Поради

Як боротись з гнівом?

Як боротись з гнівом?

Гнів - це природна для людини емоція, навіть якщо у неї спокійний характер. Вона не завжди несе в собі негативний вплив. Це може бути признаком того, що прийшов час щось змінити у житті чи простим вивільненням емоцій. Нормальним є виникненням відчуття гніву приблизно один раз на тиждень. Але якщо дана емоція стала постійним супутником життя, то це може призвести до цілого ряду захворювань, серед яких високий ризик серцево-судинних захворювань і навіть рак. З соціальної точки зору це може призвести до погіршення відносин з іншими людьми і, як наслідок, виникненню ряду психологічних комплексів і блоків. 

Також не нормальним вважається, якщо під час виникнення нападу гніву людина відчуває такі емоції як сором, безпорадність чи незручність. Це можна вважати прямим признаком хронічних спалахів гніву. За статистикою кожна п’ята людина страждає від постійних проблем із гнівом, які частіше за все закінчуються вибаченнями та відчуттям провини. Тому так важливо навчитися їх контролювати.

Що таке гнів та чим він небезпечний

Гнів - це психологічна емоція, яка провокує в організмі цілий ряд хімічних реакцій. Фактично, організм готує людину до зіткнення з небезпекою. Миндалевидна залоза надсилає сигнал до гіпоталамуса та провокує виділення великої кількості адреналіну. Це означає стресову ситуацію для всього організму, тому що мозок розсилає своєрідний сигнал “сос” і змушує тіло працювати на межі можливостей. Особливо страждає серце, адже воно змушене перекачувати кров набагато швидше, ніж за умов спокійного стану.

Також гнів часто може маскувати інші емоції, наприклад, страх, депресію, відчуття провини чи горе. Напад може статися у відповідь на стресову ситуацію, якщо мозок не розуміє як саме йому вийти з цієї ситуації. Тому завжди варто аналізувати свій емоціональний діапазон. Якщо відносно великий обсяг займає саме гнів, то варто звернутися до психотерапевта, який допоможе навчитися виражати свої емоції.

Іноді проблема може ховатися у неправильному відношенні до гніву. Деякі люди вважають, що виражати свої негативні емоції, в принципі, неприйнятно. Це призводить до накопичення емоціонального напруження та виникнення нападів. У такому випадку необхідно привчити себе до того, що періодично виражати свій гнів необхідно і корисно для нервової системи. Але це не означає, що необхідно вступати у конфлікт чи ображати когось.

Основною небезпекою постійних нападів гніву можна вважати емоціональне виснаження. Це може призвести як до психологічних захворювань (наприклад, депресії), так і до зниження імунітету, серцевих захворювань, ризик хронічних проблем з організмом.

Види гніву

Виділяють три способи вираження гніву.

  1. Гнів як інструмент. Найчастіше виникає у випадках, коли немає іншого інструменту для досягнення цілі. Такий спосіб зазвичай використовують люди зі слабким рівнем самоконтролю та дисципліни. Вони вважають, що якщо існує “легкий” спосіб, то немає сенсу шукати щось інше. Для того щоб побороти такий вид гніву необхідно розвивати комунікативні навички.
  2. Гнів як захист. Виникає на несвідомому рівні у випадку виникнення будь-якої стресової ситуації. Для боротьби з цим видом необхідно навчитися контролювати свій емоційний стан і розвинути у собі навички вирішення проблемних ситуацій. Для цього варто звернутися до спеціальної літератури чи сторонньої допомоги.
  3. Напад гніву. Являється наслідком емоційного напруження. Дуже часто викликає замкнуте коло: напад - відчуття сорому і провини - емоційне напруження - напад. Для того, щоб побороти гнів, необхідно навчитися виражати свої емоції іншим способом, наприклад в спорті чи мистецтві.

Як правило, всі види гніву засновуються на специфічних особистих якостях людини: низька самооцінка, низький рівень толерантності до стресу, брак емпатії та імпульсивність. Тому і боротьбу з неконтрольованим гнівом варто починати не з його пригнічення, а з вирішення більш глибоких психологічних проблем.

Чому гнів небезпечний?
Чому гнів небезпечний?

Симптоми приступів гніву

Як було зазначено, відчувати гнів час від часу - це нормально для кожної людини. Тому потрібно навчитися відрізняти нормальний спокійний стан від хронічних нападів гніву. Для цього варто відповісти на декілька питань:

  • як часто у суперечці з іншими людина зривається на крик і лається;
  • чи переходить гнів у фізичну агресію;
  • чи відчуває людина потребу у різних видах “заспокійливого” (найчастіше, алкоголь, сигарети, їжа);
  • чи існує відчуття того, що гнів впливає на працездатність, соціальне життя чи стан здоров’я.

Часто у процесі виникнення нападу людина може відчувати наступні симптоми: головний біль чи біль у м’язах, прискорений ритм дихання та серцебиття, нервозність та напруженість. Також гнів може бути причиною депресії та безсоння.

Для того щоб проаналізувати частоту та причини нападів гніву варто вести емоційний щоденник. У ньому необхідно зазначати коли і за яких умов відбувся черговий спалах, які при цьому були психологічні та фізичні відчуття, які дії були вчинені та їх наслідки. Це допоможе краще зрозуміти природу гніву та ситуації, які його провокують.

Як контролювати свій гнів?

Для того щоб заспокоїтися і не давати гніву контролювати себе можна звернутися до наступних способів. Але варто розуміти, що кожна ситуація індивідуальна і необхідно проаналізувати кожен випадок окремо, виявити проблеми і способи їх вирішення.

Тренування

Результати, опубліковані університетом Джорджії, говорят про те помірні фізичні навантаження допомагають контролювати напади гніву. Це відбувається за рахунок того, що під час заняття спортом мозок виділяє ендорфіни або гормони щастя. Вони і роблять нас щасливішими. Також спорт може допомогти при хронічних проблемах з гнівом або у якості профілактичних заходів.

Техніка дихання

Глибоке та повільне дихання може допомогти розслабитися, уповільнити ритм серцебиття та дихання. Також можна уявити, що з кожним видихом з організму виходить почуття гніву і таким чином заспокоїтися. Для того щоб навчитися правильній техніці варто купити в магазині звичайні мильні бульбашки. Необхідно дихати так, щоб повітря попадало на паличку. Якщо бульбашка дуже швидко лопається чи, навпаки, не надувається, то це означає, що техніка не є правильною і її необхідно допрацювати.

М’язова релаксація

У цьому випадку може допомогти масаж чи проста людська уява. Необхідно зайняти комфортне положення тіла і уявити, що абсолютно всі м’язи поступово розслабляються від кінчиків пальців і до голови. Також ця вправа допомагає заснути. Інший варіант: спочатку напружити окрему групу м’язів і потім повністю розслабити її на 15 секунд. При цьому всі інші м’язи мають бути постійно розслабленими.

Антистресовий інвентар

Він включає в себе щоденники (вони допоможуть аналізувати свій емоційний стан і випускати пар на папері, не вдаючись до сварок чи фізичної агресії), антистресові іграшки, заспокійлива музика чи збірник анекдотів. Вони допомагають увімкнути вироблення ендорфінів, переключають увагу та заспокоюють.

План по контролю гніву

Для цього необхідно наперед розробити послідовність дій у випадку настання нападу гніву. Наприклад, послухати певного виконавця чи усамітнитися. Головне - підібрати тей спосіб, який допомагає заспокоїтися. Таким чином, при настанні нападу в наявності буде інструмент, який здатний його побороти. Він буде давати відчуття впевненості і безпеки.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, здоровий спосіб життя, психологія
В тему