Поради

Неймовірні прориви медицини

Неймовірні прориви медицини

Людство зробило дивовижні відкриття, наукові прориви і створило безліч корисних медикаментів.

Дитина від трьох батьків

З 80 років вчені шукали можливість попереджати спадкові захворювання ще до зачаття людини. Для цього мутантні мітохондрії материнської яйцеклітини треба було лише замінити мітохондріями жінки-донора. Нещодавно така заміна вдалася. У ролі матері виступила жінка-носій синдрому Лея – неврологічної хвороби, від якої померли двоє її дітей. Операція проводилася в Мексиці, але закінчилася вдало: зараз дитині вісім місяців. До речі, першою зачаття від трьох батьків в 2015 році легалізувала Великобританія.

Штучна сітківка

Порушеннями зору в світі страждають близько 285 мільйонів чоловік, або чотири відсотки людства. Приблизно половина відсотка населення планети сліпа, але у багатьох тепер з’явився шанс бачити. Винайдена система NR600, що складається з двох частин: чіпа, який монтується на сітківку і генерує імпульси замість пошкоджених фоторецепторів, і бездротових очок – на них виводиться зображення. Операція з імплантації триває менш ніж годину, а за допомогою кнопок на окулярах навіть можна налаштовувати освітлення.

Штучна підшлункова залоза

На цукровий діабет першого типу страждають приблизно шість мільйонів осіб у світі, і їхня кількість зростає. За відсутності ліків (це поки невиліковна хвороба) таким пацієнтам залишається замісна терапія, сенс якої – щоденні ін'єкції інсуліну. Полегшують життя портативні датчики і помпи, але вони продаються окремо: в результаті людина або вручну вимірює рівень глюкози, або сама робить укол.

Компанія Medtronic об'єднала датчик і помпу в комплекс під назвою MiniMed 670G. Пристрій, що нагадує MP3-плеєр, автоматично аналізує рівень глюкози кожні п'ять хвилин і, якщо треба, вводить інсулін. Дозвіл на роздрібний продаж системи вже отримано. Використовувати новинку зможуть люди старші за 14 років.

Нейропротезування

Неймовірними стали здобутки в боротьбі з відсутністю або паралічем кінцівок. Нагадаємо, революція в біопротезуванні сталася в 2014 році: тоді американець, який втратив обидві руки, вперше тестував систему з двох біопротезів, якими керував «силою думки». У році, що минає, наука була зосереджена на вдосконаленні таких технологій. Це призвело до створення відразу декількох нейропротезувальних систем. Перша допомогла повністю паралізованій людині правдоподібно «відчувати» через біонічний протез. Друга повернула приматам з травмою хребта рухливість власних ніг. І третя забезпечила частково паралізованим людям не тільки моторику рук, а й її стабільність.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему