Поради

Як стати діджеєм? Все про професію Dj

Як стати діджеєм? Все про професію Dj

Діджей – професія і зараз доволі популярна. Вона вимагає наполегливості і витривалості, адже діджей грає клубну музику загалу через електронні носії тоді, коли потрібно аудиторії. Це високооплачувана, затребувана професія.

Отже, як можна стати професійним діджеєм?

Щоб ним стати будь-який початківець повинен знати три речі: 1) якому музичному стилю надає перевагу;  2) яким діджеєм мріє бути: радіодіджеєм, клубним чи мобільним; 3) діджеїнг – це хобі чи основний заробіток.

Сумніваєшся у виборі музичного стилю? Це зрозуміло, бо в електронній музиці нараховується не менше 20 різних видів та багато підвидів. Одні більш популярні, інші – менш, але будь-який стиль має свою аудиторію.

Якщо ти ще й досі не визначився, ось тобі порада – прослухай всі і обери той стиль, який подобається. Коли ти будеш отримувати задоволення від того, що граєш, то й слухачі зможуть гідно оцінити твої старання і талант.

Проте не зациклюйся на одному стилі, а вивчай самі популярні віяння, вмій задовольнити попит слухачів і бути завжди в курсі останніх музичних новинок. Запам’ятай: працюй спочатку на репутацію, згодом вона буде працювати на тебе і ти матимеш право диктувати свої смаки публіці в клубі.

Не менш важливо знати, яким саме діджеєм ти хочеш бути. Тебе приваблюють радіоефіри? Вперед, професійні діджеї на радіо затребувані і високооплачувані.

Цікавлять клубні виступи? Врахуй декілька важливих нюансів. Працювати доведеться вночі і немало, тому, коли у тебе проблеми зі здоров’ям чи тобі зручніше працювати вдень, тричі подумай, чи клубний діджеїнг – це твоє.

Для старту почни з проведень таких заходів, як весілля, Дні народження, ювілеї тощо. Справишся і отримаєш ще замовлення – дорога до великих заробітків та слави відкрита.

Однак, як стверджують експерти, справжній діджей завжди мобільний і ніколи не прогавить можливості зіграти класні треки в клубі, повеселити гостей своїм виступом, навіть коли він працює на радіо.

Отже, будь готовим, що деякі вміння доведеться відточити до досконалості:

  • вміло користуватися професійною апаратурою, якісно грати сети тощо;
  • мати гарну дикцію та поставлений голос, аби тебе впізнавати і охоче слухали;
  • бути еродованим і зацікавити будь-якого слухача, з вмінням дотепно пожартувати;
  • досконало знати стиль музики, у якому твориш, та вміло зводити хіти;
  • володіти ораторським мистецтвом, адже сучасний діджей - це і музикант, і тамада, і артист;
  • вражати епатажним виглядом та класним виступом, аби з плином часу тебе впізнавали навіть ті, хто чув лише раз.

І головне питання: діджеїнг – це хобі чи основний заробіток.

Якщо діджеїнг - основний заробіток, то тут без класної апаратури, елементарного портфоліо та хоча б якогось досвіду ніяк. Не обійтися і без навчання у асів професії.

Які якості повинен мати діджей

Отже, щоб стати діджеєм, ти повинен володіти такими якостями:

  • вловлювати такт, ритм та перехід в музичних треках;
  • вміло відіграти популярні хіти і не боятися продукувати свої;
  • не лякатися ризику та експериментів в музиці;
  • мислити креативно;
  • бути артистом та митцем водночас, це запорука успіху;
  • віддатися своїй праці повністю та із задоволенням, це нікого не залишить байдужим.

І наостанок декілька важливих порад: зацікавити різношерсту аудиторію вдасться реміксами, адже вони подобаються багатьом. Коли з реміксами, міксами чи ремейками ти не дружиш, то використай оригінал хіта. Справжній діджей має зібрану базу музики з оригіналів, реміксів і вміє вражати своїм виступом.

Плюси і мінуси професії діджея

Чи вигідно бути діджеєм? Вкажемо для початку на переваги та недоліки цієї роботи, що дуже важливо.

