П'ять самок і один селезень. При цій кількості ви ще можете вважати, що полюєте з опудалами. Але зазначу відразу: якщо за 200-300 метрів від вашого «засидження» виставить 15-20 опудал інший мисливець, тільки «знавіснілий від кохання» селезень або поранений одинак підсядуть до ваших опудал, особливо якщо ви полюєте на відкритому водному просторі.

На опудала крижневих качок підлітають всі інші види, а ось крякви на опудала інших качок реагують слабо, навіть навесні.

Починати треба з розвідки місцевості, визначення шляхів прольоту і побудови засидження. Це одні з основних складових успіху. Засідки (курінь) краще робити на одного-двох чоловіків з бійницями на всі боки. Відстань при розміщенні опудал – не менше 50 см. Обов'язково виставляємо одну самку на вільному просторі. Це і буде місцем підсадки качок. Таких місць можна зробити два. При вдалому (правильному) розміщенні можна обчислити точку стрільби на підльоті, тоді промахи трапляються досить рідко. Стрілянину по сидячих качках правильні мисливці вважають не спортивною, вона виправдовує себе тільки з точки зору кількості добутої дичини. Чи багато треба розуму, щоб пристрелити сидячу на воді качку? Інша річ – у польоті! Якщо неправильно взятий «винос», у качки є шанс полетіти неушкодженою. У качки теж повинен бути шанс! І другий аспект – менше можливості пошкодити опудала.

Опудала повинні бути як мінімум повнорозмірними або трохи більшими, добре розфарбованими і не відблискувати!

Навіть погано розфарбовані опудала будуть працювати краще, ніж відблиски. Багато хто вважає, що немає необхідності підбирати з води убитих качок, адже вони плавають животом вниз. Якщо у збитої птиці живіт білий, їх необхідно прибрати якомога швидше, тому що положення качки на спині неприродне для живої особини. Підранків ниркових качок дострілювати відразу, інакше втечуть (пірнають вони не гірше тюленя).

Варто навчитися визначати качок за профілем в польоті, тоді зможете припустити, як поведе себе та чи інша качка при підльоті до ваших опудал. А вони всі ведуть себе по-різному! До речі, за останніми даними вчених, кряква –  одна з небагатьох водоплавних птахів, які бачать в кольорі, звідси їх недовірливість і обережність. Підманити запеклого селезня поза шлюбним сезоном – верх досконалості, тому на 10 стріляних качок, як правило, крижневих 3-4, і з них тільки один «запеклий», а то й жодного. Гарна підмога в полюванні на опудала – манок. Кращі манки – дерев'яні та пластикові виробництва Німеччини, Італії, США, але іноді трапляються непогані і вітчизняні.

Не полінуйтеся прямо біля прилавка перевірити його на звук. Ще краще, якщо хтось з ваших друзів «погуде» в нього з відстані 10-15 метрів, а ви послухаєте звук. Не повинно бути хриплячих і деренчливих ноток – звук має бути чистим! Взагалі «вабити» – мистецтво, і якщо ви ним не володієте, вчіться у качок, а поки, углядівши качок за 200-300 метрів, два-три рази дуньте в манок і відкладіть його вбік, тому що при неправильному витяганні звуку ви тільки віджахнете потенційну здобич. Одяг –краще камуфльований за сезоном. Коли помітите качок, замріть, ніякого руху. Дріб – не крупніше за № 3, краще № 5-7. Стрілянина – не далі 35 метрів.

І насамкінець – якщо правильно виставити опудала – качка сяде не туди, куди хоче вона, а там, де хочете ви!

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему