Поради

Випадіння волосся у жінок: причини та профілактика

Випадіння волосся у жінок: причини та профілактика

Красиве і доглянуте волосся є гордістю для будь-якої жінки. Багато досліджень підтверджують той факт, що волосся жінки і її самооцінка тісно взаємопов'язані. А щоб шевелюра виглядала доглянутою і блискучою, вона повинна бути перш за все здоровою.

Гарне волосся - необхідний елемент іміджу, який користується успіхом у протилежної статі. Тому ми починаємо турбуватися, якщо на гребінці після розчісування залишається більше волосся, ніж зазвичай, або вони випадають "самі", залишаючись на одязі. А іноді відсутність волосся на голові видно неозброєним оком. Це вже сигнал, що в жіночому організмі є якась неполадка.

Існує дуже багато факторів, які викликають випадіння волосся.

Що вважати випадінням волосся?

Перш ніж бити тривогу, переконайтеся, що волосся у Вас випадає більше фізіологічної норми. Щодня Ви втрачаєте від 30 до 100 волосин, причому вони випадають рівномірно, з усіх зон голови. Це абсолютно нормально, і облисіння не відбувається, тому що волосся швидко відновлюється. Але якщо самовідновлення запізнюється або не відбувається зовсім, то щільність волосся зменшується.

Випадіння понад 1000 волосин на день - це вже патологія, яку називають "алопеція". Якщо волосся випадає на обмеженій ділянці, це вогнищева або гніздова алопеція. Втрата волосся на всіх ділянках називають дифузним або тотальним облисінням. На грецькому "alopex" означає "лисиця". Здавалося б, до чого тут лисиця. Але греки, мабуть, помітили схожість облисілої людини зі звіром, для якого цілком природно кілька разів на рік линяти і обростати новою шубою.

Іноді волосся не випадає, а стає тоншим та рідшає, і Вам може здатися, що волосся стало менше. Але витончення волосся може бути початком облисіння.

Цікаві факти про волосся

На голові росте, в середньому, 50 - 150 тисяч волосин. Причому у рудоволосих їх найменше - близько 80 тисяч. Блондинам пощастило більше, на голові у них росте, як мінімум, 140 тисяч волосин. Шатени і брюнети задовольняються "золотою серединою" - 100 - 110 тисяч волосин. "Рекордсменами" вважаються власники русявого волосся. Кількість волосяних цибулин у них близько 200 тисяч.

На Вашій голові є ділянки з більш густою шевелюрою - це верхівка. А ось на потилиці і скронях - волосся менше. Щоб захистити потилицю і бічні частини від облисіння, природа подбала, щоб лоб, скроні і тім'я отримували більше крові.

А  Ви знали, що волосся росте в трьох різних режимах? Завдяки цьому на місці випадаючого волосся швидко виростає нове, а Ви навіть не помічаєте цього. Але от якщо якийсь фактор впливає на ритмічність і синхронність цього процесу, то за день з голови випадає в 2 - 3 рази більше волосся, ніж виростає.

Ознаки активного випадіння волосся у жінок

Ріст волосся - циклічний процес, тому помірне і поступове його оновлення є нормою. На голові знаходиться приблизно 100 - 150 тисяч волосин, втрата 1% - це здоровий процес. Їх можна виявити на гребінці або на одязі. Втрата волосся цілими пасмами під час укладання або миття свідчить про наявність проблем.

Читайте також

Визначити, що ступінь втрати волосся перевищена, можна простим способом. По-перше, зверніть увагу на кінчик волосини. Якщо на ній є світле потовщення (цибулина), це означає, що вона випала в стадії росту. Якщо волосся випадає з сухими кінчиками, то турбуватися не варто. По-друге, спробуйте не мити волосся протягом трьох днів, а потім потягніть волосся на маківці і на скронях. Якщо при кожному проведенні на долоні залишається понад п'ять волосин, то це привід звернутися до фахівця.

Причини випадіння волосся у жінок

Щоб зрозуміти механізм випадіння волосся, згадаємо, як вони ростуть в нормі. Кожен волосяний фолікул або мішечок біля коріння протягом усього життя людини може створити 25 - 30 волосин. Кожна волосина росте в своєму темпі, при цьому існує певна циклічність. Жінки, які ходили на епіляцію, знають, як важко позбутися небажаного волосся. Потрібно декілька сеансів, щоб прибрати інші групи волосся, які "сплять". Цей механізм закладений природою, щоб не допустити одночасної втрати великої кількості волосся.