Отже, плюси професії діджея:

  • діджеєм може стати будь-хто, і той, для кого музика – супутник життя, і той, хто з музикою на «ви»;
  • для діджеїв вік – поняття умовне, тому ним може стати як студент, так і пенсіонер;
  • ця професія гарантує багато цікавих і корисних знайомств;
  • це можливість багато подорожувати і дізнаватися щось нове;
  • високооплачувана затребувана професія.

Однак не все так безхмарно, як здається на перший погляд.

Професія діджея має ряд недоліків:

  • гучна музика шкодить слуху і травмує внутрішнє вухо людини;
  • ноги втомлюються через тривале перебування на одному місці;
  • дим в клубі чи на урочистих заходах шкодить органам дихання;
  • ненормований графік роботи, праця вночі згубно впливає на здоров’я;
  • професійний діджей повинен мати власну апаратуру, яка коштує чимало.

Де навчатися на діджея?

Коли діджеїнг – твоя мрія, тоді не зволікай, а опановуй основні його ази. А без допомоги експертів не обійтися. Хочеш швидко освоїти основи електронної музики та створювати власні треки в зручний для себе час – запишись на навчання до онлайн-шкіл з діджеїнгу і перетвори своє хобі в непоганий підзаробіток. 

Онлайн-курси

Назвемо декілька популярних онлайн-курсів та шкіл по діджеїнгу в Україні:

Професійні курси Music Maker

Школа вже 8 років існує на ринку музичної індустрії і пропонує базовий онлайн курс з основ діджеїнгу для початківців та професійний для прокачаних діджеїв. Є можливість навчання особисто у зручний час.

У базовому курсі максимум 16 занять по 90 хвилин, у професійному – 20 з такою ж тривалістю. Індивідуальний курс для початківців тобі коштуватиме 13000 грн за все навчання, професійний – 17000 національної валюти за весь курс.

Школа Сучасної Музики Vedel School

Ця онлайн-школа пропонує декілька курсів на вибір, починаючи з музичної грамоти до вдосконалення професійних умінь. Ми зупинимось на двох курсах, які найбільш цікаві для діджеїв-початківців.

Курс Ableton Fundamentals Online

Викладачі дистанційно допоможуть освоїти програму продукування музичних треків, їх аранжування та запис. Через вебінар, наживо спілкуючись з викладачем, студенти школи освоять ази діджеїнгу.

Навчання триватиме 12 тижнів, кожне з 24 занять займатиме 2 години. Якщо оплачувати курс відразу, то це коштуватиме 8 500 гривень, коли окремими 3 платежами, то по 3000 грн.

Music Production Online 

Ідеальний курс для початківців, де легко і доступно викладено основи прокачки музичних хітів. А практичні заняття допоможуть швидко стати гуру діджеїнгу та виступів на публіці.

24 заняття протягом 12 тижнів обійдуться десь в 10 – 12 тисяч національної валюти.

Якщо це надто дорого і ти не визначився, чи діджеїнг – це дійсно твоє, то спробуй освоїти ази професії безкоштовно в YouTube.

Школи та курси з діджеїнгу

Навчання в офлайн-школах має свої суттєві переваги. Окрім того, що навчишся зводити треки, ти професійно зможеш відіграти сети в клубі та самостійно розробити свій виступ. Отже, працюй над собою і ставай професійним діджеєм.

Офлайн, як і онлайн-шкіл в інтернеті є багато. Майже всі онлайн-школи діджеїнгу пропонують і навчання офлайн. Окрім згаданих вищих, варто вказати й такі школи.

PRODJ school у Києві

Професійні викладачі школи навчать якісно відіграти треки, організувати свій виступ, користуючись дорогою апаратурою. Допоможуть підібрати необхідну апаратуру початківцям для перших виступів.

Курси передбачені як для діджеїв-початківців, так і для професіоналів. 12 уроків для початківців обійдеться в 5000 грн, для професіоналів – 6000. 10 уроків індивідуальних занять вартуватимуть 9000 української валюти.

Школа знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 27 б.

Музична школа Muzcool у Львові

Викладають ази професії для дорослих та дітей лише професійні діджеї. Вартість навчання особисто на музичній професійній апаратурі обійдеться в 300 грн за заняття, в групі – 140.

Школа знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Котляресвського, 13; вул. Хімічна, 50.

На думку експертів, навчитися основ діджеїнгу можна за місяць, а щоб стати профі своєї справи потрібні роки.

