Поради

7 незвичайних українських страв, про які ми забули

7 незвичайних українських страв, про які ми забули

Борщ, вареники, голубці та холодець – українські страви, які стали відомими далеко за межами Батьківщини. Проте наша національна кухня набагато різноманітніша та цікавіша, ніж ми уявляємо!

Хоча багато традиційних страв уже давно не готують на сучасних кухнях, їх рецепти збереглися до сьогодні.

Гомбовці

Страва родом з Угорщини, але готувалась і в Україні. Цікаво, що наші гомбовці дуже схожі з китайськими традиційними паровими булочками. Гомбовці – це кульки з дріжджового тіста (іноді з прянощами), начинені ягодами чи фруктами. В Україні їх обсипають крихтами підсмажених сухарів із цукром.

Рокот-крумплі

За дивною назвою ховається простий рецепт. Рокот-крумплі – страва з угорським корінням, складниками якої є варена картопля, сир, будь-яке копчене м’ясо і варені яйця. Інгредієнти викладають тоненькими шарами, приправляють червоним перцем та запікають.

Меживо

Ця страва нагадує овочеву ікру чи рагу. Серед інгредієнтів буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз (за бажанням якісь інші овочі), обов’язково додають цибулю та моркву. Подають у гарячому чи холодному вигляді. Ті, хто куштував меживо, зазначають, що воно смачніше, якщо настоюється декілька днів.

Лемішка

Рецепт полтавської лемішки зберігся завдяки згадкам у книжках. Її готували для ярмарків. Обсмажене гречане борошно розводили у гарячій солоній воді до густої консистенції. Додавали попередньо обсмажене сало і запікали у глиняному горщику.

Токан

Одна з найпоширеніших страв Західної України – токан. Він має румунські корені і схожий не мамалигу. В основі – свинина, гарніром до якої виступає кукурудзяна каша.

Пироги з калиною

Ягоди калини були особливими ласощами. Цей інгредієнт виступав основою для морсу і киселю. Ягідка також використовувалася для пирогів. Три склянки калини змішують з 1,5 склянки цукру і шістьма ложками борошна, потім гарненько перетирають. Такий рецепт досі популярний на Чернігівщині.

Напій гуслянка

Стінки посудини потрібно густо змастити сметаною, а потім залити кип’ячене та охолоджене до кімнатної температури молоко. Напій не перемішують. Посудину вкутують у ковдру, щоб молоко прогрілося. Так залишають на 12 годин. Потім напій охолоджують і вживають.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я, кухня, страви, рецепти
В тему

Останні матеріали