Поради

9 буденних фраз, які ви неправильно говорите своїм дітям

9 буденних фраз, які ви неправильно говорите своїм дітям

Відоме англійське прислів’я вчить: «Не виховуйте дітей, все одно вони будуть схожі на вас. Виховуйте себе». З цього випливає висновок: якби не намагалися батьки виростити зі свого чада порядну людину, малюк все одно буде схожим на них.

Сучасні методи виховання дітей передбачають не лише соціальну адаптацію і підготовку малюка до дорослого світу, а і тонкі психологічні прийоми. Зокрема, аби ваша кровиночка росла в гармонії та відчувала себе бажаною, мамам і татам, як мінімум, потрібно навчитися правильного говорити.

Отже, які фрази ви щодня неправильно вживаєте та як перетворити свою мову на зброю, яка допоможе виховати малюка?

Якщо ти пустуватимеш, я більше не любитиму тебе/ Я люблю тебе, але твою поведінку не схвалюю

Батьки вважають фразу «Я не любитиму тебе» максимально дієвою, коли справа стосується виховання дитини. Можливо, коли ви кажете цю фразу вперше, малюка і справді лякає той факт, що батьки любитиму його менше. Та, звичайно ж, такі погрози зі сторони мами чи татка не здійснюються, а отже згодом цей метод виховання втрачає свою силу.

Більше того, фраза «Я не люблю тебе, бо ти робиш щось погане» може переслідувати дитину протягом усього життя. І згодом кожна суперечлива дія, хороша чи погана, супроводжуватиметься комплексами. Навіть у дорослому віці людина відмовлятиме собі в задоволенні, яке імовірно викличе осуд суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мами без драми: чому батьки завжди повинні залишатися спокійними

Виховання дітей

Мені байдуже, роби що хочеш/ Я хочу тобі допомогти, тільки підкажи мені як

Невиховані діти – проблема, яка найчастіше виникає у неотесаних батьків. Такий тип людей вважає, що бувають ситуації, коли неконтрольованому маляті краще дати повну свободу дій, бо гірше вже не буде. Адже навіщо сперечатися, шукати компроміс, щось доводити, якщо згодом малюк сам втомиться бешкетувати?

Насправді, не варто показувати малюкові ніби вам байдуже, чим він займається. Ваше «Роби що хочеш» своєрідний виклик для хлопців та дівчат, прагнення знайти межу вашого терпіння.

Навіть якщо ситуація критична, а нерви натягнуті як струни, постаратися налагодити з дитиною дружні відносини і запропонуйте прийнятний для двох сторін варіант розвитку подій.

Ти повинен робити те, що я скажу/ Зараз зроби так, а згодом ми спокійно обговоримо чому і навіщо

Дорослі вважають, що діти повинні слухатися з першого разу і беззаперечно. Якщо ж дітям, неважливо скільки їм 5 чи 15 років, давати повну волю дій, вони сядуть на шию.

Психологи ж впевнені, що діти мають розуміти, чому і навіщо вони щось роблять. «Роби те що я наказую» – не виховання дітей, а дресирування тварин. Якщо ж ви дресируєте своє чадо, воно безапеляційно виконуватиме все, що ви скажете, коли ви поряд і робитиме все, що заманеться, варто вам відійти.

Краще застосувати метод переконання, а не давити дитину своїм авторитетом.

Виховання дітей

Моя дитина занадто мала, щоб виконати це завдання/ Спробуй зробити це сам, а якщо не вийде, я допоможу

«Дитинство прекрасна, але коротка пора і не варто завантажувати дитя тим, що викличе у нього труднощі чи неприємні відчуття», – такого закону притримуються батьки, у яких невиховані діти.

Натомість фахівці вважають, що розпещеним дітям набагато складніше доводиться у житті, ніж малюкам, батьки яких покладали на них деякі обов’язки. Можливо в дитинстві такий малюк і буде щасливішим, та в дорослому житті йому доведеться не легко. Стикнувшись з складним завданням він відчує себе безпораднім і самотнім.

Ти мій друг і я можу розповісти тобі що завгодно/ Я твій друг і ти можеш розповісти мені що завгодно

Батьки, які вважають, що дитина все розуміє і з нею можна розмовляти, як з дорослою особистістю мають примарні уявлення про методи виховання дітей. Справа в тому, що крихітка робить все, щоб сподобатися своїм батькам. А часто для цього доводиться занурюватися у світ дорослих проблем, замість того, щоб обговорювати інтереси дитини.

Завдання мами і тата допомагати розібратися з неприємними ситуаціями у житті малюка, а не нав’язувати свій негатив.

Я куплю тобі все що ти захочеш/ Я куплю все, що тобі потрібно

Кожне покоління гірше за попереднє, коли справа стосується виховання дітей та фінансів. Батьки за щастя свого чада готові віддати усі гроші в світі. Та на практиці не ті мами і тати виявляються кращими, які купують малюку все на що він вкаже пальчиком, а ті, які в ущерб собі проводять з ними час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-7 прикмет для вагітних, які не знайшли логічного пояснення

Виховані діти

Ти ходитимеш на танці, музику, у спортивну секцію…/ Що тобі подобається?

Наполеонівські плани – основна помилка батьків, коли справа стосується виховання дітей. Мама, тато, бабуся чи дідусь все життя вірили, що якби не помилки в дитинстві, вони б могли стати успішними інженерами, знаменитими акторами чи багатими дизайнерами. Тому потрібно записати малюка у всі гуртки та кружки – дитина обов’язково оцінити таке старання батьків через двадцять років.

Та часто мрії дорослих розбиваються об впертість дитини. Відтак, до прикладу, аби протистояти урокам класичної музики підлітки починають слухати важкий рок.

Розплановуючи кожну вільну хвилину малюка, не забудьте спитати чого він сам хоче.

Дай мені спокій, у мене поганий настрій/ Будь сьогодні до мене поблажливішим

Що страшного в тому, щоб після напруженого дня на роботі «випустити пар» на сина чи доньку? Згодом досить купити кровиночці іграшку чи солодощі і вона забуде всі образи. Якщо ви приносите негатив з роботи додому і тим паче виплескуєте його на домочадцях, то мабуть вас ніколи не цікавило питання, як виховати дитину.

Радійте хорошим вчинкам дітей і засмучуйтесь, коли вони роблять щось погане, незалежно від свого настрою. Діти повинні усвідомити непохитні життєві цінності. Якщо батьки в один день у гарному гуморі і дозволяють усе, а в інший нещасні і зганяють злість на тому, хто попаде під руку, маленька людина зробить лише один висновок: байдуже, чого я досягну, все залежить від настрою батьків.

У мене немає часу для тебе/ У мене сьогодні багато справа, але я хочу провести час з тобою. Давай зробимо щось разом?

Все що роблять дорослі – для дітей. Виховання дітей не пов’язане з вашими щоденними турботами про них. Те що ви заробляєте гроші, купуєте речі, готовите їсти та перете для них – мало. З малюками потрібно ще й говорити, гратися, навчати їх, любити. Навіть якщо ваш день розписаний по хвилинах, хоча б пів години проведіть з дитино. І тут головне не кількість, а якість. Навіть найщільніший графік варто змінити для того, щоб поспілкуватися зі своїм дитям.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, Школа батьківства, Україна
В тему