Люди

Хто така Квітка Цісик: найцікавіші факти про співачку

Хто така Квітка Цісик: найцікавіші факти про співачку

За своє життя вона лише раз побувала в Україні. Та й доля відміряла їй всього 44 роки. Втім саме українські пісні зробили жінку безсмертною. Адже досі звучать у її виконанні і досі змушують нас завмирати від неймовірної краси.
Сьогодні поговоримо з вами про співачку Квітку Цісик, якій у квітні могло би виповнитися 68 років…

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір".

У США відкривала Україну

Попри неймовірну славу в Україні, Квітослава (таким є повне ім’я музикантки) народилася 1953 року в Нью-Йорку. Це сталося через чотири роки після того, як її батьки – інтелігенти зі Львова Іванна та Володимир Цісики – не змогли змиритися з радянською окупацією Західної України та 1949 року переїхали до США.

Володимир Цісик ще в Україні зажив слави талановитого скрипаля. Ба більше – він був головним концертмейстером Львівської опери. Хист до музики передався і двом дочкам Цісиків: Марії та Квітославі.

Крім займатися вокалом і опановувати гру на скрипці та фортепіано, Квітка (так рідні називали дівчинку) вела активну проукраїнську діяльність. Вона була членкинею української скаутської організації «Пласт», де ще більше захопилася вивченням історії, культури нації. Під час пластунських заходів дівчина виконувала багато українських пісень, у тому числі тих, де розповідається про боротьбу УПА з московським окупантом. Підрісши, Квітка разом із однодумцями готувала навіть телевізійні програми про Україну.

Паралельно з навчанням та громадською роботою, дівчина все більше вдосконалювала звучання свого колоритного голосу. Мріяла працювати оперною співачкою. Проте, коли Квітці виповнилося 17-ть, від інсульту помер її батько. Тож довелося розпочати самостійно підзаробляти гроші для недешевого життя в Америці. А для того – відмовитися від мрії про оперу й обрати більш прибуткову справу – співати в рекламних роликах та виступати в клубах.

Номінантка на «Греммі»

Із часом Квітослава стала затребуваною співачкою. Її колоритне сопрано хотіли чути у своїй рекламі такі всесвітньо відомі бренди, як Кока-Кола, Макдональдс, Американські авіалінії, автомобільна корпорація «Форд». Остання, до речі, настільки захопилася співпрацею з Квіткою Цісик, що обдаровувала її не лише великими гонорарами, а й найкращими своїми автівками. А якось у корпорації «Форд» навіть порахували: рекламний відеоролик, де співає Кейсі (таким був сценічний псевдонім Цісик), набрав 22 мільярди прослуховувань! Це втричі більше, ніж усе населення планети!

Здобувши славу та визнання завдяки пісням у рекламі, Квітка Цісик стала затребуваною і в колах шоубізу. Її запрошували в беквокал (для підспівування) такі зірки світової величини, як Майкл Джексон та Вітні Х’юстон. Пісні до фільму «Ти осяюєш моє життя», яку виконала Квітка, здобули «Оскар» і «Золотий глобус», а саму співачку номінували на музичну премію «Греммі» в категорії «Пісня року». Щоправда, після одного з конфліктів режисер фільму вирізав прізвище Цісик із титрів, попри те, що в кінострічці Квітка не лише виконала всі пісні, а й зіграла роль дружки головної героїні.

Її альбом став «бомбою»

Уся ця робота приносила хороші прибутки. Тож Квітка разом зі своїм чоловіком відкривають музичну студію в Нью-Йорку, де записуються композиції у виконанні Френка Сінатри, Шона Леннона, Мадонни. А саму Квітку не покидає мрія про велику сцену.
От тільки пробитися в американському шоубізі, не маючи ні мільйонних статків, ні впливових покровителів, ні вміння переступати через рамки моралі, було вкрай важко. І якось Квітка Цісик вирішує: в Америці та Канаді дуже велика українська діаспора, мільйони людей тужать за рідними піснями – то чому б цим не скористатися?

1980-го Квітка випускає альбом «Пісні України». Через три роки вона разом із мамою вперше приїздить до України (раніше побувати на землі своїх предків Цісикам забороняли радянські спецслужби, оскільки в репертуарі артистки було чимало повстанських пісень).
1983-го Цісик розлучиться з першим чоловіком, який працював музикантом і був на 14 років старшим, та одружиться з другим – режисером звукозапису, старшим за Квітку на три роки.

А ще через кілька літ артистка візьметься за створення другого україномовного альбому «Два кольори». Тоді, щоб створити продукт найвищої якості, вона запросила 40 найкращих інструменталістів Нью-Йорка, а за фортепіано посадила старшу сестру Марію, яка вже була директоркою консерваторії у Сан-Франциско.

Обидва україномовні альбоми були високо оцінені критиками та номіновані на премію «Греммі». От тільки з бізнесової точки вони виявилися провальними, оскільки не повернули затрачених 200 000 доларів.
Натомість в Україні ці альбоми викликали фурор. Оскільки ввозити їх офіційно було заборонено, люди пересилали диски нелегально і підпільно слухали їх у своїх домівках, передаючи з рук у руки.

Остання пісня стала пророчою

Аж 1989 року Квітку Цісик запросили до України виступити на фестивалі «Червона Рута» і дати кілька великих концертів.
На жаль, здійснити ці плани завадив спочатку стислий графік студійних записів в Америці, потім – народження першого та єдиного сина Едварда, а потім – страшний діагноз: «рак молочної залози».

Тоді, 1992-го, лікарі давали артистці до двох місяців. Але Квітка трималася за життя аж шість років. Трималася, попри те, що 1994-го від раку грудей померла її мама, а невдовзі цю ж недугу діагностували в сестри Марії (вона померла від хвороби 2003-го).
Скільки дозволяло здоров’я, Квітка Цісик продовжувала співати. Навіть виношувала мрію записати третій україномовний альбом. Втім здійснити задумане не встигла. А остання пісня, яку виконала Квітослава, стала пророчою: «Чути: кру! кру! кру! В чужині умру. Заки море перелечу, Крилонька зітру…»

Квітки Цісик не стало в березні 1998-го. До свого 45-річчя вона не дожила п’ять днів.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: сша, Україна
В тему