Поради

12 рецептів вітамінних коктейлів для вазонів

12 рецептів вітамінних коктейлів для вазонів

Сонячне світло і вода в міру підсихання ґрунту – все що потрібно кімнатній рослині? Ні, все не так просто! Якщо ваш міні-сад висихає, тьмяніє і не радує, ви робите щось неправильно.

Проте, якщо дотримуватись декількох нескладних правил, доглядаючи квіти, вони буятимуть красою та цвітом. Зокрема, акцент варто зробити на підживлені. Пропонуємо десяток доступних, дешевих та простих вітамінних бомб для ваших вазонів, які можна виготовити з самостійно.

Касторова олія

У літр відстояної води кімнатної температури додають 1 ч. л. касторової олії. Далі слід закрити ємкість та добре збовтати рідину. Олія повинна змішатися з водою, в іншому разі масло може обпалити коріння рослини. Тому поливайте квіти доки жир не піднявся і не згуртувався на поверхні.

Якщо поливати кімнатні росли касторовою олією суцвіття стає пишнішим, кольори більш насиченими, а сам період цвіту тривалішим. Рослини, які рідко квітнуть (раз-два на рік), варто поливати касторовим коктейлем лише в період зав’язування бутонів. Рослини, які цвітуть постійно можна поливати раз в місяць.

Цукор

Вазони також люблять солоденьке. І найбільші ласуни кактуси. Час від часу можете підсипати цукру на землю, а тоді поливати рослинку (1 ч. л. цукрового піску на горщик діаметром 10 см), або додавати цукор у воду (0,5 ч. л. цукру на 0,5 склянки води).

Солодке люблять не тільки кактуси, а і фікуси (1 ч. л. цукру на 1 л води). Подякує красою ця рослина, якщо її листя протирати молоком.

Аспірин

Аспірин – захисник імунітету. Кімнатні рослини можна обприскувати розчином аспірину (1 таблетка на 1 л води).

Алое

Врятує красу рослини і сік алое (розведіть 1 ч. л. в 1,5 л води і поливайте).

Бананова шкірка

Банан – джерело кальцію. Висушіть шкірку, а тоді подрібніть її (можна у блендері). Пересаджуючи вазон змішайте банановий порошок з землею.

Інший спосіб: киньте бананову шкірку у воду і дочекайтеся появи пінки на поверхні. Процідіть і чим коктейлем поливайте рослини раз в два тижні.

Корисна для рослин і настойка з шкірок інших фруктів. Залийте кірку лимона, гранату чи апельсина водою на добу, а тоді поливайте вазони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі квіткарі назвали вазони, що приносять багатство

Чим підливати вазони

Попіл

Зола від звичайних дров наповнює землю азотом, який важливий для квітів в період цвітіння. Ще одна користь золи у тому, що її бояться шкідники, зокрема мурашки.

Попіл можна досипати чи доливати. Так, 1-2 столові ложки золи розвести в літрі теплої води. Настоювати добриво потрібно до п’яти днів іноді перемішуючи. Поливати 1 раз на 10 днів.

Щодо сигаретного попелу, то садоводи не рекомендують його використовувати. Оскільки там багато консервантів, які навпаки засмічують ґрунт.

Кропива

Найкращі ліки для квітів – свіжа кропива. Замочіть пагони в теплій воді на добу, процідіть та поливайте настоянкою вазони раз на місяць. Це добриво збагатить землю мінералами та азотом.

Горілка

Рослинам теж корисно п’яніти. У 3 літри води влийте 100 грамів горілки і полийте вазони. За два-три дні квіти повеселішають.

Вода з тераріуму і акваріуму

Що може бути кориснішим для рослин, ніж добрива з гною? Проте ви ж не поливатимете кімнатні рослини смердючим гноєм… Але мало хто знає, що поживні речовини для рослин залишаються у акваріумній воді. У ній немає хлору, вона кімнатної температури і багата на мікроорганізми.

Аби квіти у горщиках збадьорилися, можна частувати їх такою добавкою раз в місяць.

Вітамін В12

Фіалки краще підгодовувати так: 1 ампулу вітаміну В12 розведіть в 1 л відстояної води. Поливайте фіалки цим розчином 2 рази в місяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обираємо вазони у дитячу кімнату

Чим підливати вазони

Чай

Пригостити чаєм можна кактуси та папороть. Проте поливайте рослини легким чаєм без ароматизаторів та фарбників кімнатної температури. Прокисла, запліснявіла заварка чи залишки спитого чаю лише нашкодить рослині: у ґрунті може завестися грибок, який вб’є коріння улюбленця. Чаювати з рослинами достатньо раз в тиждень.

Кип’ячена вода

Найбільш смакує рослинам талий сніг і дощова вода, однак збирати її дуже клопітно. Більшість кімнатних рослин не люблять занадто жорстку воду, а саме така вода тече з наших кранів. Аби зменшити кількість солей у воді, її можна прокип’ятити. Адже відомо, що кип'ятіння знижує концентрацію шкідливих речовин.

Однозначної відповіді серед садоводів чи можна поливати рослину кип’яченою водою немає, тому краще самі спостерігайте за тим, як рослинка реагує на такі зміну.

Частуючи свої рослинки вітамінними коктейлями, не забудьте про головний інгредієнт – любов. Турбота – найкраще добриво для вазонів. Кімнатні рослини чітко відчувають зміни вашого настрою та атмосферу в домі. Часто рослинки чахнуть лише від браку уваги. Тому частіше розмовляйте з ними та проявляйте до них ласку і любов.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему