Поради

Церковний шлюб існує, а церковне розлучення?

Церковний шлюб існує, а церковне розлучення?

Церковним називають шлюб між чоловіком і жінкою, який отримав благословення і був освячений церквою. На відміну від цивільного шлюбу (зареєстрованого в цивільних інститутах, зокрема, в рацсі) церковний не має юридичної сили, але несе куди більшу важливість в духовному і моральному сенсі.

 

І хоча подружжю подібно свідченням про цивільний шлюб видають документ про вінчання, в разі руйнування сім'ї недостатньо анулювати його або написати новий папір, як свідоцтво про розірвання шлюбу з рацсу. Так чи існує взагалі церковне розлучення?

Православне вчення розглядає шлюб як непорушний союз чоловіка і жінки, які стали невід'ємними частинами одного цілого. Вважається, що саме після шлюбу починається справжнє життя, робота над собою, просування в духовному розвитку і розумінні цінностей буття. Однак і церква визнає, що бувають обставини, при яких сім'я не може продовжувати існування, і при яких єпархія розглядає прохання про церковне розлучення.

Серед головних причин руйнування союзу, визнаних церквою, є зрада одного з подружжя відносно до іншого. Розірвати церковний шлюб можуть і в разі, якщо один з подружжя зник безвісти на термін більше 5 років, а також відбуває покарання у місцях позбавлення волі. Церковне розлучення можливе також, якщо один з учасників союзу впав у божевілля або відійшов від церкви, змінивши віру або ставши сектантом.

Як правило, мова про так зване «розвінчання» заходить тоді, коли один з подружжя сім'ї, що розпалася, виявляє бажання пов'язати себе узами нового шлюбу і отримати боже благословення в церкві, тобто повторно вінчатися. У цьому випадку він подає прохання в єпархіальне управління за місцем проживання, куди також надає необхідні для розгляду документи: свідоцтво про колишнє вінчання, про укладання першого цивільного шлюбу і про громадянське розлучення; можливо, документи, що вказують на причини розлучення (медичні та інші довідки), і документ про нинішній цивільний шлюб. Церковне розлучення вважається таким, що відбувся, коли правлячий архієрей визнає колишній шлюб «безблагодатним».

 

Чи можна вінчатися після церковного розлучення?

 

Спочатку церква прагне розібратися, з чиєї вини розпався шлюб. Найчастіше з проханням про повторне вінчання звертається постраждала сторона – і канонічна група йде їй назустріч. Винна ж сторона не може відразу отримати дозвіл на вінчання: спочатку необхідно покаятися і нести накладену покуту протягом 2-3 років.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему