Поради

Як позбутися від мокриці

Як позбутися від мокриці

Дім – це місце, де людина почувається найкомфортніше та найбезпечніше. Саме тут так добре відпочити після важкого робочого дня та провести спокійні вихідні. Проте часом приємні будні затьмарюються неприємними живими сусідами – павуками, мухами чи мокрицею. І якщо перших двох позбутися відносно просто, то мокрицю часом навіть важко одразу помітити, не те, що витурити з дому.

Розповідаємо, звідки мокриці з’являються у чи квартирі, якими засобами користуватися, щоб позбутися істоти, та які методи профілактики використовувати, аби позбавити себе такої проблеми у перспективі

Мокриця будинку: що це за істота

Хоча ці організми і нагадують скоріше комах, згідно класифікації відносяться до ракоподібних.  Саме тому ці організми так тяжіють до води – зазвичай вони поселяються у місцях із підвищеною вологістю.

Тіло мокриці темно-сірого чи бурого кольорову, ззовні вкрите хітиноподібним панцирем. Це покриття, подібно до кольчуги складається із окремих лусочок, і за цим її легко розпізнати – у момент небезпеки тулуб скручується у клубок. Має сім пар лапок, тому попри невеличкі розміри, пересувається швидко.

Хто така мокриця?
Хто така мокриця?

Мокриця веде досить потайний спосіб життя. У квартирі вона ховається у вологих та темних місцях, а активність проявляє переважно уночі. Тривалість життя може сягати року, розмноження через відкладання яєць відбувається влітку.

Звідки з’являються мокриці

Аби у квартирі завелася мокриця, мають бути сприятливі умови для існування.  Найвища імовірність того, що істоти заведуться у кутках на кухні чи у ванній, адже тут часто підвищена вологість або ж зберігаються вологі речі (наприклад, ганчірки). Проте, є й інші причини появи.

Серед причин «сусідства» мокриць в приміщенні:

  • Сміття. Мокриці люблять темні недоступні місця, де є чим поживитися – смітник чи відра для компосту імовірно приваблять цих тварин. Особливо коли йдеться про підгнилі овочі та фрукти;
  • Застій води в горщиках із рослинами. У природі мокриці часто живуть у землі, а відповідна вологість у вазонах створює сприятливі умови й у приміщенні. Потрапляють у кімнатні варіанти із яйцями у грунті або ж влітку, коли рослини виставляють на двір. Також істота здатна харчуватися квітками чи зеленню рослин.
  • Сирість чи протікаючи труби. Неважливо, чи йдеться про підвальне приміщення, чи про житлове, надмірна вологість – сприятливе середовище.
  • Наявність великої кількості елементів із сирого дерева. Цей матеріал часто містить багато вологи та може підгнивати всередині, а це саме те, що потрібно мокриці для комфортного існування.

Чи кусаються мокриці

Побутує думка, що мокриці схожі на клопів – здатні неприємно вкусити людину. Насправді це міф. Адже будова щелепного апарату мокриці передбачена для подрібнення органічних залишків, які є м’якими. Тож те, що вона може прокусити чи бодай пошкодити шкірні покриви людей чи тварин, не має під собою підстав. Відтак, істоти не харчуються жодними продуктами тваринної життєдіяльності, адже просто не можуть впоратися із такою твердою їжею.

Чи кусаються мокриці і яка від них шкода?
Чи кусаються мокриці і яка від них шкода?

Тому, помітивши мокрицю у житлі, не хвилюйтеся, що вночі вона на вас нападе.

У чому шкода від мокриць

У природі мокриці живляться зіпсованими речовинами, а їх відходи збагачують грунт. Однак, при нестачі їжі можуть харчуватися здоровими пагонами,  а велике накопичення цих організмів призводить до ущільнення грунту та нестачі кисню. У квартирі натомість користі вони не приносять взагалі. Хоча й не шкодять особливо.

  1. Найперший негативний ефект – неприємний вигляд цих тварин. Адже не зовсім приємно розуміти, що поруч постійно знаходиться кілька десятків не надто приємних істот.
  2. Оскільки тварини харчуються залишками рослин, котрі часто відшуковують у смітті, то на лапках згодом можуть переносити спори грибків чи інфекції. Особливо небезпечно, коли у житлі є негерметично запаковані харчові продукти – вночі мокриця просто пробіжиться по них, залишивши неприємний «сюрприз».
  3. Найпевніше, шкоду на собі відчують кімнатні рослини. Мокриця з легкістю об’їдатиме листки та порушить цілісність кореневої системи. Ознакою присутності у вазоні є дрібні дірочки на квітках. У разі масштабних атак рослина загине.

