Поради

Те, що ви знаєте про зуби, – міф чи правда?

Те, що ви знаєте про зуби, – міф чи правда?

Погані зуби дісталися вам у спадок від батьків? А білий колір емалі свідчить про здоров’я? Пропонуємо вам ознайомитися з найпопулярнішими міфами про зуби.

МІФ: Захворювання порожнини рота так і залишаються у роті

Мало хто з нас сам, без болю та причини, виявляє бажання відвідати стоматолога. Одні обходяться порадами телевізійних лікарів, інші шукають панацею у народній медицині.

Насправді зменшення тривалості життя і старіння частково пов’язані і з запальними процесами порожнини рота. Хто би міг подумати, що пародонтоз сприяє розвитку таких серйозних і небезпечних захворювань, як інфаркт і інсульт?

При пародонтиті мікроорганізми та продукти їхньої життєдіяльності негативно впливають на тканини і ясна, руйнуючи їх. З потоком крові патогенні бактерії та їхні токсини добираються до життєво важливих органів (серця, легень, нирок та ін.), а це тягне за собою розвиток хронічних захворювань.

ПРАВДА: Зуби треба чистити мінімум дві хвилини

За статистикою, це нудне заняття забирає у пересічної людини приблизно 46 секунд. Але для хорошого результату потрібно чистити зуби як мінімум дві хвилини. І це тільки час, відведений для чищення самих зубів, а ще треба приділити увагу внутрішній поверхні щік і язику!

Внутрішній бік щік дуже затишний куточок для бактерій, які викликають пародонтоз, а самі мікроорганізми і продукти їхньої життєдіяльності руйнують тканину навколо зубів і ясна. Все це супроводжується виділенням токсинів, які розносяться по організму й отруюють його. Тому чистити щоки також потрібно.

Для якісної гігієни слід використовувати зубну щітку, міжзубні йоржики, флоси і зубні пасти. Якщо немає серйозних проблем, то для повсякденного використання рекомендується паста комплексної дії з обов’язковим вмістом фтору.

МІФ: Білі зуби – це здорові зуби

Білі зуби – це модно, однак не здорово. Річ у тому, що верхній шар зуба – емаль – напівпрозора. Тому, крім нальоту, який з’являється через їжу, напої та куріння, вирішальний вплив на колір зубів має колір дентину (внутрішня частина зуба), який видно через напівпрозору емаль. А дентин, як правило, має жовтуватий або коричневий відтінок.

МІФ: Погані зуби передаються у спадок

Як легко виправдовувати чергову пломбу тим, що у твоїх батьків їх у кожному зубі по 10 штук. Звичайно, спадковість може вплинути на розмір, будову зуба і стійкість тканин до захворювань, однак усі ці недоліки компенсує правильний догляд.

МІФ: Щоб позбутися поганого запаху з рота, досить жувати жуйку

Жувальна гумка освіжає подих і допоможе усунути запах, що з’явився через деякі продукти харчування. Проте вона безсила проти амбре, яке має постійний характер і причина якого у хворобах рота або внутрішніх органів. А ці захворювання жуйкою не вилікувати.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему