1 Листопада 2023
Новини

Найголовніші новини 1 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Найголовніші новини 1 ЛИСТОПАДА 2023 РОКУ

Триває 616 доба з моменту широкомасштабного нападу російської федерації на територію України.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 43 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 4 ракетних та 59 авіаційних ударів, здійснив 36 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Крім того, російські окупанти завдали чергового ракетно-авіаційного удару по Україні, застосувавши 3 керовані авіаційні ракети Х-59 та 20 ударних БпЛА типу “Shahed-136/131”.

Наші ППО знищили 3 ракети та 18 ударних БпЛА. Руйнувань та пошкоджень зазнали приватні житлові будинки та інша цивільна інфраструктура. На жаль, є поранені серед цивільного населення.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Командувач Сухопутний військ ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що росія не має стратегічних успіхів на Куп'янському напрямку.

Метою ворога є окупація Куп'янська, але захисники заважають його просуванню.

«Сили оборони дають гідну відсіч російським окупантам, зривають їх спроби просуватися вперед».

  • Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах противника.

Підрозділи ракетних військ уразили 5 радіолокаційних станцій, 2 пункти управління, 3 зенітно-ракетних комплекси та 11 артилерійських засобів противника.

 

Станом на ранок 1 листопада загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 301 490 (+680) осіб,
  • танків – 5 223 (+12) од,
  • бойових броньованих машин − 9 834 (+30) од,
  • артилерійських систем − 7 250 (+23) од,
  • РСЗВ − 846 (+2) од,
  • засобів ППО − 563 (+1),
  • літаків – 321,
  • гелікоптерів – 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5 468 (+28),
  • крилатих ракет – 1 547 (+1),
  • кораблів /катерів – 20,
  • підводних човнів – 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9 624 (+34),
  • спеціальної техніки − 1 019 (+3).

 

  • Військові аналітики стверджують, що російська армія після удару ATACMS по аеродрому в Бердянську перекинула свої вертольоти Ка-52 і Мі-8 з окупованої української території в російський Таганрог.

Defense Express не виключає й такий варіант, що росіяни хочуть використовувати Таганрог не тільки як новий злітний майданчик для своїх ударних гелікоптерів, але також і як своєрідний "перевалочний пункт" для ремонту своїх "бортів" армійської авіації у випадку нових ударів ATACMS від Сил оборони України по ворожих летовищах.

  • Старший військовий радник делегації Великої Британії в ОБСЄ Ніколас Окотт під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ заявив, що жахлива війна росії проти України триває вже у 200 разів довше, ніж росія прогнозувала.

«Неймовірна оборона України є результатом величезної мужності та стійкості українського народу».

Окотт наголосив, що рф продовжуватиме приховувати свої незліченні військові невдачі, щоб це фіаско тривало.

«Навіть на цьому дипломатичному форумі росія погрожуватиме знищити українські літаки, у той час, як вона продовжує збивати свої власні літаки в небі. Вона говоритиме про військові успіхи, хоча зараз контролює лише половину української території, яка була у неї на початку кампанії. Вона може навіть показати кілька одиниць техніки НАТО на обов'язковому слайд-шоу, ніколи не визнаючи, що Росія вже втратила 5000 танків у цій катастрофічній кампанії».

Окотт також вказав на те, що росія вимушена зараз співпрацювати лише з авторитарними режимами. Зараз мова насправді йде не про новий світовий порядок, а про «групу авторитарних держав, які об'єдналися через відчай».

«Об'єднання з такими режимами свідчить про глибину, до якої впала росія, намагаючись утримувати далі свої війська на полі бою. росія робить це в той час, як вона продовжує зазнавати нищівних втрат як навколо Авдіївки, так і в ході кампанії в цілому».

Він також підкреслив, що Сполучене Королівство продовжуватиме підтримувати Україну, допоки росія не залишить українську територію.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський у фактичний день народження Європейського союзу відзначив, що він стане лише сильнішим при вступі України.

«Сьогоднішній день має особливий геополітичний і ціннісний сенс. Цей день, 1 листопада, відзначається фактично як народження Європейського Союзу. Тридцять років тому набув чинності Маастрихтський договір, який заклав основи сучасного європейського єднання».

«Я впевнений, що Україна зробить нашу Європу сильніше, ніж будь-коли, і ми працюємо максимально активно, щоб не залишилося жодної перешкоди для нашого вступу в Європейський Союз».

Володимир Зеленський додав, що впевнений: хоч як би розвивалися події у світі, в інших наших партнерів і в Америці, і будь-де іще, все одно єдність перемагатиме.

  • Міністерство оборони створило новий інструмент для закупівель продуктів Збройним силам - агентство "Державний оператор тилу", яке запрацює на повну з 1 грудня.

Працівники агентства аналізуватимуть ринок, ціни, спілкуватимуться з постачальниками напряму, оцінюватимуть їх і аналізуватимуть роботу.

У Міноборони додали, що очікують від Кабінету міністрів ухвалення найближчим часом двох постанов, після чого де-юре на 100% агентство закупівель із тилу запрацює.

Також сьогодні, 1 листопада, Міністерство оборони оголосило торги на закупівлю їжі на Збройні сили. Цього разу йдеться про період у 3 місяці, а не на пів року, як було раніше.

  • У Міністерстві енергетики повідомили, що запаси газу в українських підземних сховищах на 1 листопада перевищили 16 мільярдів кубометрів.

У Міненерго наголосили, що це на 1,3 млрд більше, ніж планувалося згідно з прогнозним балансом Кабінету Міністрів України на 1 листопада 2023 року.

