Люди

Йому казали, що не має слуху, а він грає і виготовляє дримби

Йому казали, що не має слуху, а він грає і виготовляє дримби

Мабуть, далеко не всі знають, що таке дримба. Тим часом Денис Плеханов виготовляє ці мініатюрні музичні інструменти,  які до середини минулого століття були особливо популярними по всій Україні. Мольфари стверджували, що цей інструмент, який має вигляд металевої підкови з вузьким видовженим кінцем, наділений магічними властивостями, і якщо потрапить у вмілі руки, то його звук може ввести слухачів у стан трансу.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

– Пригадую, одного разу мені приснилось, що мені дарують дримбу, – розповідає житель Чернігова. – І незабаром мені дійсно презентували цей інструмент. Згодом подарували ще один, і таким чином в мене назбиралися 17 інструментів. З часом я зрозумів, що дримба – це така річ, якої завжди мало. Кожного разу хочеться інструмент із новим звуком. Це було в 2015 році, і тоді я почав шукати в інтернеті інформацію про те, як самому змайструвати дримбу. Знайшов відео майстра, познайомився з вчителем Олександром Свіщевим, від якого дізнався всю теорію звучання інструмента. І взявся за виготовлення варганів, як ще називають дримби.  На створення першого інструмента пішло близько двох місяців. І коли перша клієнтка прийшла по цю дримбу, я розповів їй історію виготовлення. Вона була так захоплена і сказала, що й спатиме з інструментом.

На сьогодні майстер виготовив понад півтори сотні дримб. Хоча це неточна цифра, бо всі інші інструменти, створені після 150-ї дримби, він вже не рахував. На виготовлення однієї витрачає від п’яти до 24 годин роботи.

– Єдине, про що шкодую, – це про те, що в мене немає музичної освіти, – з сумом говорить майстер. – Річ у тім, коли я був малим, батько сказав, що в мене немає слуху. Відтак до музичної школи я не ходив. Хоча час показав, що слух таки в мене є. Не ідеальний, звісно, однак в нас є електронне фортепіано, і я інколи на ньому залюбки граю. Музику я дуже люблю. Хотів би більше часу присвячувати виготовленню дримб, однак є чимало іншої роботи, яку також потрібно виконувати. До речі, нині труджуся в невеличкій майстерні біля нашої оселі. А раніше працював на балконі. Перш ніж взятися за замовлення обов’язково спілкуюся із майбутніми власниками. Бо ж потрібно знати, який звук хоче людина – високий, середній чи низький. За місяць виготовляю в середньому шість-сім варганів. Однак планую, що з часом їхня кількість зросте до 10 – 15. Коли я працюю над майбутньою дримбою, то відчуваю наче політ. Це такий кайф від роботи, який неможливо передати. А ще радує, коли власник варгана тішиться інструментом. До речі, замовлення отримую не лише з України, але й з-за кордону. Відтак мої дримби є в країнах Європи, Австралії, а також в Монголії і навіть в Мексиці.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: історія
В тему