Поради

Регулювання вікон своїми руками

Регулювання вікон своїми руками

Пластикові вікна – дуже хороше рішення для оселі, не важливо, це квартира, будинок чи навіть дача. Вони допомагають зберігати тепло,є практичними та мають значний строк експлуатації. Пластикові вікна не потрібно фарбувати та оновлювати, їх не пошкодять шкідники, до того ж цей варіант є дешевшим ніж натуральні виріз дерева.

Однак, якість роботи вікон залежить від правильності їх експлуатації. У випадку, якщо з самого початку конструкцію встановили неправильно або ж не зовсім правильно відчиняли та зачиняли, вона потребуватимуть відрегулювання. Цей нескладний процес дозволить продовжити термін служіння фурнітури та конструкції загалом і позбутися неприємностей.

Фактично регулювання не є ремонтом, тож не потребує складних маніпуляцій. Правильно класифікувавши неполадку у конструкції, елементи, що «здали», вийде полагодити самотужки. Головне – розуміти системи та принципи роботи вікна та запастися терпінням.

Як правильно відрегулювати вікна
Як правильно відрегулювати вікна

Розповідаємо, чому важливо правильно відрегулювати вікна, які бувають неполадки та як їх вирішити правильно, щоб воно ще довго працювало, «як годинник».

Чому важливе правильне регулювання вікон

Є декілька відповідей на це питання. Найперше – своєчасне регулювання проблем зі стулкою, ручкою чи іншим елементом конструкції забезпечить коректне відкривання-закривання вікна. Окрім того, слід правильно відрегулювати конструкцію, аби запобігти зачіпанню нею фурнітури чи рами, щоб воно закривалося щільно та не було продування.

Ну, і звісно, важливо добре відрегулювати елементи, аби вікно повноцінно виконувало свої функції.

Окрім того, важливим фактором є зміна пір року – не всім відомо, що у зимовий та літній період вікна треба відрегулювати відповідно. Режим залежать від щільності притиснення стулки до рами у зачиненому положенні.

Ще під час виготовлення системи виробники закладають «сезонні» режими роботи, додаючи ще універсальний варіант. Він передбачає щільне притиснення гумового ущільнювача, яке можна використовувати у будь-який період.

Натомість у зимовому режимі у гума прилягає дуже щільно задля запобігання тепловтратам. Літній же навпаки – передбачає певну відстань між елементами, яка забезпечує рух повітря та мікропровітрюванння. Тож регулювання режиму важливе для створення необхідного мікроклімату у певну пору року.

Натомість у неправильно відрегульованих вікнах фурнітура зношуватиметься швидше, що вплине на загальний стан конструкції.

В яких випадках потрібне регулювання

Причин полагодити стулку, поправити ручку тощо може бути кілька:

  1. Неправильна установка. Через погано проведені заміри вікно поставлене із порушенням пропорцій чи недотриманням будівельних норм, тож необхідність регулювання імовірно виникне одразу ж після встановлення конструкції. Можливо, під час робіт майстер «забув» визначити рівень та підігнати систему до необхідних показників.
  2. Всідання стін. Так, таке теж трапляється. Через деякий час стіни будинку можуть незначно осісти, а внаслідок цього стулка наприклад, почне зачіпати раму. Це створюватиме труднощі у ході відкривання та закривання і впливатиме на щільність прилягання частин.
  3. Сезон. Відрегулювати конструкції треба враховуючи пору року – не забувайте про режими і вам вдасться створити комфортні для перебування умови.

Окрім того, є чисто механічні неточності у роботі, виникнення яких є сигналом, що прийшла пора допомогти конструкції краще виконувати роботу та відрегулювати фурнітуру.

  • «Рознос» ущільнювача. За деякий час після використання гумова частина починає потроху відклеюватися, тому між нею і стулкою з’являється просвіт, куди потрапляє повітря та виникає ефект протягу.
  • Провисання стулки. Внаслідок цього її низ у ході руху зачіпає раму, тож для зачинення доводиться докладати певних зусиль. Також можливе зсування стулки ліворуч чи праворуч – через це її кут зачіпатиме елементи рами.
  • Розхитана або туго прикручена ручка. Неправильно прикручена або розхитана у процесі користування ручка нещільно прилягатиме до частин рами, а у випадку неусунення цього недоліку може зовсім відпасти. Загалом вирішити цю проблему у процесі відрегулювання вікна чи не найпростіше.
  • Неправильний притиск стулки. Занадто тісне або вільне прилягання до рами, не пов'язане із режимом відкривання шибок системи.
Читайте також