Такі запаси дають можливість упевнено пройти опалювальний сезон.

  • Уряд планує запустити всеосяжну і доступну програму з вивчення англійської мови.

Програма буде відкрита для кожного, незалежно від фінансового стану чи від місця проживання. З індивідуальним підходом і відкритим доступом до освітніх ресурсів.

Президент України Володимир Зеленський вже подав до парламенту законопроєкт, який офіційно закріплює статус англійської як мови міжнародного спілкування в Україні.

В уряді вважають, що англійська мова буде двигуном просування українців, драйвером успіху та запорукою самореалізації для тисяч людей.

Програма Future Perfect передбачає продукти та сервіси, що допоможуть вивчити англійську. Перші з них – це платформа Empower та платформа для вивчення мов Promova.

Платформа для вивчення мов з персоналізованим підходом Promova пропонує українцям Premium-доступ до всіх мовних курсів на три роки. А онлайн-платформа для вивчення англійської Empower від Кембридзького університету доступна для українських викладачів та студентів.  

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У росії суттєво поменшало прихильників війни в Україні. Про це свідчать результати опитування російського аналітичного центру «Левада».

Більшість опитаних (70%) підтримала б рішення путіна, якби він просто вирішив припинити війну. Однак якби путін вирішив також звільнити окуповані території, то підтримала б його дії третина (34%) опитаних росіян.

Окрім того, соціологи питали в росіян, що б вони робили, якби в них була можливість повернутися в минуле та у певний спосіб скасувати або підтримати вторгнення в Україну.

Результати такі: 43% підтримали б вторгнення (21%, безперечно, підтримали б), а 41% скасували б його (23%, безумовно, скасували б).

Найчастіше готова була б «скасувати» вторгнення молодь до 24 років (56%). Найбільше прихильників вторгнення серед представників найстаршої вікової групи (55 років і більше) — 51%.

  • Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що реакція на події в Дагестані свідчить про те, що російських чиновників, швидше за все, турбує послаблення контролю на периферії росії.

Зокрема експерти зазначають, що Рамзан Кадиров закликав чеченські сили безпеки негайно затримувати підбурювачів будь-яких потенційних заворушень в Чечні або «зробити три попереджувальні постріли в повітря, а після цього зробити четвертий постріл у лоб».

  • Кадрова база російської науки продовжує деградувати на тлі масової еміграції вчених, темпи якої посилилися після початку війни з Україною.

За останні два десятиліття кількість учених та дослідників у росії скоротилася на 25%. Про це повідомив на нараді в Томську секретар Ради безпеки рф Микола Патрушев.

Зараз у росії виник дефіцит кваліфікованих наукових та інженерних кадрів, який, у свою чергу, є «серйозною перешкодою для досягнення технологічної незалежності» країни.

Особливо гостро проблема стоїть у Сибіру, де у найближчі 5-10 років дефіцит кадрів в інститутах РАН «істотно збільшиться за рахунок виходу на пенсію працівників старшого покоління».

На думку Патрушева, для розв’язання проблеми потрібно піднімати зарплати вчених, а також обмежити контакти наукових організацій із зарубіжними партнерами. Тим часом російський уряд урізає фінансування науки, адже гроші Кремлю потрібні на ведення війни в Україні.

  • росія висловила стурбованість з приводу приїзду в Казахстан президента Франції Емманюеля Макрона. Росіяни усвідомлюють, що зростання дипломатичної активності Заходу в колишніх радянських країнах Центральної Азії прямо підриває авторитет рф на цих територіях.

Тим часом Емманюель Макрон зустрівся з президентом Казахстану Касимом-Жомартом Токаєвим і похвалив того за відмову бути «васалом будь-якої влади».

Макрон назвав візит «історичним» і повідомив, що обидві країни підписали ділові угоди, включаючи декларацію про наміри щодо партнерства в галузі рідкісноземельних і рідкісних металів.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Амбасадор United24 Тімоті Снайдер запустив збір на систему "Безпечне небо", яка допоможе виявляти повітряні цілі та передбачати напрямки наступних повітряних загроз.

Сенсори "Безпечне небо" знаходять повітряні цілі навіть на малих висотах та прогнозують траєкторії їх руху. Штучний інтелект допомагає передбачати напрямки наступних повітряних загроз. Система успішно показала себе в тестовому режимі проти крилатих ракет та шахедів. Виявила 100% повітряних загроз без жодної помилки.

Зазначаться, що Снайдер розпочав збір на 2 500 сенсорів вартістю 950000$. Загальна ціль — 12 500 сенсорів.

  • Директорат Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE) на переговорах із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури запевнив, що Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (ЄС) діятиме до липня 2024 року.
  • Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель запевняє, що інші світові кризи не відвернуть увагу Європейського Союзу від України.

Боррель зауважив, що за останню добу росія обстріляла 100 міст і сіл України, що стало «новим піком жорстокості» російської агресії.

«Москва не повинна мати ілюзій: інші кризи не відвернуть нашу увагу від України. Наша підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно».

  • росії загрожує новий арешт активів за кордоном на $60 млрд. Високий суд Лондона ухвалив, що Москва не може користуватися принципом державного суверенітету щодо своїх активів у рамках справи ЮКОСу.
  • Латвія передасть Україні два десятки автомобілів, конфіскованих у нетверезих водіїв. Загальна вартість цих машин – близько 56 тис. євро.

Ці авто відправлять, зокрема, Полтавській 1-й міській лікарні, медичному центру в Харкові, військовій міській адміністрації Херсона та іншим організаціям у Херсонській області тощо.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему