Поради

10 причин відмовитись від цукру назавжди

10 причин відмовитись від цукру назавжди

Дієтологи і лікарі радять вживати менше цукру. Чому цукор шкідливий для здоров'я і з якими негативними наслідками доведеться зіткнутися, якщо ви ласун?

Цукор - це одночасно і друг, і ворог людини. Почнемо з того, що цукор, що надходить в наш організм, буває різним. Є різниця, що вибирати в якості перекусу - шоколадні батончики або солодкі фрукти. Перевагу, звичайно ж, варто віддати останнім.

Тим часом ось уже протягом багатьох років цукор залишається в категорії небажаних речовин. З одного боку, в помірних кількостях він корисний, благотворно впливає на розумову діяльність, підіймає настрій.

З  іншого ж боку, зайве вживання цукру призводить до зайвих кілограмів та інших більш серйозних проблем зі здоров'ям, наприклад, до цукрового діабету.

Вашій увазі 10 вагомих причин, які не залишать у вас ні найменшого сумніву, що цукор в раціоні все ж краще мінімізувати.

Цукор - це наркотик

Цукор - це дуже підступний продукт. Він по-особливому діє на наш організм, і цей вплив схожий на дію наркотичних речовин. Спробувавши одного разу щось солодке, організм вимагатиме її знову і знову.

Така пристрасть може перетворитися в згубну, а життя без цукру стане неможливим. Однак варто лише подолати складний і важкий період "ломки", як все встане на свої місця. Тому не слід вважати себе безнадійним любителем солодкого: вам цілком під силу переламати ситуацію на свою користь.

Чому від цукру варто відмовитись
Чому від цукру варто відмовитись

Цукор псує шкіру

Косметологи одностайні у своїй антипатії до цукру. Він відчутно псує шкіру. Регулярне вживання солодощів і кондитерських виробів у великих кількостях негативно відіб'ється на Вашій шкірі.

Шкіра буде вразлива і схильна до появи прищів, акне, запалень і почервоніння. Щоб цього не допустити, намагайтеся контролювати кількість цукру, який надходить у ваш організм.

Крім того, молекули глюкози мають властивість склеювати молекули колагену і еластину між собою, в результаті чого їх дія зупиняється. А вони, в свою чергу, відповідають за пружність і молодість вашої шкіри.

Цукор замість спортзалу і медитації

Психологи встановили, що, вживаючи велику кількість цукру, людина намагається як би "заїсти" свої проблеми і тимчасово забути про них. Пов'язано це з тим, що солодощі виробляють в організмі ендорфіни, тобто гормони щастя. Тож не дивно, що в хвилини стресу людина за старою звичкою потягнеться за шоколадкою, не думаючи про наслідки такого кроку.

Тим часом чудодійні ендорфіни, які не залишають нудьги і депресії ні найменшого шансу, виробляються і при заняттях спортом. Це куди корисніше для загального тонусу організму, не шкодить фігурі і зміцнює імунітет.

Коли вам захочеться покуштувати плитку шоколадки, займіться медитацією. Спробуйте заспокоїтися і знайти душевну рівновагу. Коли вживання цукру перестане здаватися єдиним виходом із ситуації, приступайте до аналізу вашої проблеми. Спробуйте зрозуміти, чому вас тягне на солоденьке і постарайтеся вирішити проблему без застосування "цукрового допінгу".

Цукор - це причина зайвих кілограмів

Цукор - причина ожиріння
Цукор - причина ожиріння

 Мабуть, саме помітний згубний вплив цукру на організм людини - це зайві сантиметри на талії і пухке тіло. Набрати такі кілограми можна з легкістю і дуже швидко. Деякі навіть і не помічають, як це відбувається. А ось позбавитися від них буде набагато важче.

Крім того, прості вуглеводи, в яких можна знайти найбільше цукру, підступні. Вони дають відчуття ситості і насичення лише на дуже короткий час, а потім провокують голод з новою силою. Як наслідок, ви з'їдаєте ще більше, і ця їжа явно йде не на користь вашому організму.

