26 Березня 2024
Новини

Найголовніші новини 26 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 26 БЕРЕЗНЯ 2024 РОКУ

Триває 762 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • рф продовжує вести загарбницьку війну. Попри значні втрати, не відмовляється від планів щодо повної окупації України.
  • Противник і надалі ігнорує закони та звичаї війни, використовує тактику терору, завдає ударів, здійснює обстріли як військових, так і цивільних об’єктів.

Ворог активно застосовує оперативно-тактичну авіацію та квадрокоптери типу FPV, проводить штурмові дії за підтримки бронетехніки.

  • Уночі 26 березня російські загарбники атакували Україну 12 БпЛА типу "Shahed".

Сили оборони збили усі 12 "Шахедів" у Миколаївській та Харківській областях.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Протягом доби зафіксовано 50 бойових зіткнень.

Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 43 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 2 пунктах управління та 8 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 1 засобу протиповітряної оборони, 1 артилерійському засобу та 1 складу боєприпасів противника.

 

Станом на ранок 26 березня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 438 160 (+770) осіб,
  • танків – 6 893 (+6),
  • бойових броньованих машин ? 13 207 (+24),
  • артилерійських систем – 10 904 (+27),
  • РСЗВ – 1 019 (+1),
  • засобів ППО ? 727 (+1),
  • літаків – 347,
  • гелікоптерів – 325,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 8553 (+14),
  • крилатих ракет ? 2014 (+4),
  • кораблів/катерів ? 26,
  • підводних човнів - 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 14498 (+44),
  • спеціальної техніки ? 1789 (+4).

 

  • За час повномасштабної війни у небі України було збито понад 2000 російських крилатих і балістичних ракет.

«Це результат титанічної праці українських сил протиповітряної оборони. Сучасні системи ППО, надані нашими партнерами, врятували тисячі життів», - йдеться у повідомленні Міноборони.

Водночас відомство наголосило, що Україна потребує більшої кількості систем ППО, щоб захистити наших людей від російського терору.

  • За уточненими даними, Сили оборони 23 березня уразили в Криму не лише два великі десантні кораблі "Азов" і "Ямал", а й "Іван Хурс". Це судно зазнало пошкоджень розвідувального обладнання в кормовій частині корабля. Фактично зараз цей корабель не може виконувати завдання.

Окрім того, наші захисники уразили корабель "Костянтин Ольшанський", який росіяни вкрали в України під час окупації Криму.

Дев'ять років тому окупанти розграбовували це судно. Знімали з нього обладнання, використовували його для ремонту власних кораблів цього проєкту.  

Під час повномасштабного вторгнення після втрати власних ВДК росіяни вирішили відновити викрадене українське судно. Вони хотіли видати його за відновлені «Мінськ» або «Оленегорський горняк». Окупанти рік ремонтували судно, але Сили оборони вирішили його знищити. По судну вдарили українською ракетою «Нептун».

  • Кримський міст – законна ціль для України. Цей незаконний об'єкт росія використовувала для транспортування озброєння. І його знищення – питання часу.

Про це заявив глава СБУ Василь Малюк, зауваживши, що росіяни більше не використовують Кримський міст для постачання зброї та засобів ураження.

Разом із тим глава СБУ зазначив, що російські загарбники працюють над тим, щоб повністю відновити Кримський міст. І якщо це таки станеться, то варто очікувати відповідну реакцію з боку України.

«Коли вони відновлять опори, можливо, потенційно знову почнуть переміщати боєкомплект. Тоді, власне, ми їм вкотре скажемо "Привіт". Усьому свій час, не прискорюймо події. Потенціал для його повного знищення у нас, звичайно ж, є».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова з посади секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Глави держави своїм указом на цю посаду призначив Олександра Литвиненка, який до цього очолював Служби зовнішньої розвідки.

  • Українці вже з квітня через "Дію" зможуть подати заяву про пошкоджене майно до міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України.

Це перший кейс міжнародного обміну даними, для якого використовуватимуть «Дію». Крім того, пізніше можна буде подавати через «Дію» заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоров’ю, тортури та сексуальне насильство. Згодом можна буде подати заяву про шкоду інфраструктурі, а бізнесу — звернутись із заявами про відшкодування збитків.

Головна мета Реєстру, який створили міжнародні партнери, — зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації.

  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після останніх масованих атак рф по Україні закликав Захід надати Україні системи ППО Patriot, оскільки вони наразі є єдиною зброєю, якої відчайдушно потребує Україна для захисту.

«Дайте нам кляті Patriot. Якби у нас було достатньо систем протиповітряної оборони, а саме Patriot, ми б змогли захистити не тільки життя наших людей, але й нашу економіку від знищення».

Кулеба зазначив, що ці системи також допомогли б покращити ситуацію на лінії фронту, де російська авіація масовано застосовує авіабомби, які допомагають окупаційним військам рф здобувати перевагу.

  • Міністерство фінансів розробило аналітичний інструмент (дашборд) щодо оплати праці та чисельності працівників державних органів, місцевих держадміністрацій і органів судової влади у січні 2024 року.

Цей інструмент дозволяє побачити середні заробітні плати працівників у державних органах на рівні посад.

  • На військових облігаціях, які продаються в застосунку "Дія", українці з жовтня 2022 року заробили понад 94 млн грн.

Із жовтня 2022 року українці придбали понад 4 мільйони військових облігацій через "Дію", чим інвестували в державу і ще й отримали прибуток.

  • Державний оператор тилу уклав договори на постачання пляшкової води Збройним силам України. Завдяки конкуренції за квартал вдасться зекономити 233 млн гривень.

Закупівля відбулась у системі Prozorro. Завдяки конкуренції вдалося закупити воду в середньому за 3,46 грн за літр, що на 39% дешевше, ніж у договорах до початку роботи DOT.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська влада після теракту в ТРЦ "Крокус Сіті Хол" заговорила про повернення смертної кари. Наразі в рф діє мораторій на смертну кару, а Конституційний суд неодноразово заявляв, що змінити цю норму можна виключно зі зміною Основного закону.

Тим не менше, путінське оточення наполягає, що смертну кару треба повернути, а спікер Держдуми В'ячеслав Володін стверджує, що «не треба ніяких референдумів, достатньо рішення Конституційного суду».

Окремі депутати все ж обережно підходять до цієї теми, заявляючи, що за нинішньої правоохоронної системи в рф влада може зловживати цією нормою.

Фактично у країні, де знищено суд і не працює жоден закон (крім репресивних), задумали запровадити смертну кару. Таким чином путінський режим може стратити будь-кого, хто виступить проти влади.

Наразі Конституційний суд росії утримався від коментаря щодо можливості повернення смертної кари.

  • Вслід за путіним очільники Федеральної служби безпеки (ФСБ) Олександр Бортніков та секретар Радбезу рф Микола Патрушев абсолютно бездоказово заявили, що нібито спецслужби України нібито допомагали радикалам-ісламістам у теракті в «Крокус Сіті Холі».

Жодних доказів не наведено, а крім того, Бортніков підтвердив, що підозрювані таджики їхали в Білорусь, а не Україну.

Він також додав, що ФСБ поки що не встановила замовника теракту.

Показово, що сьогодні Олександр Лукашенко також підтвердив, що підозрювані їхали до кордону з Білоруссю, а не в напрямку України, к про це заявив путін.

  • Аналітики звертають увагу на те, що після теракту в Москві росіяни припинили підрахунок вкидів під час виборів путіна і зайнялися обговоренням резонансної події.

Крім того, забулася вся ганьба з буксуванням так званої «СВО», в якій щодня гинуть сотні росіян, а влада рф досі не може вигадати, для чого насправді потрібні такі жертви. В історію про нацистів в Україні вірить тільки невеликий відсоток вкрай зазомбованих пропагандою людей.

Також російська влада розголосом теми теракту в Москві прикриває щоденні теракти, які влаштовує рф в Україні.

Фактично Кремль у всій історії з терактом виглядає як той, хто отримав найбільшу вигоду. Відповідно, жах операції «Крокус» був потрібен тільки кремлівському упирю й нікому більше.

  • Російський суд заочно арештував голову СБУ Василя Малюка через удари ЗСУ по Кримському мосту. Коментар очільника спецслужби не забарився. Малюк нагадав, що російського диктатора путіна чекає трибунал у Гаазі, і тільки це цікавить українців.

Що ж стосується рішення російських «суддів», то вони не мають ніякого значення.

«Робимо все, що від нас залежить, щоб побачити цього воєнного злочинця на лаві суду Гааги якнайшвидше», — заявив Малюк.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Уряд Ісландії виділяє майже 2 мільйони євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України.

«Вкрай важливо продовжувати підтримку України не лише для захисту народу України, але й для захисту міжнародних законів у ширшому контексті та наших власних інтересів безпеки. Довгострокова політика Ісландії щодо підтримки України, яка зараз обговорюється в парламенті, зміцнить цю підтримку в довгостроковій перспективі, водночас дозволяючи нам рухатися швидко та підтримувати ініціативи такого характеру», - заявив глава МЗС Ісландії Б'ярні Бенедиктссон.

Також Ісландія підтримуватиме закупівлю матеріальної допомоги для жінок у ЗСУ. Щоб задовольнити потреби жінок-солдатів, Ісландія виділить кошти на придбання уніформи, бронежилетів, медичних та гігієнічних засобів.

  • Волонтери з Чехії передали українським військовим 1000 протитанкових гранатометів RPG-75M.

Збір грошей був приурочений до 55-ї річниці вторгнення військ СРСР та країн Варшавського договору до Чехословаччини. Тоді ініціативі вдалося зібрати понад 900 тисяч євро.

Гранатомети передають для 41-ї механізованої бригади ЗСУ.

  • До держбюджету України надійшов третій транш фінансової підтримки у розмірі 880 мільйонів доларів у межах програми розширеного фінансування EFF від Міжнародного валютного фонду.

Кошти допоможуть покрити пріоритетні бюджетні видатки та підтримувати макрофінансову стабільність.

Україна продовжує успішно виконувати свої зобов'язання перед партнерами та готується до наступного перегляду програми.

  • Управління контролю за іноземними активами міністерства фінансів США наклало санкції на 13 організацій і двох осіб, які надають віртуальні фінансові послуги в рф.

Зазначається, що ці особи розробляють або пропонують послуги у сфері віртуальних активів, які дають змогу ухилятися від сплати податків і санкцій США.

Більшість фізичних та юридичних осіб сприяли проведенню транзакцій або пропонували інші послуги, які допомогли підсанкційним організаціям обходити запроваджені раніше санкції.

  • Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що на рівні лідерів ЄС розуміння того, що росія має зазнати поразки в Україні розширюється, тому що інакше «буде продовження цієї трагічної історії».

Коментуючи результати останнього саміту ЄС, що відбувся минулого тижня, Науседа сказав: «Я думаю, що розуміння того, що ми повинні перемогти росію, розширюється... Принаймні я не бачу лідерів, які хотіли б зателефонувати путіну, щоб обговорити проблеми в Україні. У нас немає жодного лідера, який все ще довіряє путіну. Окрім двох». Він мав на увазі прем'єрів Угорщини та Словаччини.

Президент Литви також висловив сподівання, що йому та іншим лідерам вдасться змінити думку тих членів ЄС, які наразі скептично оцінюють російську загрозу та необхідність досягти поразки рф у війні.

Науседа наголосив, що Москва «загрожує і кидає виклик усім демократичним системам в Європі. Всім включно: Німеччині, Франції, Іспанії і навіть Португалії, яка перебуває досить далеко від лінії фронту».

  • Муніципалітет італійського міста Мілан подарував Дніпру 37 автобусів. Перша партія вже їде в Україну.

Автобусами мають забезпечити громади, які зараз потребують цього найбільше.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему

Останні матеріали