Якщо не позбутися мокриць, вчасно (не важливо, якими засобами), істоти можуть неконтрольовано розмножуватися та утворити кілька невеликих колоній у квартирі. Тоді сусідство стане ще менш приємним.

Натомість за грамотного підходу і використання відповідних засобів позбавитися мокриць та очистити дім від ще однієї проблеми зовсім не складно.

Як позбутися від мокриці

Розпочинати боротьбу із мокрицею варто із допомогою натуральних засобів. Це особливо актуально, коли  є малюки і не хочеться травити їх синтетикою.

Один із варіантів, що допоможуть позбутися мокриці – картопляні обманки. Досить просвердлити дірки у картоплинах та розкласти їх у кількох місцях. Шкідники, зваблені запахом соку овоча, залізуть всередину щоб поживитися, тож за день-два картоплю треба викинути одразу ж на звалище.

Інший засіб, що позбавить вас від мокриць – розчин червоного перцю, соди та тютюну. У рівних пропорціях речовини треба розбавити у літрі теплої води та нанести засіб на місця, де скупчується шкідник. У якості профілактики протріть також кутки та стики підлоги зі стінами.

Яу позбутись від мокриць?
Яу позбутись від мокриць?

Використайте й проварену сіль. Перед її застосуванням приміщення, де оселилися мокриці слід добре прогріти та просушити, а тоді розсипати на території проварену сіль. Вона поглине залишки вологи та зробить умови шкідника максимально несприятливими.

Щоб позбавитися мокриць використайте розчин сухого квасу: 100 г речовини розбовтайте у пів літрі води та обприскайте цим місця скупчення. Окрім того, підійдуть для розпилення розчин побутової хлорки чи борної кислоти (придбати її легко в аптеці). Після розведення речовини наливають у розпилювач та теж наносять там, де живе ракоподібне.

Також простий механічний спосіб позбавити дім від мокриць є мокрий віник. Радять намочити ворсинки віника з проса та залишити їх на ніч. У період активності особини позалазять всередину, а позбутися х зранку просто – витрусити їх надворі.

Мокриці: знищення хімічними засобами

Однак, якщо прості методи не допомогли, або ж мокриці розмножилися настільки, що претендують на частину квартири, слід використати хімічні засоби. Арсенал їх у магазинах із побутовою хімією зашкалює.

За способом нанесення їх поділяють на:

  • Репеленти (у вигляді дихлофосів)
  • Гелі
  • Крейди
  • Пастки-приманки
  • Інсектициди
  • Тверді отрути.

Наприклад, для обробки підлоги підійдуть засоби широкого профілю як «Гетт», «Тарракс», «Кріт». Котрісь є більш токсичними проте гарантують добрий результат, інші – менш шкідливі, та діють не так швидко. Тому перед використанням слід уважно прочитати інструкцію та протипоказання. Адже окремі засоби не тільки дозволять позбутися небажаних сусідів, а й здатні зашкодити домашнім улюбленцям. Відтак, варто дотримуватися порад щодо дозування.

Працювати із ними слід у рукавичках та масці, а після нанесення рекомендовано не перебувати у приміщенні, а вирушити на прогулянку.

Профілактика появи мокриць

Звісно, легше запобігти появі мокриць, аніж згодом їх позбутися. Для цього досить дотримуватися простих рекомендацій, котрі зводяться до того, щоб дати сприятливим для життя умовам організму утворитися.

Провітрюйте та у випадку підвищеної вологості – регулярно просушуйте приміщення. Слідкуйте за справністю труб та сантехніки, котра може підтікати, і тоді у мокриці не залишиться шансів.

Підтримуйте чистоту. Регулярне прибирання, миття посуду та винесення сміття позбавить мокрицю ласих місць для життя. Дуже важливо не забувати про важкодоступні місця, як от під ванною чи шафою та регулярно там прибирати.

Профілактика появи мокриць

Профілактика появи мокриць

Перевіряйте кімнатні рослини та протирайте дно вазонів. Також, якщо влітку виставляєте рослини на двір, ставте їх у посудини із водою чи підвішуйте, аби мокриця не змогла дістатися до землі.

Покращіть герметичність поверхонь. Щоб обрізати ракоподібному додаткових шляхів проникнення у житло заштукатурте щілини або дірки у підлозі та стінах. Рекомендовано перевірити цілісність сіток витяжки.

Дотримуючи цих простих правил ви зможете запобігти появі мокриць у житлі. Та навіть якщо це трапилося, не панікуйте – користуючись наведеними вище рецептами вам вдасться перемогти цього маленького, але не надто приємного ворога швидко та впевнено!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: дім
В тему