Поради

Вакцинація від грипу: кому і для чого її робити

Вакцинація від грипу: кому і для чого її робити

Поговоримо про вакцинацію і про те, чому варто поставитися до щеплень проти грипу досить відповідально та виважено. Отже, поради дає лікар-вірусолог Оксана Обертинська.

– Чому вакцинація є необхідною?

– Грип люди переносять по-різному, одні – важче, інші – легше. Грип може стати причиною таких ускладнень, як пневмонія, та бути досить небезпечним для осіб із хронічними захворюваннями серця і дихальної системи. Симптоми грипу – висока температура, діарея, а у дітей іноді і судоми. А вакцині проти грипу вдасться попередити такий розвиток подій.

– Які саме вакцини рекомендовані до застосування в Україні сьогодні?

– Існує два види вакцин проти грипу. Насамперед, інактивована (убита) вакцина або «Ін’єкція проти грипу», що вводиться ін’єкційно в м’яз. Жива, атенувована (ослаблена) вакцина проти грипу у вигляді спрею впорскується в ніс. Вакцина проти грипу не здатна попереджати грипоподібні захворювання, що викликаються іншими вірусами.

– Як швидко формується імунітет проти грипу?

– Імунітет проти грипу розвивається протягом двох тижнів після вакцинації. І зберігається протягом року.

– Кому варто виконувати щеплення протигрипозною вакциною?

– Всім дітям у віці від 6 місяців і старше та всім людям, яким за 50 років. Також тим, у кого зростає ризик виникнення ускладнень внаслідок грипу. Вакцинація проводиться також всім вагітним жінкам під час сезону грипу. Кожному хворому з хронічними недугами: серцевими патологіями, захворюваннями нирок, порушеннями у діяльності печінки, легенів, процесів метаболізму і т. д.

Читайте також: Аптечка на осінь: як зміцнити імунітет і допомогти організму

Щеплення роблять і всім тим, хто проживає або доглядає за людьми, для яких ризик виникнення ускладнень внаслідок грипу високий. Мова йде про медичних працівників, тих, хто проживає разом і опікує маленьких дітей у віці до 5 років. Зазвичай це стосується і тих, хто доглядає за людьми похилого віку.

– А, власне, чому?

– Насамперед щоб не заразити грипом своє оточення з ослабленим імунітетом. Мова йде передусім саме про захист дітей і людей похилого віку. Лікарі також рекомендують здійснювати щорічну вакцинацію проти грипу людям, які виконують велику суспільну роботу, які проживають у студентських гуртожитках, засудженим, котрі перебувають у виправних установах.

– Коли найкраще проходити вакцинацію проти грипу?

– Вакцинацію найкраще проходити в жовтні або листопаді. Вакцинація у грудні або навіть пізніше переважно також виправдовує себе. Занедужати на грип можна у будь-який час із листопада по травень, але найчастіше пік захворюваності припадає на січень-лютий.

Більшість людей щорічно вакцинуються проти грипу однією дозою вакцини. Дітям, молодшим від 9 років, які проходять вакцинацію вперше, або тим, хто був у цьому сезоні вакцинований вперше, тільки однієї дози вакцини недостатньо, і їм варто пройти повторну вакцинацію через 4 тижні після першої. Внаслідок повторної вакцинації в організмі виробляється стійкий імунітет.

Нагадуємо, Чому від грипу в Україні почали вмирати діти

Вакцина проти грипу може застосовуватися одночасно з іншими вакцинами, включаючи і протипневмококову вакцину. Деяким людям варто проконсультуватися у лікаря про доцільність вакцинації проти грипу, адже дехто не може бути вакцинованим, а хтось повинен почекати з вакцинацією та пройти її пізніше.

Людям, яких турбує алергія, обов’язково варто сповістити про це лікаря перед вакцинацією. Алергійні реакції на вакцину проти грипу виникають рідко. Вірус грипу, що використовується для виробництва вакцини, вирощується на курячих ембріонах. Люди з сильною алергією на курячий білок не можуть проходити вакцинацію.

– Що робити, якщо виникла сильна алергійна реакція?

– Якщо у вас виникла сильна алергійна реакція після першої дози вакцини, варто сповістити про це лікаря. Якщо у людини коли-небудь виникав синдром Гієна-Барре (гострий первинний ідіопатичний полірадикулоневрит, важке паралітичне захворювання), варто сповістити про це лікаря. Люди з середнім ступенем важкості недуги та важкохворі не повинні проходити вакцинацію під час хвороби. Вакцинація проводиться лише після повного видужання. Якщо ви погано почуваєтеся, сповістіть про це лікаря або медсестру та дізнайтеся, коли ви зможете пройти вакцинацію. Хворі легкої форми можуть бути вакцинованими.

– Які ускладнення можуть виникнути внаслідок імунізації вакциною проти грипу?

– Вакцина, як і будь-які інші медикаменти, може стати причиною серйозних ускладнень, таких як сильні алергійні реакції. Втім, важкі ускладнення внаслідок вакцинації проти грипу виникають дуже рідко.

Інактивована вакцина містить убитий вірус грипу, що не може викликати грип. Частіше маємо справу з незначними ускладненнями, такими як почервоніння, набряклість або хворобливі відчуття у місці ін’єкції, підвищення температури, не сильний біль у тілі. Якщо такі ускладнення і виникають, то, як правило, відразу ж після вакцинації і тривають зазвичай один-два дні.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему