Поради

20 перших ознак вагітності

20 перших ознак вагітності

Вагітність – чудова пора зародження нового життя. Особливо, коли вона бажана і очікувана. Вже перші прояви вагітності впливають на фізичний та емоційний стан жінки.

Перші ознаки того, що жінка вагітна, можуть бути доволі незвичними і не викликати жодних занепокоєнь. А буває й навпаки.

Давайте розглянемо 20 найчастіших ознак вагітності, які проявляються майже у всіх жінок. Нехай це бути своєрідною шпаргалкою для всіх майбутніх мам.

Перші ознаки вагітності

Незначні кров’яні виділення та болі внизу живота

Як стверджують гінекологи, у 25% жінок на ранній стадії вагітності з’являються кров’янисті виділення. Зазвичай трапляється таке на 2-4 тижні після зачаття, коли жінка ще не здогадується про свій стан.

Нерідко жінки плутають появу виділень із менструацією. Ця помилка є типовою. Якщо виділення нечисленні, рожевого, коричневого, зрідка червоного кольору, які супроводжують болем внизу живота і не тривають більше трьох днів, то хвилюватися не варто.

Їхню появу пов’язують з переходом заплідненої яйцеклітини в матку.

Якби там не було, але якщо у вас регулярний менструальний цикл і задовго до нього чи в числах поблизу з’явилося мазання, то зверніться до лікаря. Такі симптоми можуть бути не лише результатом вагітності, а й свідчити про проблеми зі здоров’ям. Кров’янисті виділення нерідко попереджують можливість викидню.

Відсутність менструації

Одна із основних ознак, завдяки якій жінки дізнаються, що вони вагітні. Зокрема у жінки з позитивним резусом крові тривала затримка менструального циклу засвідчує вагітність.

Для жінок з нерегулярним циклом чи негативним резусом – це не показник.

Відсутність менструації  пояснюють виробленням гормону ХГЛ (хоріонічний гонадотропін людини), адже в заплідненому організмі жінки більше не продукуються яйцеклітини. Зазвичай у кров він потрапляє на другий день після їхньої імплантації.

Його присутність в організмі жінки визначають через аналіз крові чи сечі. Для цього не обов’язково звертатися до лікаря. У пригоді стане звичайний тест на вагітність.

До речі, відлік дати народження малюка ведуть від першого дня останньої менструації. А затримкою вважають 5-денну відсутність місячних.

Підвищена втома та сонливість

На першому триместрі вагітності жінка швидше втомлюється і відчуває непереборне бажання поспати. Адже дитя розвивається, росте, а організм майбутньої мами змушений адаптуватися до нових змін. Звідси й сонливість, втома.

Як правило, такі симптоми зникають на початку другого триместру вагітності.

Головний біль

Нерідко вагітні відчувають головні болі на ранній стадії. Лікарі пояснюють це тим, що організм адаптується до змін, так реагує на стрибки гормонального фону жінки.

Симптоми зникають до початку другого триместру вагітності.

Коли головний біль тривалий і швидко не проходить, варто звернутися до лікаря. Коли біль повернувся на пізній стадії вагітності, то це тривожний сигнал. Необхідне обстеження спеціаліста, бо це може зашкодити як матері, так і дитині.

Дискомфорт в грудях та вузлики Монтгомері.

Набряк грудей та поколювання – звичайні симптоми під час менструації та вагітності. Після адаптації організму жінки до гормональних змін вони непомітно зникають.

Нерідко на ареолі грудей у жінок з’являються набряки у вигляді прищиків. Це вузлики Монтгомері. Їх появу та потемніння соска теж вважають першою ознакою вагітності.

Лікарі і досі сперечаються, яку функцію виконують ці горбики. Від теорії про потові залози дійшли до обговорення їх антибактеріальних, захисних властивостей.

Доведено, що годування грудьми з великою кількістю цих вузликів набагато ефективніше і якісніше для дитини.

Після припинення годування горбики стають малопомітними, ареол - гладеньким, а соски - звичайного кольору.

Ластовиння на обличчі.

Це надмірна пігментація шкіри. Колір шкіри жінки змінюється під впливом гормону меланіну, якого виробляється більше норми. Якщо це звичайне ластовиння, то з часом після пологів воно зникне.

Коли ж пігментні плями помітні на руках, спині, животі чи й на статевих органах, то це означає, що організму вагітної не вистачає фолієвої кислоти. Для того, щоб ліквідувати її нестачу потрібно у щоденний раціон жінки внести більше капусти, цитрусових, зелені та шпинату.

Нудота та блювота

Нудота - перша ознака вагітності
Нудота - перша ознака вагітності

Поширене явище для вагітних на першому триместрі. Нудоту провокує гормон ХГЛ, який виробляє плацента. Найгірше нудота та її наслідок блювота проявляють себе вранці.

