Поради

Як правильно давати дитині кишенькові гроші

Як правильно давати дитині кишенькові гроші

У багатьох батьків виникають питання, пов'язані з грошима, чи давати дитині кишенькові гроші, якщо давати, то як, і скільки? Чи не шкідливо заохочувати гарне навчання грошима, чи обов'язково контролювати їх витрати?

Щастя і життєвий успіх здебільшого приходить до тих, хто вміє не тільки заробляти гроші, але і раціонально ними розпоряджатися. Тому з раннього віку потрібно вчити дітей правильному ставленню до грошей.

Давати кишенькові гроші дитині - значить виховувати в ньому самостійність, готувати до дорослого життя. Дитина без них не зможе відчувати себе вільно і впевнено. У нього можуть зародитися неприємні якості: комплекс неповноцінності, заздрість, жадібність.

Грамотне поводження дитини з кишеньковими грошима

Грамотне поводження дитиною з кишеньковими грошима не залежить від того, наскільки багаті чи бідні їхні батьки. Адже можна пустити на вітер великі гроші і, навпаки, забезпечити сім'ю всім необхідним на скромні доходи.

Кишенькові гроші не бувають надто великими, тому дитині доведеться аналізувати варіанти, розставляти пріоритети і набиратися життєвого досвіду.

Якщо ви бачите, що діти витрачають кишенькові гроші нерозумно, не втручайтеся занадто активно. Ви можете допомогти тільки порадою, але не категоричною забороною. Фінансова втрата - один з життєвих уроків. Дитина сама зробить висновки зі своїх невдалих витрат.

Заведіть дитячу скарбничку

Нехай дитина навчиться частину грошей відкладати про запас. Грамотне розпорядження дитиною кишеньковими грошима йому дуже стане в нагоді в житті.

Чи давати дитині кишенькові гроші?
Чи давати дитині кишенькові гроші?

Якщо нова куплена дитиною річ незабаром валяється де попало, поясніть йому, що від кожної витраченої гривні повинна бути реальна користь, навіть якщо це і розвага. А якщо покупка не потрібна, то і не варто на неї тратити зайві гроші.

  • Погоджуйте методи фінансового виховання в сім'ї без присутності дитини. Інакше він вибере не так корисну, скільки вигідну для себе позицію.
  • Не сваріть дитину за неправильно витрачені гроші. Краще дайте добру пораду. Нехай дитина зрозуміє, що ви - не ворог, а друг, який хоче щиро допомогти.

Якщо у малюка не вистачає грошей на якісну покупку, додайте скільки треба. При нестачі потрібної суми поясніть, що краще почекати, поки сума накопичиться, ніж придбати річ сумнівної якості. Адже вона дуже швидко вийде з ладу.

Якщо батьки розповідають дітям про свою роботу, приходить розуміння, що заробляння грошей - велика праця, і нікому не спаде на думку даремно їх витрачати.

В Америці багаті батьки вчать своїх дітей грамотно розпоряджатися фінансами з дитинства. Вони відправляють їх мити посуд в ресторані, працювати кур'єрами або посильними, мити машини. Саме так багаті спадкоємці дізнаються про справжню цінність грошей.

Кишенькові гроші дітям - ЗА і ПРОТИ

Аргументи ЗА

  • Дитина не відчуває себе приниженим поруч з іншими дітьми, коли вони купують собі важливі для них дрібниці або щось смачненьке.
  • Грамотне поводження з кишеньковими грошима з дитячих років дає досвід планування особистого бюджету, готує до майбутньої відповідальності щодо особистого бюджету.
  • Відсутність кишенькових грошей у дитини може викликати негативне ставлення до батьків. Трапляється, що чадо починає красти у сім'ї, а пізніше і у друзів.

Аргументи ПРОТИ

  • Оскільки діти ще не вміють раціонально користуватися грошима, сім'я зазнає деякий збиток. Тому фінансово вигідніше, коли все необхідне для дитини купують батьки.
  • Якщо дитину не обмежувати в грошах, вона не буде знати їм ціну, з'явиться зарозумілість і хвастощі.

Скільки грошей давати дитині на кишенькові витрати

Коли і скільки давати дитині кишенькових грошей
Коли і скільки давати дитині кишенькових грошей

Багатьох цікавить важливе питання, скільки кишенькових грошей давати дитині. Поняття «кишенькові гроші» самі несуть в собі відповідь - їх не може бути занадто багато за визначенням. Тут все залежить від достатку в родині.

Але навіть забезпечені сім'ї повинні не забувати про розумний підхід. Адже суть дитячих кишенькових грошей не тільки в тому, щоб купити булочку на перерві. Не менше значення їм надається, як засобу навчання навичок поводження з фінансами.

Велика сума буде витрачена на непотрібні дрібниці, а надто маленька може призвести до ущемлення гідності серед однолітків. Як знайти золоту середину?

Щоб визначити оптимальну суму, дізнайтеся, скільки грошей потрібно для шкільного сніданку, проїзду в автобусі і інших необхідних витрат.

