Поради

Як поцілити звіра

Як поцілити звіра

 

Різні звірі рухаються з неоднаковою швидкістю, мають різні розміри і так далі. Очевидно, що і стрілянина повинна відрізнятися.

 

Як влучити в зайця

По зайцю стріляють, коли він вибігає із загороди, з-під гончака собаки, а також з підриву при полюванні самотопом. Часто можливий постріл і по сидячому звірку. Стріляти в зайця на лежанні мисливці вважають неетичним. Найбільш спортивно підняти його криком і вистрілити, коли він біжить. Якщо ж заєць сидить нерухомо, стріляють прямо в передню частину тушки або в голову (при будь-якому розташуванні корпуса), але такий постріл можливий на дистанції не вище 45 м. На більшій відстані від мисливця раціональніше вичекати, коли заєць повернеться боком. Запам'ятайте: у сидячого до вас спиною або грудьми зайця далі 40-45 м стріляти не рекомендується. З-під собаки та із-за загороди заєць йде або вам назустріч, або іде убік. У зайця, що біжить прямо на вас, цільтеся під передні лапи. Бічного зайця, що виходить дрібними стрибками на ближній і середній відстані (до 35-40 м), досить поцілити в передню частину тушки, або з мінімальним попередженням. Але при стрільбі по звіру, що йде на великих махах, необхідно випередження до 2-3 корпусів. Для мисливців, які стріляють на обгоні, рекомендується «увіткнути» стовбури в зайця і, йдучи вперед, натиснути на спуск після появи достатнього просвіту. Така стрілянина найбільш ефективна по русакові в чистому полі і на пристойній відстані.

При стрільбі по білякові в лісі випередження найбільш вигідне, тому що часу на обгін може не вистачити. Навіть у негустому лісі стрільбі заважають дерева і підріст. Постріл можливий лише в просвітах між ними, прогалинах, на просіках, невеликих галявинах, тому пам'ятайте, що потрібні випередження, короткий поводок, а потім постріл.

Заєць, котрий вискочив з-під стрільця, який полював по чорній (строкатій) стежці, йде вліво, вправо або строго в угон. Як правило, він вискакує не далі 10-20 кроків від стрільця, але може вискочити і прямо з-під ніг. Випередження в цьому випадку не потрібно. Лівого і правого зайців стріляють, цілячись в корпус, бажано в передню частину або голову.

 

Як влучити в лисицю і вовка

Швидкість ходи цих звірів практично однакова і ділиться на крок, рись і гоночний біг на махах. У лисицю і вовка на кроці стріляють без попередження, по корпусу. Те ж можна робити і на неквапливій рисі. Але коли ці звірі йдуть на великих махах, випередження необхідно. Зустрічних звірів б'ють, як і зайця, пострілом під передні ноги, по вухах, а бічних, гонних – з випередженням в 1-3 корпуси, залежно від швидкості бігу і дальності відстані.

 

Як вцілити білку і куницю

Вираз «влучити білці в око» досить умовне. По-перше, розглянути очі білки, що сидить на верхівці ялини, практично неможливо, а по-друге, навіть при попаданні в око малокаліберної свинцевої пульки діаметром 5,6 мм у білки відлетить половина голови, і шкурка вже не буде вважатися вищого ґатунку. Тому стріляти в білок кулями не рекомендується.

Прицільний постріл дробом з використанням уроків у стрільбі по нерухомій мішені дробом з легкістю зніме білку з дерева будь-якої висоти.

Куниця, з'ївши білку, часто днює у звільненому гнізді останньої. При простукуванні дерева вона практично завжди висовує з нього голову. Якщо в цей момент вистрілити по куниці дробом, то при попаданні вона часто вивалюється назовні. Але якщо цього не відбудеться, доведеться або рубати дерево, або лізти на нього. Відтак краще дочекатися, коли звір вилізе з гнізда повністю, а потім стріляти, цілячись в голову, щоб якомога менше зіпсувати цінну шкірку.

 

Як стріляти по косулях картеччю

Це найбільш швидкий і важкий для стрільби звір. За кордоном стрілянина косуль картеччю заборонена, але деякі наші мисливські господарства допускають стрілянину на загонах дрібною картеччю. Під час бігу косуля не тільки швидко рухається, але й одночасно здійснює вертикальні стрибки. Картеч певною мірою, завдяки ширині розкиду, компенсує важкість прицілювання і наведення на ціль. Але більшість мисливців категорично проти стрільби по звірах середніх і великих розмірів картеччю: виходить занадто багато підранків, які згодом болісно гинуть.

 

Як поцілити оленя і кабана з вишки

Тихо і без різких рухів, сидячи на вишці або сидушці, тобто коморі, мисливець має можливість спокійно вибрати певний трофей, акуратно прицілитися в найбільш забійне місце і вистрілити. Хоча, безумовно, забійних місць на тулубі великого звіра досить багато, достатньо навести мушку або перехрестя прицілу на бік кабана, оленя або трохи позаду лопатки – і можна бути впевненим, що звір після пострілу далеко не піде. Але слід пам'ятати, що при стрільбі кулею по нерухомій цілі абсолютно неприпустимо смикати або рвати спуск. Найменше бічне зусилля на нього веде кулю від точки прицілювання.

Помітивши, що звір рушив з місця, утримайтеся від пострілу або прослідкуйте за ним і стріляйте в слушний момент. Повірте, це не так складно. Набагато більше шансів злякати чуйну тварину необережним рухом або стуком. У цьому випадку необхідні миттєве стеження за звіром і прицільний постріл по корпусу без попередження. Можливість повернення звірів на колишнє місце малоймовірна, тому не слід відпускати їх. Слід однак пам'ятати, що постріл з вишки або лабазу проводиться зверху вниз, тому точка прицілювання на корпусі звіра повинна бути трохи вище, ніж при прямому пострілі із землі. Куля, прошиваючи тіло оленя чи кабана зверху вниз під кутом, якраз і зачепить центральні внутрішні органи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему