Поради

Гемоглобін можна підняти додавши у раціон ці 9 продуктів

Гемоглобін можна підняти додавши у раціон ці 9 продуктів

Гемоглобін – один з найважливіших елементів у нашому організмі. Він входить до складу еритроцитів – червоних кров’яних клітин, які транспортують кисень до тканин і органів. Відтак, гемоглобін відповідає за «дихання» клітин. Саме тому низький рівень гемоглобіну в крові впливає на роботу всієї системи.

Низький гемоглобін чи високий залежить від рівня заліза. Якщо цього елементу не вистачає, гемоглобін падає і людина нездужає. В народі низький рівень гемоглобіну називають недокрів’ям. Лікарі ж мають свою назву цій недузі – анемія.

Симптоми низького гемоглобіну:

  • Блідо-синя шкіра;
  • Хронічна втома у дорослих;
  • Надмірна плаксивість та хандра у дітей;
  • Постійний поганий настрій;
  • Брак сил та низька фізична активність;
  • Безсоння та поганий сон;
  • Відсутність апетиту.

Недокрів’я чи анемія може стати наслідком серйозного захворювання, неправильного способу життя і поганого харчування, дефіциту в організмі вітаміну В12. Проте найпоширеніша причина анемії – нестача заліза. Це, в свою чергу, відбувається через:

  • Відсутність у раціоні продуктів, які бататі на залізо (часто вегетаріанці, вагани страждають анемією);
  • Вагітність, травми, операції та інших індивідуальні обставини, при яких є підвищена потреба організму в залізі;
  • Виснаження організму (наприклад, вагітні жінки чи мами, які годують груддю);
  • Крововтрати (внутрішні крововтрати, відкриті рани, менструації, перенесені операції, донори).

Якщо лікарі діагностували низький рівень гемоглобіну, то в найпростіше дефіцит заліза можна поповнити ввівши в раціон певні групи продуктів, що містять цей елемент чи сприяють його засвоєнню. Отже, що їсти щоб підняти гемоглобін?

Читайте також:

Продукти, які підвищують гемоглобін

Халва

Ці східні ласощі багаті залізом, яке безпосередньо впливає на рівень гемоглобіну. Халва для підвищення гемоглобіну підходить будь-яка. Але, наприклад, тахіні (халва з меленого кунжутного насіння) містить 50 міліграмів заліза на 100 грамів продукту, тоді як а соняшникова лише 33 міліграма. До того ж, кунжутна халва джерело не лише заліза, а і очищає кров і збагачує організм вітамінами Е, В, фосфором, цинком і кальцієм.

Кальцій, що входить до складу халви, покращує стан кісткової системи, нігтів і зубів, запобігає виникненню остеопорозу. Вітаміни групи В допомагають нервовій системі справитися зі стресами, покращують роботу мозку. А ввівши халву у щоденний раціон, поліпшиться робота бронхів і легенів, зникнуть мігрені і знизиться ризик онкологічних захворювань. Саме тому халва важлива не лише для підвищення гемоглобіну, а і для налагодження роботи всього організму.

Сушені яблука

Ті хто часто смакує сушеними яблуками не знає такого слова, як гемоглобін. Як підняти залізо у крові без таблеток та уколів – знає кожний лікар: просто їжте сушку. Сушені яблука справжнє джерело здоров’я і містять 15 міліграм заліза на 100 грам продукту.

Сушка важлива для лімфатичної системи, чудово очищає кров, тому корисна при низькому тиску і атеросклерозі судин. Ще один плюс цього продукту: яблука багаті речовинами, які сприяють кращому засвоєнню заліза з інших продуктів.

Сушені яблука додають в раціон хворих, які страждають атеросклерозом, подагрою, ревматизмом, хронічною екземою, псоріазом та іншими хворобами шкіри.

Сушені груші

Груші – ось що їсти, щоб підняти гемоглобін. Якщо фрукти пройшли правильну термічну обробку, то всі мінерали і вітаміни залишаються. В 100 грама цих сухофруктів близько 13 міліграм чистого заліза. Окрім заліза, яке покращує склад крові і процес кровотворення, сушені груші використовують як жарознижуючий засіб, дезінфектор, а відвар з сухофруктів приймають при сильному кашлі, ангіні та застуді.

Лікарі радять їсти груші для лікування підшлункової залози. Компот з сушених грушок допомагає при розладі кишечнику, калій сушки позитивно позначається на стані серцево-судинної системи, а вітаміни групи В нормалізують роботу нервової системи.

Єдиний мінус: сушені груші не поєднуються з молочними продуктами і викликають розлад шлунку.