Психологи рекомендують видавати дітям стільки, щоб їм вистачало на необхідні витрати. Наприклад, 10 або 20 гривень буде занадто мало, 50 - 100 гривень буде оптимальною сумою. Якщо доходи в сім'ї дозволяють збільшити суму, не варто поспішати. Нехай малюк сам зрозуміє, що для великих грошей треба багато і наполегливо працювати.

З якого віку давати кишенькові гроші дитині

Дошкільнятам гроші не потрібні, батьки їх забезпечують всім необхідним. Але наявність якихось дрібних грошей дає привід дітям задуматися, як правильно ними розпоряджатися.

Велика частина психологів радить залучати дитину до грошей з 3-річного віку на прикладі спільних покупок в магазині. Так він навчиться розуміти, що не можна купити все, що хочеться. З усієї маси товарів необхідно вибрати саме те, що потрібно в даний момент.

У 5 - 6 років дітей поступово готують до самостійних покупок. Якщо він ще не може впоратися з цим, не відмовляйте йому в грошах занадто категорично. Поясніть його помилки і тактовно допоможіть їх виправити. Якщо чадо вже знає рахунок, вчіть його рахувати здачу.

Школярам, ??починаючи з першого класу, кишенькові гроші просто необхідні. Набратися досвіду поводження з ними допомагає похід в магазин. Розвивається математичне мислення, підвищується відповідальність і самостійність. А це - перші кроки у доросле життя.

За яким принципом видавати кишенькові гроші дитині

Американські психологи виявили чотири методи видачі кишенькових грошей:

  • Видавати гроші на першу вимогу;
  • Видавати їх тільки, як заохочення за що-небудь;
  • Видавати, дотримуючись регулярності (щодня, щотижня, щомісяця);
  • Видавати порційно, при потребі;

Психологи вважають два останні варіанти найбільш оптимальними. Видаючи кишенькові гроші дітям, заздалегідь обговорюйте, на що їх можна використовувати, а на що не можна.

Найкраще, коли кишенькові гроші дітям можуть становити постійну суму, розраховану на конкретні цілі. При виникненні непередбачених витрат її можна збільшити.

Кишенькові гроші молодшим школярам видають щодня потроху. 10-12 річним дітям - один раз в тиждень, а щодо дорослих - старшокласникам років з 14 можна довірити видачу грошей раз на місяць.

Чи потрібен контроль над кишеньковими грошима

Батьки повинні ненав'язливо контролювати витрати своєї дитини, радити, на що краще витратити гроші, але дитина сама повинна приймати рішення. Повний диктат з боку дорослих гальмує розвиток самостійності у дітей.

Втручатися потрібно, коли гроші дитині видаються, але ви не бачите матеріальних результатів, куди вони йдуть. Відмовки типу - дискотеки, солодощі і те, що неможливо перевірити, повинні насторожувати.

Довіряючи малюкові управління власними грошима, батьки вже можуть переводити його і на новий щабель домашніх справ. Якщо він виріс до володіння кишеньковими грошима, то, цілком доріс і до нормальної допомоги в домашніх обов'язках.

Чи можна заохочувати або карати дитину грошима

В останні роки багато батьків вибирають легкий і швидкий шлях для досягнення дитиною успіхів у навчанні, поведінці, допомоги по дому. Добре виконав завдання - отримай гроші. Але психологи ставляться до такого методу з обережністю.

Якщо першокласнику досить скромної суми, то мотивація підлітка буде коштувати набагато дорожче. Далі більше. У скільки ж обійдеться батькам вступ чада в обраний ними ВНЗ? Приблизно така ж ситуація складеться і з домашніми обов'язками - потім не потрібно дивуватися, коли дорослі діти відмовлять у допомозі збіднілим старим батькам, як правило це помилка батьків і тільки.

Оптимальний вихід - стабільно виділяти дитині невеликий бюджет на кишенькові витрати. Дозволяйте залишати здачу з магазину. Це привчить його правильно розподіляти і заощаджувати особисті фінанси.

Можна разово заохотити дитину за хорошу поведінку, або покарати гривнею за грубість. Так він буде розуміти, що при поганій поведінці не заслуговує грошового заохочення, що гроші треба заробляти.

І ще декілька порад

  • Видавати кишенькові гроші дітям потрібно стабільно і своєчасно. Пропуски у виплатах або відстрочка виховують у дитини фінансову безвідповідальність.
  • Дитина повинна знати, на які саме витрати йому дають гроші.
  • Не позбавляйте малюка кишенькових грошей в покарання за проступок.
  • Не міняйте встановлених правил. Якщо розмір кишенькових грошей зменшився, поясніть причину і добийтеся взаєморозуміння. Всі зміни у виплатах кишенькових грошей погоджуйте з дитиною.
  • Не компенсуйте чаду даремно розтрачені або загублені через неуважність гроші. Це навчить бути його зібраним і серйозним.
  • Малюк не повинен нікому показувати, скільки у нього готівки.
  • Не можна брати гроші в борг або давати, особливо незнайомим.

У сучасному світі діти розуміють, що гроші - не головне в житті, але без них не прожити. Засоби для життя необхідно заробляти і раціонально витрачати. Завдання батьків - вчити дітей цього з малих років. І кишенькові гроші - шлях до практичних уроків життя.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: гроші, діти, виховання, Сім'я
В тему