Поради

Як скласти банкетне меню? Основні правила відмінного застілля

Як скласти банкетне меню? Основні правила відмінного застілля

Розкішний ресторан, насичена програма, дружня атмосфера – все це буде даремним без правильно складеного меню. Вибір страв, напоїв, а головне – їхня кількість – дуже важлива справа, до якої потрібно підійти відповідально та прискіпливо.

Складаючи банкетне, меню слід врахувати кілька правил:

  • Їжі на столі гостям повинно вистачити без додаткового замовлення.
  • Гарячі страви та десерти краще зробити порційними. А гарячі і холодні закуски, овочеві та м'ясні нарізки, салати – розмістити в загальних блюдах.
  • Рекомендації для меню можуть коригуватися залежно від вподобань гостей. Наприклад, якщо за столом будуть присутні вегетаріанці, особи, які дотримуються дієти чи діти. Варто взяти до уваги національні вподобання іноземних гостей.
  • Боїтеся, що залишиться багато їжі? Тоді буде доцільно заздалегідь домовитися з персоналом закладу про можливість упаковки страв і напоїв, які залишилися.
  • Складаючи меню, враховуйте пору року. Влітку доречно брати біле вино і багато прохолодних напоїв, легкі закуски, овочеві та рибні страви. Зимою подбайте про те, щоб гості в будь-який момент могли насолодитися гарячими напоями.

Складаємо меню:

Стандартні корпоративні вечірки тривають у межах 5 – 6 годин. На такий період ресторатори рекомендують замовляти наїдки, сумарний обсяг яких (вага) становитиме 1400 – 1500 г на одну персону. Розглядаючи співвідношення різних страв (в грамах з розрахунком на одну людину), можна порекомендувати такі кількості:

200 – 250 г – м'ясні, рибні, овочеві салати.

350 – 400 г – холодні закуски (м'ясна нарізка, гриби, риба, овочі, сири).

100 г – гарячі закуски (овочі в клярі, млинчики і т. д.).

250 г – гарячі страви з риби і м'яса.

150 г  – гарніри до гарячих страв (картопля, рис, овочі).

200 г – фруктове асорті.

150 – 200 г – десерт.

Скільки потрібно алкоголю?

Склали меню? Наступне завдання – замовити алкоголь. Перше, що вам слід зробити: визначитися з асортиментом. Мартіні, віскі, коньяк, шампанське, вино, пиво, горілка – найпопулярніші п’янкі напої, які рікою ллються на вечірках. Проте не варто обмежуватися лише стандартним алкоголем. Можливо, ваші колеги в захваті від бейлісу, бехерівки чи амаретто – чому б не побалувати їх на корпоративному святкуванні? Не менш важливо вибрати безалкогольні напої для банкету. Обираючи спиртне, воду чи сік слід врахувати смакові вподобання запрошених.

Стандартно на банкетний стіл ставлять 1 пляшку вина на одну персону та 1 пляшку горілки на 2 людей. В такому випадку лікери та настоянки прирівнюються до вина і розраховуються у кількості 0,5 літра на особу. Коньяк, ром, віскі і інші напої, градус яких коливається в межах 40, розраховується в нормі 0,5 літра на двох людей.

Не забудьте про шампанське. Якщо це новорічна корпоративна вечірка, ігристе вино беруть з розрахунком 1 пляшка на 3 людини, що дорівнює першим двом тостам.

Універсальним рішенням при виборі безалкогольних напоїв стане мінеральна вода (з газом і без), 2 види соку і морс. На банкеті тривалістю у 5 – 6 годин, в середньому потрібно 1,5 – 2 л безалкогольних напоїв з розрахунком на одну людину.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Дозвілля
В тему