Поради

Що робити, аби уникнути смерті від раку?

Що робити, аби уникнути смерті від раку?

Австралійські вчені розповіли, як можна було б уникнути смерті від раку. На їхню думку, в 40 відсотках випадків досить було змінити свій спосіб життя.

З'ясувалося, що як мінімум 16 700 хворих залишилися б в живих, якби знизили вплив факторів ризику розвитку ракових пухлин. В першу чергу, відзначають вчені, потрібно було відмовитися від куріння, в тому числі і від пасивного. Останнє спровокувало 23 відсотки смертей.

Крім того, негативними факторами є неправильне харчування - п'ять відсотків смертей сталися через ожиріння - і інфекції. Таким чином, дослідники вважають, що запобігти розвитку хвороби можна у випадку з раком легенів, кишечника, меланомою, печінки і шлунка.

Фахівці з університету Джонса Хопкінса в Сполучених Штатах прийшли до висновку, що спосіб життя і екологія впливають на 29 відсотків випадків розвитку ракових клітин. При цьому 66 відсотків мутацій з'являються випадково і вплинути на них неможливо. Це стосується в першу чергу захворювань простати або кістки, рідше підшлункової залози. А рак легенів, навпаки, в 65 відсотках випадків залежить від зовнішніх факторів.

Прискорити розвиток онкологічних захворювань може також електромагнітне випромінювання, що виходить від смартфонів. Медики порекомендували не залишати гаджети під подушкою або на тумбочці поруч із ліжком під час сну.

Серед інших причин розвитку раку надмірна дія ультрафіолетової радіації, тобто тривалі сонячні ванни без використання захисного крему, ожиріння, малорухливий спосіб життя, інфекції і гормональні чинники. У загальному і цілому, на частку всіх факторів припадає 38% смертності від раку, але їх вплив може бути ще більшим, оскільки багато пацієнтів мали кілька шкідливих звичок відразу.

Навіть невеликі зміни в способі життя вже роблять значний вплив на зменшення ризику раку, як показує дослідження. Його автори встановили, що погані звички призводять до смерті від пухлин 41% хворих на рак чоловіків і 34% жінок. В інших випадках причини злоякісних новоутворень пов'язані з генетикою, поганою екологією, або вони просто поки невідомі.

Різниця між чоловіками і жінками пов'язана з тим, що представники сильної статі просто значно більше курять і вживають алкоголь, за статистикою, вони проводять більше часу на сонці, не користуючись захисними кремами, а також не дотримуються здорового харчування. І хоча в більшості випадків раку уникнути не можна, це дослідження показує, що пухлини далеко не завжди є комбінацією генетики і невезіння.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Здоров'я, лікування
В тему