Вважають, що основи новачки можуть почерпнути з відео на You Tubе та постійно тренуватися вдома. Продуктивнішими для всіх будуть офлайн-школи, де можна легко і без перешкод вияснити проблемні питання з викладачем. Онлайн-школи таких послуг не забезпечать. Краще 2-3 уроки в офлайн-школі, чим курс в онлайн.

Коли тобі навчання в радість, то за декілька років вдасться досягти вершин, за кілька місяців – стати діджеєм на святах і достатньо підзаробити.

Однак діджеїнг передбачає постійний розвиток, бо щоразу виходять нові програми, якісь фішки, контролери з додатковими можливостями і профі повинен про це знати.

Яка апаратура потрібна діджею-початківцю?

Музична апаратура для діджеїв – задоволення не з дешевих. Оскільки розвиток електронної музики не стоїть на місці, то щороку удосконалюється апаратура та її функціональність.

Як переконують експерти, початківцям достатньо придбати мікшерний пульт, програвачі та контролери, які допоможуть створювати треки і транслювати свої виступи на сценах нічних клубів.

Мікшерний пульт

Без нього не обходиться жоден виступ дід-жокея. Основна функція мікшера полягає у підсиленні та записі звуку. Оскільки діджей сам собі звукорежисер, то без мікшера не обійтися ніяк.

Найпростішим варіантом мікшерів є аналоговий пульт, який не надто дорогий і для початківця саме те, що треба. Згодом варто придбати складніші цифрові мікшери з поліканальною системою входу.

Головне у таких пультах, скільки у них є каналів входу, тобто скільки мікрофонів чи інших пристроїв до нього можна приєднати. Початківцям достатньо дво- чи триканального мікшера, професіоналу не обійтися без п’ятиканального.

Все це впливає на його ціну, яка стартує від 5000 до приблизно 20 000 грошових одиниць нашої країни.

Програвачі

Програвач як пристрій, що відтворює музику різної тональності  та складності, допомагає відіграти треки чітко, чисто і якісно. Серед професіоналів особливою популярністю користуються вінілові програвачі, тобто вертушки, які досконало відтворюють елементи скретчінгу музичного запису.

Популярними є CD-програвачі. Що обирати залежить від тебе та стилю в музиці, який ти наслідуєш.

Крім вінілових, можна обирати цифрові та аналогові програвачі.

Вартість простенької вінілової вертушки - 5000 грн, удосконалені модифіковані програвачі обійдуться у 10 000 і більше.

Контролери

Якщо мікшер регулює звучання звуків, поєднує елементи музики, програвачі відтворюють музичні сети, то контролери керують усіма зовнішніми приладами комп’ютера.

Однак варто зазначити, що будь-який контролер повинен бути співзвучним з програмним забезпеченням, яким послуговується дід-жокей. Тобто врахуй виробника апаратури, щоб не виникло зайвих труднощів у її налаштуванні.

Зараз пропонують контролери, які часто використовують як самостійний мікшер, тому при виборі того чи іншого пристрою краще запитати поради у фахівців.

На вартість контролера впливає його надійність та функціональність.

Найпростіший контролер з обмеженими можливостями вартує 3000 гривень і далі. За вартісну апаратуру доведеться викласти не менше 20 тисяч, а той більше.

Загалом, аби придбати якісну апаратуру доведеться заплатити не менше 60 тисяч національної валюти. Дороге задоволення, яке швидко окупиться.

На думку експертів, для початку своєї кар’єри новачку достатньо опанувати контролер, через який він буде навчатися.

Скільки заробляють сучасні діджеї

На думку сучасних діджеїв, заробітки дід-жокея залежать від фінансових можливостей замовника. Зазвичай продвинутий артист отримує 100 доларів за обговорений час виступу. Прогресивні музиканти в клубах отримують гонорар у розмірі 500 доларів і далі.

Зокрема так заробляють діджеї на теренах Волині і Луцька зокрема. В цілому по Україні мінімальна ставка - 500 доларів.

Отже, в місяць дід-жокей заробляє до 3000 доларів. За один вечір вони можуть відіграти 12000 гривень, тобто 500 доларів.

Експерти переконують, що ціни різні, однак вони залежать від піару, матеріалу та поведінки діджея. Аби отримувати більше, потрібно бути затребуваним.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: музика
В тему