Причини випадіння волосся у жінок
Причини випадіння волосся у жінок

Виділяють наступні етапи життя волосини:

  • Анаген - активне зростання, яке триває від 2 до 6 років.
  • Катаген - перехідний період, при якому зростання сповільнюється, але живлючі волосину фолікули або сосочки ще працюють. Тривалість цієї фази - до 20 днів.
  • Телоген - волосся повністю перестає рости. Фаза спокою триває від 3 до 4 місяців.

У здорових людей в будь-який момент майже 90% волосся на голові перебуває у фазі активного росту - анагену. Всього 2% волосяного покрову знаходиться в проміжному стані, і до 15% волосся готове випасти з цибулини. Зовнішній або внутрішній негативний фактор порушує це співвідношення на користь випадаючого.

Причини випадіння волосся у жінок різноманітні. Вони можуть бути пов'язані не тільки з зовнішніми чинниками, а й з гормональним станом, нестачею вітамінів і іншими обставинами. У більшості випадків проблема йде після усунення причини її появи.

Читайте також

Чому випадає волосся? Основні причини 

  • Брак корисних речовин в організмі жінки. Суворі дієти і незбалансований раціон викликають в організмі дефіцит мікроелементів і вітамінів. Доведено, що у 90% жінок ця проблема пов'язана з залізодефіцитом, нестачею цинку і амінокислоти лізину.
  • Гормональні зміни. Активне випадіння волосся може спостерігатися у жінок після пологів і тривати протягом декількох місяців, у дівчат в період статевого дозрівання, після відмови від гормональних контрацептивів, а також у жінок в передкліматичному періоді.
  • Різка зміна температурного режиму. Однією з поширених причин є вплив критичних температур: перебування на морозі без головного убору, часте використання фена і приладів для укладання волосся.
  • Стрес. Екстремальні ситуації і емоційний стрес можуть викликати різке випадіння волосся, а саме припиняється ріст волосся і через деякий час спостерігається їх випадіння.
  • Тугі зачіски і косички викликають порушення кровообігу шкіри голови, послаблюють волосяні фолікули і тим самим викликають випадіння волосся.
  • Тривале приймання лікарських засобів може стати причиною рясного випадання волосся. До медикаментів, що викликають такий ефект, відносяться препарати для розрідження крові, гормональні засоби, антидепресанти, проносні засоби, діуретики, засоби для зниження ваги і інші препарати.
  • Спадковість. Іноді проблема випадіння волосся може бути обумовлена ??генетичним фактором. Зазвичай цей процес розвивається поступово і рівномірно.
  • Неправильний догляд за волоссям. Часте фарбування, хімічна завивка, нехтування засобами для догляду або їх неправильний підбір сприяє випадінню волосся. Однак фахівці сходяться на думці, що неправильний догляд тільки посилює проблему, а не є самостійною причиною випадіння волосся.

Профілактика випадіння волосся у жінок

Будь-яку проблему легше попередити, ніж лікувати. Це стосується і випадіння волосся:

  • Уникайте занадто тугих зачісок, африканських косичок та дредів.
  • Відмовтеся від частого фарбування волосся і хімічних завивок.
  • При використанні приладів для укладки не забувайте застосовувати термозахисні засоби.
  • Регулярний масаж голови забезпечить приплив крові до коріння і поліпшить кровообіг шкіри голови. Для більшої ефективності його можна поєднувати зі спеціальними засобами від облисіння.
  • Відмовтеся від використання залізних і пластмасових гребінців на користь дерев'яного.
  • Не розчісуйте і не збирайте в хвіст волосся відразу після миття, оскільки в мокрому стані їх легко пошкодити.
  • Використовуйте зволожувальні маски, які забезпечать живлення коренів.
  • Уважно вибирайте шампунь та кондиціонер для волосся. До їх складу повинні входити вітаміни B і C.
  • Для миття голови не використовуйте гарячу воду, бо вона пересушує шкіру голови.
  • Приймайте вітаміни і дотримуйтесь збалансованого раціону харчування. Для красивої і блискучої шевелюри необхідні залізо, цинк, білок і протеїн, вітаміни групи A, B і C.
  • Використовуйте спеціальні засоби проти випадіння волосся.
  • З приходом холодів не нехтуйте головними уборами, адже 80% тепла йде саме через голову.

Волосся жінки - це відбиток здоров'я її організму. Випадання волосся може виникнути з різних причин, однак не варто ігнорувати цю проблему. Іноді достатньо змінити спосіб життя і догляд за волоссям, а в інших випадках потрібна діагностика у фахівця і серйозне лікування.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, Волосся, жінки
В тему