Гінекологи переконані, що ранкова нудоту з можливою блювотою – свідчення того, що вагітність протікає нормально.

Часте відвідування туалету

Плід, який розвивається у матці, давить на сечовий міхур, що розташований поруч. Окрім того великий викид у кров гормону прогестерону впливає на те, що вагітні відчувають потребу у частішому сечовипусканні.

Запор

Поширене явище серед вагітних, адже в цей період сповільнюється процес травлення, що утруднює випорожнення. Не менш важливою причиною є відсутність активного способу життя. Чим більше жінка рухається, тим краще для неї та малюка.

Однак деякі жінки побоюються цього та наслідків, тому й менше рухаються і страждають від закрепів.

Виходом із цієї ситуації є споживання великої кількості фруктів, що містять клітковину.

Печія

На ранній стадії вагітності жінки нерідко відчувають печію та гіркий присмак у роті. Причиною цих малоприємних симптомів є гормон прогестерон, який впливає на клапан між стравоходом і шлунком.

Їжа зі шлунку не повинна йти у зворотному напрямку до стравоходу, однак у вагітних таке можливе через послаблення клапану. Неперетравлені продукти зі шлунковим соком, потрапляючи у стравохід, подразнюють його стінки.  Звідси й печія.

Швидкоплинне запаморочення

Запаморочення на ранніх термінах – звичайне явище. В тілі жінки до органів малого тазу надходить більше крові, натомість у судинах головного мозку послаблюється тонус. Тому й відчувається легке запаморочення.

Якщо воно не тривале, то хвилюватися не варто. Буває що запаморочення - наслідок блювоти, анемії тощо. Коли ж воно швидко не минає і доволі часто повторюється, то візит до лікаря обов’язковий.

Перепади настрою

Емоційний стан вагітної дуже стихійний і мінливий. Вона від радості за кілька секунд може перейти до голосних ридань без видимої на це причини. Виною всьому – гормони.

На першому триместрі жінки здебільшого схвильовані, навіть злякані. Ті, для кого вагітність стала несподіванкою, через те, що не розуміють своїх бажань та чи хочуть вони стати матір’ю. Для тих, у кого вагітність бажана, страх втратити її чи нашкодити дитині та собі.

Перепади температури тіла

Багатьох жінок тривожить підвищення температури тіла. Для початку зазначимо, яка температура безпечна і не несе жодної шкоди. Якщо температура вашого тіла зросла до 37,1 градусу, то не хвилюйтеся. Це допустимий показник, який не зашкодить ні вашому, ні здоров’ю малюка.

Бити тривогу і звертатися до лікаря варто, коли температура досягла 37,5 градусів і не спадає. І тут зволікання можуть бути фатальними, аж до викидня.

В першому триместрі вагітності тепловіддача тіла жінки сповільнюється, відповідно температура зростає.

Непереносимість запахів

Для жінок чимало запахів на ранньому етапі вагітності викликають нудоту, а інколи й блювоту. Це пов’язано із змінами гормонального фону жінки.

Така ознака засвідчує, що запліднення було вдалим.

Зміна смакових уподобань

Жінка чутлива і до їжі. В такому стані вона надає перевагу чомусь незвичному, але водночас так потрібному своєму організму. Забути смак улюблених страв і надати перевагу іншим – звична річ для вагітної жінки.

Слабкий сексуальний потяг

На першому триместрі жінок не приваблюють сексуальні ігри з чоловіками. І не дивно. Розхитані почуття, шалені гормони та фізичні зміни в організми не завжди тішать жінку, тому за любощі вона й не думає. Окрім того, навіть коли протипоказань проти статевого життя немає, жінки з остраху нашкодити малюку залишаються холодними до чоловіків.

Суха шкіра живота та розтяжки

Під час вагітності у жінок зменшується еластичність шкіри. Знижується рівень колагену і виникає загроза внутрішніх розтяжок. Натомість шкіра на животі втрачає свою привабливість і стає сухою. Тому жінки при перших подібних ознаках використовують косметичні засоби на природній основі.

Виділення з молочних залоз

Ці виділення називають молозивом. Їх поява не повинна нікого лякати, адже це свідчення того, що організм жінки готовий до лактації, тобто вироблення молока.

Підвищена базальна температура тіла

Таку ознаку помічають жінки, котрі щоранку її вимірюють. Підвищена базальна температура свідчить, що у жінки активна стадія овуляції або вагітність. Якщо протягом тижня у температури високі показники, які не спадають, це означає, що жінка завагітніла.

Важкість в області тазу у вагітної жінки

Через збільшення ваги матки у жінки зростає навантаження на поперечний і тазовий відділи. Маса тіла майбутньої мами теж постійно збільшується. Цього ніяк не уникнути, головне не накопичити зайвої ваги, бо це ускладнить пологи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: вагітність, жінки, Здоров'я
В тему