Поради

Як відчистити праску від нагару

Як відчистити праску від нагару

Кожна праска – чи то вітчизняна, чи імпортна – рано чи пізно втрачає блиск і дзеркальну поверхню підошви, яка, власне, прасує одяг. Це зумовлено утворенням накипу на поверхні. Як очистити праска від нагару в домашніх умовах?

Кухонна сіль

Звичайна поварена сіль є найпопулярнішим засобом для очищення прасок удома. Розігрітим до максимальної температури праскою слід плавно водити по розсипаній на альбомному аркуші або газеті кухонній солі. Трохи солі можна обернути марлею і протерти згортком поверхню праски із забрудненнями до повного їх зникнення. Щоправда потрібно враховувати, що сіль, особливо кам’яна, здатна пошкодити поверхню праски. Тому варто втриматися від її використання в очищенні обладнання, які мають тефлонове покриття.

Парафінова свічки

Їх можна використовувати в поєднанні з кухонною сіллю, щоби підвищити ефективність очистки. Парафінову свічку треба обернути щільною тканиною і цим згортком протерти праску, розігрівши підошву до максимальної температури. Віск почне танути, тому доцільно буде підкласти якийсь посуд під праску. Після процедури залишається тільки позбутися парафіну і бруду.

Харчова сода

При використанні соди можна обійтися без нагрівання поверхні праски. Для початку потрібно приготувати очисний склад, змішавши харчову соду (приблизно столову ложку) з миючим засобом для посуду. Після ретельно перемішування повинна вийти паста, якою треба натерти поверхню праски. Після цього необхідно ретельно витерти поверхню, щоб позбутися від забруднень. Якщо це дається з великими труднощами, рекомендується після натирання поверхні залишити праску на деякий час, щоби накип трохи розм’якшилася. А затим матерією знову очистити поверхню.

Оцет

Для чистки потрібно невелика кількість оцту і грубу тканину. Змоченим клаптем рекомендується ретельно із зусиллями протирати поверхню праски до тих пір, поки від забруднень не залишиться сліду. Можна протирати як холодну, так і нагріту підошву праски. Кажуть, що з нагрітої поверхні бруд усувається швидше. Головне – правильно визначитися з оптимальним температурним режимом, щоб уникнути повторного чищення праски.

Перекис водню

Ефективність цього засобу дещо слабша в порівнянні з іншими. Процедура очищення проста: невеликим шматком вати, змоченим у перекисі водню, рекомендується протирати поверхню праски до повного її очищення. У подібний спосіб можна чистити підошву праски ацетоном або рідиною для зняття лаку. Однак потрібно пам’ятати, що через агресивність цих рідин є високий ризик ушкодження поверхні праски.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему