Люди

Неповторній Софі Лорен – 85: «Важко стати чарівною, якщо ти лінива»

Неповторній Софі Лорен – 85: «Важко стати чарівною, якщо ти лінива»

За гріх стосунків із одруженим не мала дітей, а після вінчання народила двох синів

Глянувши на цю розкішну жінку з королівською поставою, важко уявити, що вона народилася ще далекого 1934 року і що її дитинство минало в убогій хатині найбіднішого мікрорайону Неаполя. Втім уже тоді Софі Лорен вирізнялася серед ровесників миловидним личком, високим зростом і модельною фігурою.

«Характер – найважливіша складова краси»

Саме ці подарунки природи допомогли 14-річній Софі стати однією з десяти принцес на міському конкурсі краси «Королева моря» та отримати квиток до Рима для участі в кастингу моделей. А ще через два роки Софі стала «Міс елегантністю» на всеіталійському конкурсі краси.

У столиці Італії Софі, аби мати гроші на прожиття, працювала і фотомоделлю, і офіціанткою. Саме в одному з кафе 15-річну працівницю помітив на 22 роки старший відвідувач на ім’я Карло Понті. На той час він був одруженим, вважався зразковим сім’янином, парафіянином католицької церкви та успішним продюсером.

Утім ні шлюбні перепони, ні вікова та соціальна різниці не завадили цим двом людям поєднатися на все життя.

Чи справді Софі відразу закохалася в Карло Понті, а чи спершу просто хотіла скористатися успішним продюсером? Хтозна. Проте саме цей чоловік проклав для Софі зелену дорогу до вершин слави. Це він найняв їй особистого стиліста та репетиторів для вивчення іноземних мов. Це він найняв їй учителя з етикету і придумав псевдонім Лорен. Це він пробивав їй ролі в кіно. А щоб Софі могла зніматися не тільки в еротичних сценах, а й у серйозних фільмах, оплатив їй навчання з акторської майстерності та змусив перечитати твори світових класиків. Навіть зваблива хода Софі – це теж заслуга її чоловіка: Карло Понті змушував дружину ходити вузькими рядами поміж столами із висунутими шухлядами та стегнами закривати ці шухляди.

Дуже швидко інвестиції, вкладені в кохану жінку, стали приносити плоди. Перетнувши віковий поріг у 20 років, Софі Лорен стає однією з найвідоміших кіноактрис Італії. Її називають секс-символом країни. Чоловіки її обожнюють, жінки ненавидять, а колеги їй заздрять.

Ще б пак, на Софі Лорен одним за одним сиплються всі можливі кінонагороди з Венеціанського (1958, 1998, 2002), Каннського (1961), Московського (1965, 1997), Берлінського (1994) фестивалів. Вона двічі здобуває «Оскар». І щоразу, піднімаючись на сцену по нову нагороду, актриса буквально засліплює красою та елегантністю.

«Ніщо не буває хорошим із усіх точок зору»

Вже потім на запитання, як їй вдається стільки років зберігати привабливість, Софі Лорен казатиме: «Нічого не робить жінку красивішою, ніж віра в те, що вона красива». – «Гаразд, – відповідали на таке шанувальники, – а що робити, якщо природа нас не наділила такою вродою, як у вас?» Втім Софі Лорен і тут давала слушну пораду: «Якщо дівчина неймовірно красива в юності, але неуважна і нічого не доводить до кінця, – краса швидко піде. Якщо ж вона має скромні зовнішні дані, але володіє сильним характером – її чарівність із роками буде зростати».

Втім Софі Лорен було не позичати ні краси, ні наполегливості, ні мудрості. Бо як тоді інакше вона могла багато років поспіль поєднувати кар’єру та сімейну ідилію?

Хоча так: спочатку було непросто. Карло Понті був католиком. А католицька церква в той час  не давала розлучень. Тож на початках у спину  Софі Лорен та Карло Понті кидали осудливі погляди та відверте засудження. Аби стати чоловіком і дружиною, закохані аж у Мексиці змогли розписатися. І лише через десять років церква таки дозволила Карло Понті розвінчатися з першою дружиною та поєднатися перед Богом із Софі Лорен.

Цікавий факт: увесь період, скільки подружжя жило всупереч католицьким канонам, воно не могло народити дітей – один викидень, ще один, діагноз «безпліддя». І лише після того, як церква таки дала добро на одруження, Софі Лорен, пролікувавшись від безпліддя, народила сина – Карло Понті-молодшого. А через чотири роки сім’я поповнилася сином Едуардом.

«Важко стати чарівною, якщо ти лінива»

Не раз журналісти цікавилися сімейним уставом подружжя, кулінарними вподобаннями та секретами догляду за собою. І щоразу Софі Лорен дивувала пресу своєю винахідливістю, як-от: «Найважливіший компонент смачної сімейної їжі – це любов: любов до тих, для кого готуєш» або «Зачіска впливає на те, як складається день, а в підсумку – і життя». Про те, чи свариться кінозірка з чоловіком чи, може, він у неї ідеальний, Софі Лорен казала: «Жінка, яка не любить вад свого чоловіка, не любить і його самого».

А на провокативне, чи має Софі Лорен ваду, жінка апелювала: «Вважається, що вади потрібно приховувати. Але що таке вади? Дуже часто незвичайні риси краще підкреслювати, а не приховувати».

Із чого можна було зробити висновок, що тільки мудрість, терпіння й іноді навіть самопожертва допомагали Софі Лорен мати те, що ми називаємо «жіночим щастям».

Шкода тільки, що триває воно не вічно. Принаймні у Софі Лорен життя поділилося на «до» та після», щойно відійшов у вічність Карло Понті.

Чоловіка, у шлюбі з яким Софі Лорен прожила 50 років, не стало 12 років тому. Втім вона знайшла в собі сили не просто жити, а працювати, видавати книги, зніматися й ходити на світські заходи. А головне – вона навчилася не соромитися свого віку. Бо у 85 років, що їх Софі Лорен зустріла днями, вона справді виглядає чудово!

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ксенія ПОКРОВСЬКА

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: кіно, свято
В тему