Поради

Як правильно паритися у бані?

Як правильно паритися у бані?

Вважаєте, що баня, – невелике мистецтво? Посидів на лавочці, пропотів, побив себе віником, – ось і вся наука. Проте, є багато правил, недотримуючись яких людина, не те що не оздоровлюється, а навпаки шкодить своєму організму.

Попередня підготовка

Перше правило правильного відвідування бані: перед походом в лазню не переїдайте. Краще обмежитися легким перекусом за 1 – 1,5 години до відвідування парильні. Друге і не менш важливе правило: хочете оздоровитися у бані – забудьте про алкоголь.

Блискавично скидаєте з себе одяг та біжите у парильню? Так ви лише нашкодите своєму організму. Насамперед прийміть гарячий душ (36 – 38° C). Так ви розігрієте своє тіло і підготуєте його до екстремальних температурних впливів. Проте користуватися милом та мочалкою не варто, адже так ви змиєте зі шкіри ліпідний шар, який виконує функцію бар’єру. А без цього захисту ваша шкіра після бані стане сухою та чутливою до подразнення.

Не слід мочити волосся, адже можна отримати тепловий удар у парильні. Обов’язково одягніть шапку, зшиту з вовни, бавовни або льону. Головний убір фахівці радять попередньо змочити водою.

Сидіти у бані на спір: «Хто найдовше витримає», не слід. Краще зробити декілька заходів, зазвичай 5 – 7. Вони повинні відрізнятися тепловими режимами і тривалістю.

Адаптація до високих температур

Перший захід потрібен, аби прогріти тіло і звикнути до теплових навантажень. Віником не користуються, однак беруть для запарювання. Свіжий аромат листя додасть настрою та заспокоїть нервову систему.

Показники температури повинні бути в межах 60° C (такий режим тепла на нижній полиці парильні). Піт та пришвидшене серцебиття ознака адаптації. Перший захід може тривати 3 – 10 хвилин.

Жар, пар і віник

Вдруге зайти у баню можна на 10 – 15 хвилин. Саме в цей час слід користуватися віником. Після закінчення процедури не поспішайте вставати з полиці. Відпочиньте, а тоді повільно виходьте з парової.

З кожним заходом температура та період перебування можуть підвищуватися. Максимальна тривалість перебування у лазні – 20 – 25 хвилин.

Яким повинен бути відпочинок

Перерви між походами в лазню рівняються часу, який ви перебували у парильні. Якщо ви рідко відвідуєте баню, то краще не обливатися холодною водою та не стрибати в льодяну ополонку. Для новачків достатньо постояти під душем з температурою 25 – 30° C. З кожним наступним відвідуванням лазні фахівці дозволяють поступово охолоджувати воду для контрастних процедур.

Після душу загорніться у рушник та випийте чашку гарячого чаю. Відженіть погані думки. Пам’ятайте, в лазню ідуть не лише оздоровити тіло, а й душу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему