Люди

Корисні солодощі без цукру вчилась робити в Італії та Франції

Корисні солодощі без цукру вчилась робити в Італії та Франції

Лучанка Олена Турченюк – світла й приємна співрозмовниця, для якої життя – неначе захоплива пригода, яка не має кордонів. Свого часу вона зважилася на кардинальні зміни, відправившись до спекотної Італії, а потім – до Франції. Їхала працювати, а в підсумку знайшла своє покликання і стала професійним шоколатьє – так в Італії називають майстрів шоколадної справи.

А реалізувати свою майстерність Олена вирішила у Луцьку, повернувшись до рідного міста, щоб тішити любителів солодкого унікальними смаколиками, які не містять шкідливого цукру, мають чудовий смак і дуже багато корисних для здоров’я складників.

– Мене завжди цікавив здоровий спосіб життя і правильне харчування, – розповідає Олена. – А коли відправилася жити до Італії, була вражена тим розмаїттям корисних страв, овочів і фруктів, дуже доступних і дешевих за ціною, порівняно із розміром італійських зарплат. Там для мене відкрився світ нових можливостей і нової кухні, там почався плавний перехід до зміни мого раціону, до нового способу харчування. І хоча за освітою я медик, але сфера харчування мене вабила більше.

– Чому для Вас таке значення має спосіб харчування?

– Тому що я вважаю правильною фразу: «Ми є те, що ми їмо». Це дійсно так, я в цьому переконалася на собі, адже здорове харчування дає можливість оздоровити не тільки тіло, але впливає на настрій, на свідомість, на наші думки.

– Чи важко було адаптуватися до життя в Італії?

– Нелегко. Для мене цей перехід був тривалий і складний. Хоча в той час – а це 2009 рік – Італія дійсно відкривала чимало можливостей для емігрантів. Це зараз в Італії значно складніше з роботою і з можливостями для українців. Нині італійці самі виїжджають у пошуках роботи і навіть погоджуються доглядати за старенькими.

– Як захопилися готуванням корисних страв?

– Живучи в Італії, спробувала відмовитися від м’яса, зацікавилася духовним розвитком, впливом харчування на свідомість та енергетику людини. Почала готувати для себе нові страви, зокрема й солодощі, на основі корисних інгредієнтів. Цей процес мене настільки захопив, хотілося постійно експериментувати, відкривати для себе нові смаки. Почала виготовляти цукерки, проводила невеличкі дегустації для друзів і знайомих. А згодом подумала: чому б не зайнятися цим серйозніше?

Пізніше доля склалася так, що я переїхала до Франції. Там мала рідних і відкрила для себе нові можливості. І моє захоплення солодощами теж росло. Там, у колі наших емігрантів, усе частіше влаштовувала майстер-класи, дегустації і презентації. Виявилося, що моя продукція затребувана, отримувала все більше замовлень.

Пізніше я зрозуміла, що захоплення солодощами хочу перетворити на власну справу, яка би приносила і задоволення, і прибуток. Тому згодом ще раз відправилася до Італії, але вже не на заробітки, а на курси шоколатьє, де досконало вивчила технологію виготовлення солодощів.

– Що спонукало Вас повернутися до Луцька, адже в Європі можливості начебто більші?

– Щодо можливостей – це тільки на перший погляд. За кордоном не є легко. Це тільки здається, що там краще. Всюди треба пробивати собі дорогу. Крім того, мені хотілося додому, я завжди відчувала, що мій дім – це Україна. Вважаю, що й тут цілком можливо реалізувати себе. А моя шоколадна діяльність для України – це ексклюзивніше й цікавіше. Хоча досі друзі дивуються, як я змогла повернутися з Європи в Україну. Але зараз я тут, розвиваю власну справу, яка мене захоплює і робить щасливою.

– Яку глобальну мету визначили для себе у своїй діяльності?

– Виготовлення саме корисних солодощів без цукру, на основі меду. Адже відомо, що цукор – один із найшкідливіших продуктів для здоров’я людини, він може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям.

У моїх цукерках і шоколаді – лише натуральне какао-масло, какао терте і мед, також використовую кероб – дуже корисний продукт із ріжкового дерева, який за смаком нагадує какао, але містить масу корисних елементів, є безпечним та смачним.

– Чим ваші солодощі особливі та відмінні від інших?

– Вони особливі незвичайним насиченим смаком завдяки натуральним складникам, а також корисні. Цими солодощами можна швидко наїстися, бо це чистий шоколад без замінників і хімічних додатків. Термін зберігання деяких (на основі вершків) моїх солодощів – 10 днів, інші – близько місяця. Крім того, вони не містять цукру, а мед – лише в кількості, достатній для розкриття смаку натурального шоколаду.

– Які ваші враження від італійців і французів? Чим вони відрізняються від українців?

– Італійці – це емоції та жести. Вони розмовляють мовою жестів і міміки. Ви можете їх зрозуміти, навіть не знаючи мови, лише спостерігаючи за їхньою жестикуляцією. Італійці дуже відкриті, у кожному кафе можна запросто завести знайомство з італійцем чи італійкою, молодими чи старими, і дізнатися всю історію їхнього життя. А французи, навпаки, закритіші, стриманіші.

– На вашу думку, чи дійсно можливо улюблену справу перетворити на добре оплачувану роботу?

– Так, безперечно. Якщо ти любиш свою діяльність, захоплений нею, ти зможеш зробити свою діяльність прибутковою професією.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ольга Федоренко

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю
В тему