26 Жовтня 2017
Новини

«Службовому роману» - 40 років: цікаві факти про фільм

«Службовому роману» - 40 років: цікаві факти про фільм

26 жовтня виповнюється 40 років з дня виходу на екрани легендарного фільму "Службовий роман".

- Треба було чимало зусиль, щоб перетворити Андрія Мягкова в "канцелярського щура". Процес ускладнювався тим, що всього за кілька років до зйомок "Службового роману" вийшла знаменита "Іронія долі" і глядачі все ще бачили в Мягкові симпатягу Женю Лукашина. Режисер щосили намагався відвести нового персонажа якнайдалі від попереднього і, врешті-решт, йому це вдалося. Мягков перетворився в Новосельцева за допомогою старих окулярів і накладних вусиків.

- На роль Людмили Прокопівни відразу ж затвердили Алісу Фрейндліх. І це був один з рідкісних випадків, коли Рязанов зміг знімати тих акторів, яких вважає за потрібне, без затвердження згори.

- З перетворенням ефектної Аліси Брунівни в "мимру" Калугіну теж були затримки. З костюмерної дістали всі старі немодні костюми, але образу все одно чогось не вистачало. Тоді оператор Володимир Нахабцев запропонував актрисі одягнути окуляри його батька, які він про всяк випадок взяв із собою. Саме вони і стали найвпізнаванішим аксесуаром героїні Фрейндліх.

- Акторові Олегу Басилашвілі страшенно не подобалася роль персонажа з красномовним прізвищем Самохвалов. Сам Басилашвілі був упевнений, що повинен зіграти саме Новосельцева. Але в процесі роботи артист визнав, що Рязанов правильно розподілив ролі.

- А ще під час зйомок Басилашвілі в'їхав у кіоск "Союздрук" і мало не розбив камеру. Сталося це тому, що акторові в кадрі потрібно було вести машину, а він зовсім не вмів їздити за кермом. Група хотіла найняти інструктора, але не встигла і довелося знімати на свій страх і ризик.

- Той же Олег Басилашвілі був також і чоловіком Вірочки. Точніше, його телефонним голосом. Спочатку Віра повинна була бути заміжня за героєм, який без розуму від свого мотоцикла, і через це постійно свариться з дружиною. Роль мотоцикліста дісталася Олександру Фатюшину, але вже під час зйомок він різко захворів. Тому продовжувати лаятися з чоловіком Вірочці довелося в телефонному режимі.

- За словами Ельдара Рязанова, сцена романтичного застілля головних героїв, Новосельцева і Калугіної, не була прописана в сценарії. Весь епізод актори придумали на ходу і все, що відбувається в кадрі – чиста імпровізація.

- Ще одна імпровізація - "раціоналізаторська пропозиція" Новосельцева для Калугіної на святі у Самохвалова.

- Бронзовий кінь, якого Новосельцев тягає по кабінету Калугіної, раніше вже знімався в кіно. І не раз: фігура була задіяна у фільмі Леоніда Гайдая "Діамантова рука", в одній із серій телефільму "Сімнадцять миттєвостей весни", в фільмах "Формула любові" і "Старий Новий рік" і фільмі Володимира Меньшова "Ширлі-мирлі".

- Пісня "У природи немає поганої погоди" була написана самим Рязановим, але він вирішив передати текст композитору Андрію Петрову з авторством англійського поета Вільяма Блейка, щоб не бентежити його. Коли Петров дізнався правду, він почав бачити підступ у всіх віршах, які Рязанов йому пропонував – кожен раз йому здавалося, що твір написав сам Ельдар.

 

 

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему