Поради

Секрети краси: як позбавитись демодекозу – розповідає лікар-дерматовенеролог-косметолог

Секрети краси: як позбавитись демодекозу – розповідає лікар-дерматовенеролог-косметолог

Чи такий страшний кліщ демодекс та як ефективно долати демодекоз, розповідає лікар-дерматовенеролог-косметолог вищої кваліфікаційної категорії Леся Василівна Карпюк.

Демодекоз це захворювання, викликане інвазією  кліща роду Demodex, що уражає фолікули сальних залоз. Із цим  паразитом  пов’язано багато міфів та страшних історій, але не все це правда.

Демодекоз: збудник, провокуючі фактори, супутні захворювання

Результати багаторічних спостережень доводять, що кліщі демодекс викликають у людини первинно-хронічне захворювання демодекоз, яке має величезну кількість латентних та субклінічних форм. Демодекоз часто протікає під клінічною маскою багатьох запальних дерматозів.

Також це захворювання може бути асоційоване з розацеа, акне, періоральним та себорейним дерматитом.

Провокувати демодекоз можуть як ендогенні фактори (патологія шлунково-кишкового тракту, стреси, гормональні порушення, судинна патологія), так і екзогенні (порушення якості та кількості шкірного сала, аліментарні фактори, надлишкова інсоляція, тривалий прийом медикаментів, наявність шкідливих звичок та пересушування шкіри частими вмиваннями).

Що потрібно знати про збудника демодекозу

Кліщі Demodex є симбіонтами  людини. Це означає, що в нормі вони існують на нашій шкірі. Важливо розуміти, що якщо на 1 см2 шкіри знаходиться менше 5 кліщів без відповідної клінічної картини – такий стан не потребує лікування.

демодекс кліщі

Більше того, демодекс кліщ у нормі виконує очищувальну функцію на шкірі людини, поглинаючи зроговілі  частини та надлишкову кількість себуму. Отже, наявність кліщів ще не свідчить про захворювання на демодекоз.

Дуже часто гіпердіагностика демодекозу є причиною розвитку акрофобії – боязнь кліщів, яка проявляється скаргами на постійні укуси кліщів, соціальною ізоляцією, а також фізичними симптомами: нудотою, ознобом, головним болем. Трож демодекс лікування також  потребує консультації психіатра.

Особливості клінічної діагностики демодекозу:    

  • ураження шкіри виникає спонтанно;
  • найчастіше є одностороннім та асиметричним;
  • має тенденцію до поширення;
  • супроводжується почервонінням і лущенням шкіри;
  • головний елемент висипу – згруповані папули та пустули навколо  волосяного фолікула.

Лабораторна діагностика демодекозу проводиться  за допомогою зішкрібу з поверхні пошкодженої шкіри, методом  мікроскопії вмісту сальних залоз, біопсії шкіри та дерматоскопії.

Лікування демодекозу: місцева та системна терапія 

Для ефективного лікування демодекозу  призначають локальну і системну терапію. Проводять  2 – 4 курси лікування по 10 – 14 днів з перервою в 7 – 10 днів.

Системна терапія демодекозу передбачає застосування метронідазолу, орнідазолу або антипаразитрного препарату  івермектин.

демодекс на обличчі

Місцево призначають препарати, що містять:

  • метронідазол;
  • сірку;
  • антипаразитарні засоби;
  • азелаїнову кислоту.

Для домашнього догляду я рекомендую вітчизняну лікувально-профілактичну лінійку «ДемоСкін», яка містить повну гаму засобів, ефективних при демодекозі та акне.

демоскін

Важливо відмовитись від теплових процедур, використовувати судинозвужуючі креми з ромашкою, ментолом або м’ятою. Лише комплексне системне лікування та адекватний домашній догляд дозволяють досягти найкращих результатів.

По  професійну  консультацію  і  допомогу  звертайтесь у Дерматокосметологічний центр лікаря Карпюк Л. В.

Луцьк,

пр. Відродження, 28 «А»

 

 Попередній запис за тел.     

066-340-60-33

 

 

Ліцензія АБ № 299508 від 12.12.2010р.

Довіртесь професіоналам! Поверніть шкірі здоровя та красу!

Препарат для лікування демодекозу «ДемоСкін»

Препарат для лікування демодекозу «ДемоСкін» фото 1

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, Стиль, краса, Ідеальне тіло, лікування
В тему