Інструменти щоб відрегулювати вікно

Враховуючи те, що процес нескладний, для регулювання не знадобляться унікальні інструменти. Вирішити питання допоможуть пристрої, які є в арсеналі більшості чоловіків:

  1. Комплект шестигранників;
  2. Хрестова викрутка;
  3. Плоскогубці;
  4. Машинне масло для змазування;

Ключову роль відіграють шестигранники, які ідеально підходять для роботи із фурнітурою вікон. Останню найчастіше закріплюють звичайними шурупами, тож хрестоподібна викрутка заввиграшки із ними впорається.

Інструменти для регулювання вікна
Інструменти для регулювання вікна

Налаштування вертикальної і горизонтальної осей

Різні виробники пропонують різноманітні фурнітури та навіть дещо відмінні частини. Тому щоб правильно регулювати слід враховувати аспекти конкретних конструкцій.

Відрегулювати горизонтальну ось вікна варто у випадку, коли треба посунути стулку у горизонтальній площині чи позбутися скосу конструкції. До цих неполадок призводять або неякісні елементи системи, або ж тривала експлуатація, що призвела до їх зношення.

Для допомоги конструкції візьміть шестигранник та знайдіть петлі вікна (ця фурнітура розміщена зверху та знизу рами). Там ви побачите отвори під ключ. Повертаючи його в отворі нижньої петлі вдасться відрегулювати висоту орієнтовно на 2 мм, здійснювати це можна і коли вікно зачинене, і коли відчинене, тож оберіть зручніший для себе варіант.

Обертання елемента за годинниковою стрілкою дозволить при підняти протилежний до петлі бік вікна. Відрегулювати верхню частину системи аналогічно – через взаємодію ключа те верхньої петлі. Таким чином, під час обертання стулка підтягується до петлі, «припіднімаючи» протилежний бік вікна. Регулювання проти годинникової стрілки навпаки – дещо опустить нижній протилежний куток шибки.

Відрегулювати вікно у вертикальній площині означає підняти чи опустити стулку до необхідного рівня. Для цього типу маніпуляцій слід попрацювати із нижньою петлею. У неї вставляють шестигранник та провертають його: у ході руху за годинниковою стрілкою стулка рухатиметься вгору, при русі проти – опускатиметься вниз. У цьому випадку максимальна відстань коректування також становить 2 мм.

Регулювання вертикальної і горизонтальної осей
Регулювання вертикальної і горизонтальної осей

Регулювання притиску стулки

Притиск стулки визначає щільність прилягання елементів конструкцій. У разі його порушення утворюється простір, якого не повинно бути, відтак поблизу шибок «гуляє» повітря. Потік повітря не обов’язково повинен бути значним аби свідчити про необхідність відрегулювати стулку рами. Чи є проблема із притиском просто перевірити із допомогою вогню. Запаліть поблизу шибок запальничку та сірник і стежте за полум’ям: коли воно хитається у різні боки, значить, притиск недостатній.

Допоможе вирішити неполадку зі стулкою усунення щілини. Щоб її позбутися, слід відрегулювати положення ексцентриків (спеціальних металевих овальних виступів у фурнітурі рами, які мають спеціальний отвір для викрутки чи шестиграннника).

Тому відрегулювати притиск стулки вікна слід так: за допомогою інструмента (плоскогубців чи ключа) посувати ексцентрик за годинниковою стрілкою коли необхідно щільніше притиснути раму. Якщо ж навпаки – треба «попустити» притиск, то крутити треба проти годинникової стрілки. Зауважте, що не варто надто сильно зміщувати ексцентрик, достатньо буде кількох міліметрів, аби відрегулювати вікно як треба.

Як відрегулювати стулку?
Як відрегулювати стулку?

Ремонт і регулювання ручки

З таким елементом конструкції як ручка теж іноді виникають проблеми. Однак допомогти полагодити систему зазвичай не складно – головне правильно зрозуміти, у чому суть.

Наприклад, у разі, коли для повороту ручки слід прикладати багато зусиль згодом вона може тріснути, тому доведеться її замінювати. Якщо ж усунути проблему із ручкою вчасно, ця частина конструкції прослужить ще довго.

