Поради

Що робити, якщо закачує у транспорті

Що робити, якщо закачує у транспорті

Є нещасні люди, яких закачує в дорозі. Найчастіше поїздку в автомобілі або на автобусі погано переносять в юному віці: вважається, що закачує 58% дітей від 2 до 12 років. Але приблизно 5-10% населення страждає від цього все життя.

Закачування в транспорті - те ж саме, що морська хвороба, медичною мовою вона називається кинетоз або хвороба руху. Морською хворобою кинетоз назвали тому, що вперше люди зіткнулися з цим феноменом при морських подорожах.

Вона може виникнути в будь-яких умовах, коли людина піддається впливу монотонних коливань: під час круїзу, в автомобілі, поїзді, літаку, на гойдалках, каруселях.

Тим, кого закачує, важливо зайняти «правильне» місце в транспорті: 

  • В автомобілі це переднє сидіння: тут менше трясе і добре видно горизонт.
  • В автобусі - в передній половині, «зад» зазвичай більше «ходить» з боку в бік.
  • У поїзді - в купе, розташованих в середині головних вагонів.
  • У літаку - найбільш стабільні сидіння в області крил, найменш - у хвості.

За відчуття рівноваги відповідає вестибулярний апарат - особлива система, що знаходиться у внутрішньому вусі. Якщо він слабкий, навіть невелика качка може викликати істотний дискомфорт. До відпустки два тижні - місяць? Тоді саме час приступити до тренувань вестибулярного апарату. Їх мета - поступово привчити його до змін положення голови і тіла, щоб надалі вони викликали менше проблем. Виконувати вправи обов'язково кожен день, можна - в різних комбінаціях.

Відмінно тренують вестибулярний апарат танці, особливо ті, де потрібно кружляти. Вальс - не ваше захоплення? Тоді спростимо задачу. Вдома, стоячи на обох ногах, повільно повертайтеся навколо своєї осі - двічі за годинниковою стрілкою, двічі - проти годинникової. Надалі можна поступово нарощувати число поворотів, орієнтуючись на своє самопочуття. Інша вправа виконується сидячи. Повільно повертайте голову спочатку вліво - вправо, а потім нахиляйте її вперед, до лівого і правого плеча, все - по три рази.

Закачує в транспорті
Закачує в транспорті

Зміцнюють вестибулярний апарат заняття в басейні, особливо якщо ви будете не тільки плавати, але і повертатися навколо своєї осі або виконувати в воді перевороти.

Дуже корисно їздити на велосипеді, але тільки повільно, адже так рівновагу тримати набагато складніше, ніж при швидкій їзді.

Якщо ви людина неспортивна, вихід теж є. Існують вправи, які майже не вимагають руху. Сядьте і зафіксуйте свій погляд на будь-якій точці. Максимально переведіть очі вгору, вниз, праворуч і ліворуч. Повторіть двічі, а потім виконайте ті ж рухи з закритими очима.

На дачі є гамак? Обов'язково покачайтеся в ньому. Добре тренують вестибулярний апарат і звичайні гойдалки.

За декілька днів до поїздки

Доведено, що під час менструації жінок заколисує сильніше, ніж зазвичай. Тому в «критичні дні» поїздки краще не планувати. Якщо ж вони неминучі, намагайтеся принаймні їздити в холодну пору доби.

Часу на тренування вже немає, але можна максимально підготуватися до поїздки, щоб неприємні відчуття дошкуляли вас менше.

Виспіться. Втома, що накопичилася послаблює адаптаційні механізми організму, в тому числі страждає і робота вестибулярного апарату. Так що всю ніч перед поїздкою збирати валізу або відправлятися в автобусний тур або на літак після ударної робочої зміни - погана ідея.

Відмовтеся від алкоголю. Він послаблює вестибулярний апарат.

В день поїздки

Поснідайте, але не переїдайте. Подорож на переповнений шлунок загрожує появою нудоти. Однак голод також підсилює закачування.

Імбир з давніх-давен вважається прекрасним засобом від закачування. Брати з собою порізаний імбир в свіжому вигляді не дуже зручно. А ось льодяники або навіть печиво з імбиром - хороший варіант. Допомагають вгамувати запаморочення інші льодяники, особливо кислуваті. Також корисно взяти з собою кілька скибочок лимона - посмоктавши їх, ви зменшите нудоту.

Не зациклюйтеся. Людина, яка знає, що його закачує, починає думати про це, не встигнувши ще сісти в транспорт, - і неприємні відчуття з'являються вже на цьому етапі. Відволіктися від тривожних думок прекрасно допомагає музика - візьміть з собою плеєр з улюбленими мелодіями. Якщо ви їдете з кимось із близьких, можна пограти в якусь словесну гру (хоча б в ті ж міста). А ось читати або грати на телефоні або планшеті - погана ідея. Фіксування погляду на близькій точці на тлі тряски підсилює закачування.

Якщо їдете в автобусі, дивіться у далечінь. Найкраще - в лобове скло, щоб дорога була перед вами, однак це далеко не завжди можливо. Убік можна дивитися, тільки якщо ви сидите обличчям по ходу руху. Та й то, якщо предмети миготять занадто швидко, краще прикрити очі і спробувати задрімати. Це справедливо і для польоту в літаку.

Не перегрівайтеся. Духота і спека погіршує стан вестибулярного апарату. Якщо автобус робить зупинки, виходьте на них подихати. Корисно захопити з собою питну воду, попередньо додавши в неї сік лимона.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, медицина, народна медицина
В тему

Останні матеріали