Поради

Хто ходить до церкви - довше живе!

Хто ходить до церкви - довше живе!

16-річні дослідження Гарвардського університету показали, що відвідування храму та присутність під час Служби Божої продовжує життя аж на 33%.

Такі висновки вдалося зробити на основі результатів життя 74 534 жінок, які у 1992 – 2012 роках брали участь у цьому науковому експерименті.

Важливо також акцетувати, що жодна з жінок-учасниць дослідження на 1992 рік не хворіла хворобами системи кровообігу чи раком. Усі учасниці відповідали на запитання стосовно дієти і здоров’я, а також стосовно участі у релігійних обрядах. З’ясувалося, що у жінок, які регулярно відвідували Службу Божу, ризик завчасної смерті був на 33% меншим.

– Церква – це не лише культова споруда. А священик – лікар не тільки для душі, а й тіла. Він є найбільшим пропагандистом здорового способу життя. Він заохочує своїх парафіян до близькості з Ісусом та до участі в богослужіннях, – каже настоятель парафії св. Йоана Павла ІІ о. Славомир Абрамовскі (священик, до речі, – лікар за першою освітою!).

Результати дослідження однозначно стверджують, що протягом 16 років його тривання зафіксовано на 33% менше ризику смерті у жінок, які до церкви ходили, порівняно з тими, які до церкви не ходили. Релігійні жінки узагалі рідше помирали від порушень кровообігу та від раку. Дослідження також показало більший оптимізм жінок, які ходять на богослужіння, і меншу їхню піддатливість депресіям.

– Досі всі вважали, що, заохочуючи ходити до храму, я їх запрошую тільки до життя вічного. Тепер же медицина довела, що я також і пропагандист здорового способу життя, – коментує о. Славомир. – Хто з лікарів, моїх колег за фахом, може похвалитися такою результативністю у профілактиці захворювань кровоносної системи та раку?

Результати досліджень, проведених Гарвардським університетом, були опубліковані в одному з найпрестижніших медичних видань світу – JAMA Internal Medicine. «Релігія та духовність можуть бути недооціненим медичним чинником у тому, щоб лікарі могли відповідно діагностувати своїх пацієнтів», – вважають автори дослідження.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

В тему