Поради

Правила поєднання кольорів фасаду та покрівлі

Правила поєднання кольорів фасаду та покрівлі

Ви вже визначилися з тим, яким буде зовнішній вигляд вашого будинку? Бажаєте, щоб він зливався з ландшафтом, або ж хочете, щоб житло було яскравим?

На що впливає вибір кольору

Правильний підбір кольорів фасаду та покрівлі так само важливий, як і монтаж. Але якщо шпаклівку можна накласти заново, а тріснуту черепицю – замінити, то зміна кольорової палітри будівлі влетить у копієчку.

В архітектурі будинку колористика відіграє дуже важливу роль. Кольорове рішення допоможе:

  • підкреслити переваги будови або приховати її вади;
  • зменшити або збільшити зоровий об’єм;
  • змінити сприйняття форми.

Крім підбору кольорів, необхідно врахувати низку факторів:

1. Навколишнє середовище і місце розташування будинку відіграють важливу роль. Так, темний колір покрівлі дозволить їй швидше нагріватися. А густа ??рослинність місцевості відмінно поєднується із земляною палітрою стін і даху: коричневими, зеленими та сірими тонами. Якщо ж будинок стоятиме на узбережжі, в пейзаж органічно впишуться бірюзові та сині відтінки.

2. Варто звернути увагу на сусідні будівлі. Кожен хоче виділитися на загальному тлі, головне, щоб не доходило до безглуздя. З’ясуйте негласні закони місцевості. Наприклад, у французькому Провансі покривають дахи одним кольором.

3. Грамотне поєднання кольорів змінює будівлю, розширює простір і підкреслює основну ідею архітектора. Світлі відтінки надають будинку шляхетності, легкості і невагомості, а поєднання темних кольорів фасаду та покрівлі візуально «приземляє», але при цьому додає солідності. Екстер’єр у класичному стилі краще поєднується із пастельними світлими тонами. Чорний, помаранчевий або сірий відмінно підійдуть для стилю хай-тек. Альпійський стиль передбачає використання натуральних «деревних» кольорів даху та бежевих або білих стін – інша комбінація зруйнує загальне сприйняття будинку.

4. При складній архітектурі будівлі з вигинами даху та стін використовуйте спокійні відтінки з контрастним виділенням дверей і вікон. Інакше будь-які переходи конструкції будуть підкреслені надто різко. Насичені яскраві кольори доречні за відсутності дрібних деталей. Масивний димар бажано фарбувати в колір покрівлі, в іншому разі він приковуватиме основну увагу.

5. Якщо декор фасаду допускає практично будь-яке колірне рішення, то діапазон кольору даху значно менший. Тому спочатку краще визначитися з покрівельним матеріалом, а вже потім підбирати колір екстер’єру.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, будинок
В тему