Поради

Вухо погано чує, але не болить

Вухо погано чує, але не болить

Зі скаргами на погіршення слуху без больового синдрому до отоларинголога звертаються досить часто. Причин цього може бути декілька, починаючи від застуди та закінчуючи серйозними пошкодженнями у роботі мозкових центрів.

Піти до лікаря варто, якщо ви почали прислухатися до шепоту, мова співрозмовників здається нечіткою, а гучність радіоприймача або телевізора налаштовуєте вище, ніж звичайно.

Серед можливих причин втрати слуху:

  • самолікування та неконтрольований прийом деяких препаратів;
  • крововилив у мозок або закупорка кровоносної судини, яка живить внутрішнє вухо;
  • віковий атеросклероз судин головного мозку;
  • сірчана пробка;
  • рідина у слуховому проході;
  • гучний звук, який викликав тимчасову глухоту;
  • захворювання носоглотки, грип або ГРВІ, що супроводжуються набряком слизової.

Якщо ви помітили, що стали гірше чути, необхідно терміново приступати до лікування. Процедура залежать від причини, що спровокувала появу недуга.

Сірчана пробка

Не пробуйте самостійно дістати пробку, адже ви ризикуєте пошкодити барабанну перетинку або проштовхнути сірку глибше слуховим проходом, тим самим погіршивши стан.

Можна розм’якшити пробку перекисом водню або підігрітою оливковою олією. Закапайте кілька крапель і почекайте, поки сірка розплавиться і витече з вуха.

Перепади тиску

З різкими перепадами тиску люди стикаються під час польоту в літаку, спуску з гори в автомобілі або просто у ліфті. Щоб знову нормально чути, досить глибоко позіхнути або кілька разів поспіль ковтнути.

Потрапляння води

Якщо потрапила вода, спробуйте пострибати на одній нозі, нахиливши голову в бік вуха, яке не чує. Якщо це не допомогло, полежіть 15 – 20 хвилин із теплою грілкою біля хворого вуха.

Застуда

Недуга мине після того, як ви позбудетеся симптомів ГРВІ. Найбільш ефективним методом вважається промивання носа сольовим або фізрозчином до 4 – 5 разів на добу. Також допомагають теплі компреси з борним спиртом безпосередньо на вушну раковину.

Вухо заклало, але не болить

Повернути слух допоможе гімнастика. Для цього зробіть кілька рухів уперед-назад нижньою щелепою, потім вправо-вліво. Будьте обережні, адже необачна гімнастика може призвести до вивиху нижньощелепного суглоба.

Якщо жоден з перерахованих методів не допоміг відновити нормальну чутність, необхідно звернутися до фахівця.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, хвороби, захворювання, вуха, лікування
В тему