Поради

Простий нежить чи гайморит?

Простий нежить чи гайморит?

Часто пацієнти, виявивши у себе перші ознаки риніту, що супроводжуються слабкістю і втратою працездатності, не приділяють цьому належної уваги, вважаючи, що легка форма застуди минеться без їхнього втручання. Але за такими, здавалося б, несерйозними симптомами може ховатися дуже небезпечне захворювання, яке при відсутності належного лікування має різні побічні ефекти і ускладнення.

Гайморит – це запалення придаткових пазух носа. Здебільшого він з’являється через повторний глибокий нежить чи застуди, які були погано проліковані. Окрім застуди і нежитю, ще однією причиною гаймориту є запущений стан верхніх зубів. Ніс закладає, і всередині починає накопичуватися слиз. Після чого починає виділятися гній.

Захворіти на гайморит може кожен, але в основну групу ризику входять люди, які постійно застуджуються, страждають від хронічного нежитю, мають слабкий імунітет або неправильний розвиток анатомічних структур порожнини носа.

Основні симптоми гаймориту:

  • Сильний нежить. Характер нежитю може змінюватись, особливо коли в пазусі утворюється гній. Відчуття закладеності носа минає, але з’являються рясні виділення, іноді з неприємним запахом. Нерідко переважають виділення з однієї ніздрі.
  • Стомлюваність, слабкість, відсутність апетиту і порушення сну. Іноді трапляється світлобоязнь, сльозотеча на сторонні подразники, зниження нюху.
  • Температура. Зазвичай цей симптом спостерігається при гострому гаймориті. При хронічному процесі температура тіла підвищується рідко.
  • Головний біль і біль у ділянці обличчя. Відмітна особливість головного болю при гаймориті в тому, що він посилюється у другій половині дня, коли набряк слизової носа і накопичення гною в гайморових пазухах наростають.
  • Погіршення пам’яті.
  • Відчуття сильного тиску в ділянці перенісся, який збільшується при нахилі голови.
  • Часті напади кашлю.

Люди, схильні до гаймориту, повинні уникати зайвих контактів з водою і холодним повітрям. Зокрема, в холодну пору року краще відмовитися від відвідування басейну та від спортивних занять на відкритому повітрі. Важливо стежити, щоб голова не переохолоджувалася.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему