Поради

15 фактів про чай, які ви не знали

15 фактів про чай, які ви не знали

15 грудня відзначають Міжнародний день чаю. Ми підібрали для вас 15 фактів про чай, які ви ймовірно не знаєте.

  • Чорний та зелений чай роблять з рослини Camellia Sinensis.
  • Це сьогодні всі знають, що робити з чайними листками. А коли чай завезли в Європу, і про нього нічого не було відомо, на одному з офіційних королівських прийомів з привезених чайного листя приготували салат.
  • Чай не варто зберігати більше року, адже він втратить свій смак та аромат. Листя слід тримати у металевих чи скляних баночках у сухому темному місці.
  • В чашці чаю вдвічі менше кофеїну, ніж в каві. Якщо хочете насолодитися смаком чаю і не завантажувати організм кофеїном, то залийте чай кип’ятком на 30 секунд і злийте заварку. Так кофеїну стане менше на 80%. Після цього залийте листя свіжою порцією окропу і залиште на 5 хвилин.
  • Деякі сорти чаю проходять додаткову обробітку. Наприклад, до листків додають олію неїстівного цитрусового фрукта бергамоту.
  • Слово «чай» англійською звучить як «tea» і схоже на китайське «Amoy-Te», яке вимовляють як Тей. На іншому діалекті листя для заварювання називають «Cha», яке схоже на наше «чай». Дослідники вважають, що слово «чай» чи «tea» у різних країнах виникло залежно від того, з якої частини Азії у Європу привозили листя.
  • Деякі джерела свідчать, що першим фанатом чаю був імператор Шен Нунг, який жив майже 5 тисяч років тому. Він зрозумів, що заварене чайне листя не лише смакує, а і додає енергії. За легендою, можновладець сидів під деревом, коли його слуга подавав йому гарячу воду. Кілька листочків з дерева впали в горнятко і зафарбували кип’яток. Імператор вирішив спробувати напій. Випивши води, він здивувався незвичайному аромату і смаку. Дерево під яким сталася ця пригода було дикою рослиною, відомою як камелія китайська.

15 фактів про чай, які ви не знали

  • Вчені вважають, що чай почали пити багато століть назад в Східній Азії. Його використовували в медичних цілях, додаючи м'яту, апельсин та імбир. А заварювати чай почали у період династії Мінг (14-17 століття), тобто 700 років тому.
  • Охолоджений чай з льодом пили в Америці ще на початку 19 століття. Проте, представили його публіці лише в 1904 році на виставці в Саїнт-Луїсі. Варто зазначити, що сьогодні 80% чаю в Штатах продається у вигляді охолодженого напою.
  • Чай – найпопулярніший напій у світі. На другому місці за популярністю стоїть пиво. Єдині країни, де пінний напій популярніший за чай – Англія і Ірландія.
  • Постачальник з Нью-Йорка Томас Салліван у 1904 році почав продавати чай в паперових пакетах, бо доставка листя в металевих банках обходилася дорожче. А один із його клієнтів, випадково впустивши пакетик у кип’яток, зрозумів, що можна не витрачати час на заварювання. Проте тоді цінителі чаю вважали, що в такий спосіб напій втрачає свої смакові властивості.
  • До 18 століття вірили, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин. Довгий час китайські виробники приховували секрет виготування. Проте у 19 столітті чайні рослини почали поставлятися з Китаю в Європу, разом з рецептами виробництва чаю. Пізніше англійці дізналися про індійський чай Camellia sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.
  • Цікаво, що зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють колір на чорний і додають терпкого смаку. 75% чайного листа перетворюються в чорний чай, а решту 25% – в зелений.
  • Країни батьківщини чаю: Китай (майже 80% зеленого чаю), Індія (в основному чорний чай), Шрі-Ланка (також відомий як Цейлонський чай, звідти привозять весь чай Ліптон), Японія (екзотичні чаї) і Тайвань (сорти зеленого чаю).
  • Чай багатий на антиоксиданти, які при помірному споживанні покращують імунну систему, допомагають в профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Сім'я
В тему