Поради

6 фраз, з якими ви ризикуєте провалити будь-яку співбесіду

6 фраз, з якими ви ризикуєте провалити будь-яку співбесіду

На співбесіді як на іспиті: можна зіпсувати враження про себе однією невдалою фразою. Здавалося б, ось вона, робота мрії — тільки руку простягнути, але одна невірна відповідь — і ейчар вже промовляє безнадійне: «Ми вам передзвонимо».

Про це пише work.ua.

Рекрутер відібрав з десятків резюме саме ваше і запросив на зустріч. Тепер ваша черга діяти. На співбесіді кожне слово впливає на успіх — як в хорошу, так і в погану сторону. Щоб не припуститися рокової помилки, запам’ятайте 6 стоп-фраз, які краще не вживати під час розмови з HR-менеджером.

«Я не встиг вивчити, чим займається ваша компанія!»

Це фіаско. По-перше, це безвідповідально щодо себе: а раптом ви прийшли на співбесіду в фірму-одноденку чи ту, яка веде нелегальний чи небезпечний бізнес.

По-друге, інтерв’юер відразу зрозуміє одне: вас спокусила тільки обіцяна сума з кількома нулями або ж те, що ви у відчаї та просто погоджуєтеся на усі більш-менш підхожі пропозиції.

І можна потім скільки завгодно розповідати про свої професійні якості. Рекрутер вже бачить у вас безвідповідальну особу, яка навіть не спромоглася прочитати оголошення до кінця.

Замість цього. Ретельніше підготуйтеся до співбесіди, це допоможе і при відповіді на питання: «Чому ви хочете працювати саме у нас».

«В мене немає на це часу»

Питання про саморозвиток та останні досягнення часто постають на співбесідах. І кандидат, який відмовчується або починає судомно придумувати виправдання своїй бездіяльності, виглядає смішно і безглуздо: «Тренінги, семінари, курси? Ну що ви, у мене зовсім немає на це часу, я ж практично ночую на роботі».

Бажання виставити себе відданим працівником та трудоголіком зрозуміло, але рекрутер з такої відповіді швидше зробить висновок, що розвиватися й осягати щось нове людина не може і не дуже то й хоче.

Замість цього. Продумайте відповідь заздалегідь: «Намагаюся навчатися дистанційно», «Відвідую онлайн-тренінги», «Дивлюсь корисні відео на YouTube», «Багато читаю». На це часу вистачає у кожного.

«Я ніколи цим не займався/лася, але спробую»

Якщо у вас недостатньо досвіду, то це буде зрозуміло з резюме. Зайвий раз підкреслювати це не варто. На співбесіді у вас повинна бути інша задача — довести рекрутеру, що ви саме той, хто потрібен компанії, навіть незважаючи на якісь недоліки або недосвідченість.

Замість цього. Дайте інтерв’юеру зрозуміти, що вмієте ставити цілі і йти до них. Розкажіть про свої досягнення за останній рік, про те, що швидко навчаєтеся й готові наполегливо підніматися кар’єрними сходами, а не пасувати перед труднощами.

«Будь ласка, дайте мені шанс»

Не шукай благодійництва та співчуття. Рекрутерів в першу чергу цікавлять ваші професійні та людські якості, а не акторські таланти. Руки, що тремтять, та повні очі сліз, переривчастий від емоцій голос — це відмінні дані для театру, але не для серйозної компанії.

Замість цього. Задумайтеся: невже ви дійсно хочете, щоб вас найняли на роботу через жалість? Напевно що у вас є сильні сторони, про які можна розповісти інтерв’юеру. Робіть акцент на них.

«Я готовий на все!»

Жити в офісі, працювати без вихідних і свят, робити за себе й за того хлопця... Багато претендентів наївно вірять, що така самовідданість приємно порадує роботодавця.

Насправді ця фраза видає відчай і внутрішні сумніви. Людина не впевнена в своїх силах, не знає, як продати свої послуги, — ось і вдається до останнього засобу.

Замість цього. Розкажіть про обов’язки, які ви виконували на попередній роботі. Зробіть акцент на своїх конкурентних перевагах: знання іноземних мов, комп’ютерна грамотність, великий досвід роботи та інше.

«Що вам ще розказати? Все є в резюме»

Саме так. І завдяки йому вас і запросили на співбесіду. Але все вирішує особиста зустріч. Зрештою, хто заважає шукачу просто завантажити вдале резюме з відкритого доступу, та ще й прикрасити! І дуже неприємно, коли на співбесіді претендент на посаду навіть двох слів зв’язати не може. Хоча він: «комунікабельний, швидко навчається і просто ідеальний командний гравець».

Є й інший варіант. Людина починає детально розповідати про себе: де народилася, навчалася, жила. Співбесіда не гурток за інтересами. Ейчар оцінює ваші професійні навички, а не сидить з попкорном й слухає захопливу історію вашого життя.

Замість цього. Вчиться презентувати себе. Резюме можна і прикрасити — папір все стерпить, але головне випробування чекає на вас під час співбесіди. Правильно оперуйте зазначеною інформацією, наводьте приклади, будьте цікавим співрозмовником.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Кар'єра, робота
В тему