Поради

Чим небезпечний маргарин?

Чим небезпечний маргарин?

Маргарин – це дуже відомий продукт, який часто застосовується для приготування випічки і є в кожному супермаркеті. Незважаючи на те, що дієтологи вже давно закликають виключити його з раціону в будь-якому вигляді, багато хто продовжує купувати маргарин як дешеву альтернативу маслу, що дозволяє економити. Давайте з'ясуємо, чому фахівці виступають проти даного продукту і чим він шкідливий.

Що таке маргарин?

Маргарин – це маса, виготовлена з різних видів рослинних жирів, включаючи соняшниковий, пальмовий, оливковий, арахісовий. У теорії продукт може містити жири тваринного походження, але це рідкість, тому як це вже буде масло. Виробники маргарину тільки за рахунок використання дешевої рослинної сировини і роблять його бюджетним.

Також до складу додаються: сіль, вода, знежирене молоко, емульгатори, консерванти та хімічні присадки, які впливають на характеристики продукту під час виробничого процесу. Наприклад, температура плавлення, текстура. Частіше основним компонентом маргарину стають саломаси твердих рослинних жирів. Також додаються барвники та ароматизатори, щоб продукт був максимально схожий на масло, хоча смаки разюче відрізняються.

Чим небезпечний маргарин

Шкода маргарину полягає у високому вмісті транс-жирів. Їх кількість в загальному складі може досягати 40% від усієї маси і це буде абсолютно законно в нашій країні. Транс-жири допомагають створювати потрібну консистенцію продукту і роблять рослинні жири твердими. Саме тому їх активно використовують. Чим більше транс-жирів, тим стійкішим є продукт перед підвищеними температурами, які на нього впливають. Маргарин починає перетворюватися в рідку олію навіть при кімнатній температурі.

Транс-жири дуже шкодять організму, тому як активно підвищують рівень холестерину, який відкладається на стінках судин. В результаті цього виникає захворювання атеросклероз. Воно потенційно може загрожувати будь-якому з органів, а також провокує інсульти та інфаркти. Саме з цієї причини продукти з вмістом транс-жирів заборонили виробляти в багатьох країнах, наприклад, в Данії маргарин не відшукаєш, навіть якщо постаратися.

Законодавча база вживання маргарину в різних країнах

Першою жорстко обмежувати норму споживання маргарину стала Данія. У 2003 році вийшов закон, що забороняє перевищувати 2% транс-жирів у складі якого-небудь продукту, а так як це основний інгредієнт маргарину, це практично прибрало його з полиць магазинів.

Чим небезпечний маргарин?
Чим небезпечний маргарин?

Далі в усьому світі наслідували цей приклад, тому як продукт насправді був надто шкідливим для серцево-судинної системи. У Фінляндії діє обмеження: не більше 9% транс-жирів може міститися в харчовій продукції.

Ретельно стежать за цим і в Іспанії. Вуличну їжу регулярно купують для проведення експертизи, щоб кількість транс-жирів також не перевищувала 2%. Їх норма збігається з Данією. Слід зазначити, що результати позитивні і виробники харчової продукції дотримуються зазначених обмежень.

У Росії ж допустима кількість транс-жирів істотно вища – до 20%. У цю цифру виробникам вкластись значно легше, ніж в 2%, тому виробництва маргарину ростуть з кожним роком.

Синоніми маргарину

Маркетинг не спить, щоб продовжувати працювати на ринку, виробники маргарину створили чимало синонімів назви продукту, щоб на полицях магазинів з'являлися вироби, які ще не критикувалися організаціями охорони здоров'я.

Так, перерахуємо інші назви маргарину, які можна побачити в магазинах:

  • рослинний жир;
  • замінник масла какао;
  • кондитерський жир;
  • модифіковані жири;
  • гідрогенізована олія;
  • пальмова олія (не натуральна);
  • модифікований кулінарний жир.

Ці найменування можна побачити дрібним шрифтом, зазначеними в складі іншої продукції. Так дійсно легше продати людям шкідливу їжу, бо вони навіть не розуміють, що це таке і не припускають, що за складною назвою і є звичайний маргарин.

Продукти з вмістом маргарину

Щоб уберегти себе від шкідливої їжі, мало постійно читати етикетки, адже щось все-таки не вдасться зрозуміти, а десь і не вкажуть шкідливий компонент, що присутній в складі. Простіше уникати взагалі продуктів, в яких міститься маргарин.

А серед них все, що ми так любимо і часто не розуміємо, чому дієтологи додають їх до «чорного списку»:

  • вермішель швидкого приготування. Здивовані? Так, там є маргарин, саме тому її не рекомендують їсти на роботі, що так зручно, або в якості швидкої вечері;
  • випічка – печиво, тортики, сушка, все це повинно містити жир, а використовувати якісне масло в таких кількостях виробникам дорого. Тому вони охоче застосовують маргарин;
  • шоколадні цукерки;
  • чіпси. Уявіть собі, що хімічні спеції це ще не найшкідливіше у складі улюблених хрустиків;
  • морозиво;
  • напівфабрикат. Дієтологи і гастроентерологи називають це справжнім злом 21 століття, тому як в епоху постійної нестачі часу заморожені котлети, пельмені, млинці та інші «смаколики» стали дуже популярними. Але їх склад, дійсно, знаходиться за межами добра і зла;
  • майонез;
  • попкорн для мікрохвильової печі. Виявляється, улюбленими ласощами для домашнього перегляду кіно теж не слід захоплюватися, тому що це вкрай не корисно;
  • дитяче харчування. Навіть в їжу для дітей додають транс-жири. Саме тому молодих батьків закликають придбати спеціальну кухонну техніку, щоб самостійно готувати їжу для малюка.

Ймовірно такий великий список багатьох здивував, бо всі звикли шукати підступ у самому маргарині, а виявилося, що продукти з вмістом транс-жирів просто оточили нас. Постає питання: що взагалі залишилося на полицях магазинів, якщо відкинути перерахований вище список? Дійсно, не так багато всього.

До речі, це пояснює, чому європейські продукти стають все більш популярними в нашій країні. Зарубіжні стандарти більше піклуються про споживачів.

Як уберегтися від вживання маргаринових продуктів

Якщо вже не хочеться вживати шкідливу їжу і бити рекорди за рівнем холестерину, не лишається нічого, крім як переглянути свій раціон в цілому. Неможливо визначити печиво, в якому точно немає транс-жиру, або картоплю фрі. 

Тому залишається дотримуватися наступних рекомендацій:

  • не відвідувати фаст-фуди або робити це дуже рідко;
  • відмовитися від вуличної їжі;
  • не купувати продукти із зазначеного вище списку, де міститься маргарин. Краще готувати вдома;
  • створіть новий раціон, де більше простої і корисної їжі. Помилкова думка про те, що харчуватися правильно вимагає надто багато часу. Якщо ця їжа буде простою, то немає нічого складного. Наприклад, куряча грудка, риба, індичка, яйця, овочі, більше злаків і фруктів. Ось і здорове харчування з мінімальною обробкою продуктів;
  • менше смаженої їжі. Справа в тому, що при обробці за високої температури олія набуває нові негативні властивості для організму.

Як бачите, кілька простих кроків до здорового харчування допоможуть вам не тільки не турбуватися про своє здоров'я, але і явно краще себе почувати – ось побачите!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: їжа, Здоров'я
В тему