Полегшити відкривання ручки іноді допомагає просте змазування механізму звичайною олією чи машинним маслом. Перед процедурою слід очистити елемент, адже в процесі експлуатації він накопичує пилюку. Тому конструкцію необхідно ретельно протерти чи промити, а потім витерти насухо та наносити змазуючи рідину. Після процедури вікно треба кілька разів відкрити та закрити, щоб дати маслу просочити систему фурнітури.

Регулювання ручки
Регулювання ручки

Буває й навпаки – сама ручка нещільно прилягає до вікна, ніби трішки бовтаючись. Це означає, що ослабло її кріплення. Відрегулювати недолік можна, знявши білу захисну пластинку під ручкою: під нею знаходяться гайки кріплення. Регулювання полягає тому, аби щільніше їх закрутити,  у цьому допоможе викрутка.

У критичних випадках знадобиться заміна ручки – якщо, наприклад, елемент тріснув та його неможливо відрегулювати. Слід зняти декоративну накладку та відкрутити болти. Знявши ручку, поставте на її місце нову та зафіксуйте відповідним чином – підібрати її можна у будь-якому магазині із вікнами.

Позбавлення від провисання

Якщо вікно зачіпає нижню раму це означає, що стулка провисла та її треба відрегулювати. Це зазвичай стається під впливом власної ваги елементів конструкції вікна – воно великого розміру та відповідно маси, його часто залишають відкритим, із дуже високою імовірністю виникне проблема провисання. Серед менш поширених причин – неправильний монтаж вікна або ж випадіння елементів системи, котрі мають втримувати стулку.

Процес налаштування простий:

  • В торці стулки біля нижньої петлі віднайдіть регулювальний гвинт
  • Вставте у нього шестигранний ключ
  • Обертайте ключ за годинниковою стрілкою.

Внаслідок таких нескладних маніпуляцій стулка підтягнеться вище і вже не зачіпатиме рами вікна, а отже, проблему вирішено. Якщо ви навпаки – хочете відсунути, крутіть фурнітуру у протилежний бік. Однак у цьому випадку ви скоріше поглибите провисання.

Кілька корисних порад від фахівців

Як бачимо, насправді відрегулювати положення вікна, поправити стан стулки чи підігнати конструкцію до безперебійної роботи нескладно. Однак, аби цього уникнути, легко влаштовувати системі профілактику: майстри радять оглядати їх принаймні раз на рік та вирішувати поточні неполадки. Якщо таких немає, корисно принаймні змастити елементи відкриваючого механізму.

Регулювання дозволяє е тільки виправити недолік роботи вікон, а й покращити їх функціональність (як, наприклад, налаштування режиму відповідно до сезону).  Зокрема, майте на увазі такі поради:

  • Коли виникла проблема із тим, що середина стулки зачіпає раму, відрегулюйте її лише в один потрібний бік;
  • Коли проблема із некоректною роботою ручки виникає регулярно (наприклад, за деякий період після відрегулювання вона знову розхитується), радять застосувати додаткові пристрої. Після підкручування гайок слід посилити декоративну пластину – зробити це можна з допомогою додаткових гребінок.
  • Для догляду за вікнами та відрегулювання їх застосовуйте лише відповідні інструменти та засоби. Зазначимо, що очищати вікна не потрібно із використанням засобів, що містять кислоту. Адже вони можуть пошкодити систему та негативно вплинути на цілісність елементів, що згодом призведе до потреби від регулювання фурнітури. Якщо сумніваєтеся, зверніться до фахівців, які допоможуть підібрати правильні продукти.
  • Експлуатуйте вікна правильно. Намагайтеся не відчиняти чи зачиняти шибки надто різко, аби не пошкодити конструкцію. Окрім того, не навішуйте на раму важкі декоративні елементи, намагайтеся запобігти впливу на конструкцію інших предметів. Коли відчиняєте вікно, фіксуйте його у певному положенні чи просто стежте, щоб при поривах вітру воно не билося б стіни тощо. Адже регулярний потужний механічний вплив має здатність призводити до зсувів частин системи.

Завважте, що дотримуючись таких простих порад вікна вдасться зберегти у робочому стані та привабливому вигляді на довгі роки. І тоді не доведеться шукати коштів на черговий ремонт.

На завершення пропонуємо ознайомитися з відео інструкцією по регулюванню пластикових вікон своїми руками:

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: вікна, дім
В тему