Цукор навантажує підшлункову залозу

Підшлункова залоза людини також не задоволена від занадто великої кількості цукру в раціоні. І це цілком зрозуміло. Смакові рецептори від десерту приходять в захват, а ось вищезазначеному органу доводиться працювати на повну потужність. Адже підшлункова залоза відповідає за гормон інсулін, який необхідний для засвоєння цукру.

Чим більше солодкого їсть людина, тим більше навантаження припадає на його підшлункову. А вона в певний момент може не витримати і дати збій. Таким чином, цукор не буде засвоюватися організмом правильно і почне накопичуватися в крові. Діагноз вельми сумний - цукровий діабет.

Цукор псує зуби

Цукор шкідливий для емалі зубів
Цукор шкідливий для емалі зубів

Стоматологи б'ють на сполох! Повальне захоплення солодкими продуктами псує стан зубів. Оскільки зуби - це ще й перше, з чим стикається цукор, потрапляючи в організм, то негативний вплив вельми відчутний і серйозний.

Річ у тім, що цукор в поєднанні з вологим середовищем порожнини рота являє собою ідеальне місце для розмноження бактерій. Деякі можуть засумніватися в цьому твердженні, адже емаль зуба - це найтвердіша тканина людського організму. Однак і у неї є свої слабкі місця. Так, емаль дуже чутлива до кислот, які активно виділяють бактерії в процесі своєї життєдіяльності.

У зв'язку з тим, що цукор - це запорука створення живильного середовища для розмноження бактерій, емалі він шкодить: вона розм'якшується, руйнується, і з'являється ненависний карієс.

Цукор знаходить слабкі місця в організмі

Цукор має суперздатність, яка для людини набуває негативного забарвлення. Потрапляючи в організм, він шукає слабкі місця і б'є саме по ним.

Трохи докладніше про сам процес. Зі шлунка цукор плавно перетікає в кров. Якщо його концентрація перевищує допустиму норму, то він перетворюється в токсичну речовину. Тоді цукор вже може згубно діяти на всі органи людини в залежності від того, в якому стані вони знаходяться: судини, нирки, очі, мозок.

Так, якщо людина страждає від зайвої ваги, то є ризик розвитку цукрового діабету, а якщо у нього слабкі судини - інсульту.

Глікемія призводить до раку
Глікемія призводить до раку

Цукор може стати причиною раку

Перераховані вище захворювання - це лише кілька прикладів можливих проблем зі здоров'ям, які можуть розвинутися, якщо зловживати цукром. Онкологічні захворювання також слід включити в цей список.

Підвищений рівень цукру в крові, наукова назва якого глікемія, на думку більшості медиків, є сприятливим середовищем для розвитку ракових клітин. Те, що цукор призводить до виникнення злоякісних утворень, було доведено німецькими вченими ще в середині XX століття.

Статистика підтверджує наукове відкриття минулого століття. Серед любителів солодкого частіше діагностується рак товстого кишківника, передміхурової та молочних залоз.

Цукор шкодить серцево-судинній системі

Серцево-судинна система при регулярному вживанні великих обсягів кондитерських і борошняних виробів, а також газованої води, фастфуду та алкоголю також відчуває значний гніт.

Підвищений цукор в крові сприяє структурним змінам судин. В результаті таких змін розвивається атеросклероз. На цьому проблеми не закінчуються. Це захворювання має серйозні ускладнення: інфаркт міокарда, інсульт головного мозку та інші проблеми з серцево-судинною системою.

Цукор послаблює імунітет

Якщо ви вважаєте, що зловживання солодощами загрожує тільки людям з явними проблемами зі здоров'ям, то це зовсім не так!

Медичні дослідження довели, що регулярне вживання великої кількості цукру послаблює імунітет людини в 17 разів!

В результаті захисні сили організму падають, і він стає сприйнятливий до впливу зовнішніх подразників, до яких і відноситься цукор. У кишківнику формується солодке середовище, в якій активніше розмножують бактерії, в тому числі грибки. А як відомо, правильна робота кишківника і хороша мікрофлора - це запорука міцного імунітету.

Тому мінімізувати кількість цукру в раціоні строго рекомендується всім без винятку.

Друзі! Підписуйтесь на наш канал в Telegram і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, харчування
В тему

Останні матеріали