Люди

Родич російського опозиціонера Навального головує в українському селі

Родич російського опозиціонера Навального головує в українському селі

Пам’ятаєте, пів року тому ми говорили про феномен російського Хабаровська – міста на Далекому Сході, яке торік влаштувало багатотисячний мітинг проти Путіна і його прислужників.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Так-от, тоді ми дослідили, що бунтарський дух тамтешніх жителів – це гени свободолюбних українців, які сто років тому масово заселяли Хабаровський край.

А тепер згадаймо найвідомішого російського опозиціонера Олексія Навального. Того самого, якого, за наказом Кремля, отруїли речовиною із серії «Новачок» та дивом урятували в німецькій клініці «Шаріте». Того самого, який провів розслідування про палац Путіна, і цей фільм уже переглянули понад 100 мільйонів людей.

Звідки, думаєте, в Навального такий бунтарський дух? Виявляється – від батька-українця – Анатолія Навального. Ба більше, літні канікули маленький Олексій проводив на Київщині, де свого часу проживали його дідусь, Іван Тарасович, і бабуся – Тетяна Данилівна Навальні.

До вибуху на Чорнобильській АЕС хлопець щоліта гостював у бабусі в селі Залісся. Після катастрофи на Чорнобилі всіх тамтешніх жителів переселили в село Нове Залісся. Тож згодом і туди приїздив Олексій. Навіть тоді, коли став дорослим. Найчастіше – в післявеликодній період на проводи – відвідати могили родичів.

Двоюрідна тітка Навального Наталія Іллівна в інтерв’ю виданню «ВВС» підтвердила: так, до вибуху на Чорнобилі Олексій зі своїм братом Олегом щоліта приїздили на канікули в село, а вона, Наталія, є ще й хресною мамою Олега.

Розповісти детально про родичів із Росії жінка відмовилася. Сказала, вони просили триматися подалі від журналістів, аби не нашкодити Олексієві, який нині перебуває в російському СІЗО. Тому 73-річна Наталія Іллівна обмежилася загальною фразою про опозиціонера: мовляв, був сміливим та відповідальним.

Двоюрідна сестра Олексія Навального Марина, 2016 року розповідаючи про переселенців Чорнобиля, навіть показала будинок, де проживала їхня з Олексієм бабуся. Про майбутнього російського опозиціонера сказала, що він із дитинства мав задатки лідера і був дуже енергійним. Але більше говорити не стала: мовляв, «із Москви телефонували і просили нікому нічого».

Крім близьких родичів, є в Новому Заліссі і чимало далеких родичів опозиціонера. Одних тільки Навальних – до 15 осіб. Люди згадують, що малим Олексій умів розмовляти українською, за канікули так звикав, що навіть переймав тутешні діалекти. А як дорослим навідувався, то кожен приїзд опозиціонера був подією для села. Хоча сам Навальний був простим, без проблем заходив у тутешній магазин купити продуктів.

Щоправда, його візити відбувалися до 2014 року. Після окупації Криму та Донбасу все пішло шкереберть. Тож, попри протистояння з Путіним, Навальний – не такий уже й друг України. Згадати, приміром, запитання, чи повернув би він Крим, Олексій тоді відповів: мовляв, Крим – це не бутерброд, щоб його туди-сюди юзати. Тобто повертати українцям нахабно відібраний півострів не входить у плани Навального. А дуже прикро. Тим паче, що рідна тітка Олексія, Марія Навальна, багато років учителюючи в місцевій школі, прищеплювала дітям любов до України та української мови.

Попри всі «але», жителі Нового Залісся шанують свого земляка. «Спочатку переживали, як Москва отруїла Навального. Тепер уболіваємо, що опинився за ґратами, – кажуть у селі. – Бо ж Олексій, як і всі українці, – хороша людина». А Павло Навальний, якого в Новому Заліссі обрали старостою села і який також є далеким родичем російського опозиціонера, каже: тільки «за», щоб Олексій став президентом Росії.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: володимир путін, росія, Україна
В тему

Останні матеріали