Какао

Мабуть, мрія кожного малюка лікуватися солодощами. Якщо ви задумуєтесь над тим, як підняти гемоглобін дітям, то вам сподобається інформація про те, що показник заліза у крові можна покращити звичайним какао. Так, гіркий шоколад містить 4,4 міліграми заліза на 100 грамів порошку. Це в чотири разі більше ніж, наприклад, у меді, картоплі чи капусті. Але шоколад містить багато цукру і жирів, до того ж його калорійність перевищує 500 ккал. Какао ж містить тільки 23 ккал.

Лікувати низький гемоглобін краще какао-порошком. Він ховає в собі залізо у пропорції 10,7 міліграм на 100 грамів продукту. Однак, аби какао принесло користь для крові, його слід вживати у вигляді порошку, а не в якості напою. Молоко заважає поглинанню заліза. Тому можете посипати какао-порошком дітям печиво, каші, фрукти чи інші смаколики.

Чим ще корисне какао, окрім того що піднімає гемоглобін? Низький вміст кофеїну у напої не викликає звикання, а чашка какао розбудить вранці краще, ніж найміцніша кава.

Ті хто п’є какао в два рази менше піддаються ризику захворіти на діабет або зіткнутися з порушеннями роботи серця.

Читайте також:

Шипшина

Про користь шипшини знали наші предки. Сучасне покоління ж недооцінює цей диво-фрукт. А щоденний прийом настою шипшини здатний не лише підняти низький гемоглобін та заповнюючи недолік заліза в організмі, а і безпечний, адже не веде до надмірного підвищення рівня гемоглобіну. Так, в 100 грамах цих фруктів ховається 11 міліграм заліза.

Крім нормалізації рівня вмісту гемоглобіну в крові, настої, сиропи і відвари шипшини зміцнюють кровоносну і серцево-судинну систему. Шипшина нормалізує рівень тиску та перешкоджає відкладенню холестеринових бляшок. Цей фрукт розріджує кров, а отже попереджує тромбоз. А велика кількість магнію і заліза; перешкода розвитку діабету.

Чорнослив

За кількістю заліза чорнослив нічим не поступається сушеним яблукам. В 100 грамах цього продукту близько 13 міліграм заліза. Сушені сливи можна споживати як добавку до улюблених страв, так і самостійно. Часто з чорносливом готують рагу, плов, тушковане м’ясо і салати.

Сушені сливі багаті на натрій, калій, фосфор, кальцій; глюкозу та органічні кислоти. Тому лікарі рекомендують цей десерт для профілактики серцево-судинних патологій, нормалізації артеріального тиску, при ожирінні та інших порушеннях обмінних процесів в організмі.

Люди, які часто смакують чорносливом не мають проблем з кишечником та не страждають ожирінням.

Печінка свиняча

Печінка дуже корисна для людини, особливо завдяки концентрованому вмістом заліза і речовин, що дозволяють швидко і максимально ефективно засвоювати його організмом. Однак, у різних тварин і риб печінка різною мірою сприяє засвоєнню заліза і поліпшенню якості процесу кровотворення.

Якщо гемоглобін низький, то краще їсти свинячу печінку. Вона менш жирна, ніж куряча, а кількість заліза на 100 грам продукту рівняється 12 міліграмам. До того ж, свиняча печінка не тільки підвищує і підтримує рівень гемоглобіну в крові, але і допомагає призупинити розвиток атеросклерозу і діабету.

А щоб підтримати рівень вмісту заліза в крові, потрібно з’їдати 300-500 грамів свинячої печінки двічі в тиждень.

Буряк

Гемоглобін злетить угору, якщо протягом місяця щодня випивати 30 грам бурякового фрешу чи з’їдати 100 грамів вареного овочу. Але лікарі не рекомендують пити буряковий сік відразу після приготування. Аби фреш краще засвоївся організмом, потримайте його в холодильнику 30-40 хвилин. Смачніше та корисніше для шлунку приймати буряковий сік у союзі з іншими фрешами, наприклад, розмішати буряк можна яблучним, морквяним або апельсиновим соком.

Залізо, рослинний білок, амінокислоти і вітаміни, що містяться в буряку, налагодять процес кровотворення і нормалізують склад крові. На 100 грамів столового буряку припадає 1,4 міліграми заліза.

Читайте також:

Калина

Смачною калину не назвеш. Але у цій червоній ягідці більше заліза ніж, до прикладу, в смородині чи навіть гранаті.

Корисна калина і тим, що в ній ховається цілий спектр смолистих ефірних масел, які допомагають організму виробляти еритроцити. А ще вона лікує ангіну, гіпертонію, захворювання печінки, допомагає при бронхіальній астмі. Кісточки червоної ягідки – природній сорбент, який очищає і зміцнює кишечник.

Їсти калину рекомендують свіжою, бо в сушеному стані вміст поживних мікроелементів суттєво нижчий.

А от практично всі «не червоні» ягоди знижують гемоглобін. Обліпиху, чорницю, шовковицю та бузину не рекомендують при низькому вмісту заліза в крові.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Харчування і дієти, продукти, кров, лікування
В тему