20 Жовтня 2023
Новини

Найголовніші новини 20 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Найголовніші новини 20 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ

Триває 604 доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України.

  • Російські окупанти не перестають ігнорувати міжнародне гуманітарне право, здійснюють обстріли не лише по позиціях українських військ, а й по цивільній інфраструктурі населених пунктів, тероризуючи мирних жителів.
  • Протягом доби відбулось 77 бойових зіткнень. Загалом ворог завдав 5 ракетних та 33 авіаційних ударів, здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є жертви серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали школа, приватні житлові будинки, багатоквартирні будинки та інша цивільна інфраструктура.

  • Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною.
  • Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, наступальні (штурмові) дії на Бахмутському напрямку, завдають окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії фронту.
  • Сьогодні головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зустрівся з командуванням українських військ, які ведуть бої на Авдіївському напрямку. Серед іншого, визначили послідовність наших дій.

Противник не полишає спроб прорвати нашу оборону та оточити місто. Ворог активно застосовує штурмові підрозділи, кидає велику кількість бронетехніки, використовуючи авіацію та артилерію.

Попри все, наші воїни продовжують героїчно відбивати атаки, знищуючи живу силу та техніку противника.

За словами головнокомандувача, також пропрацювали Куп?янський напрямок, де окупанти продовжують наступальні дії.

  • За інформацією Генштабу ЗСУ, протягом доби авіація Сил оборони завдала 7 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та ще 4 – по зенітно-ракетних комплексах окупантів.

Підрозділи ракетних військ уразили пункт управління, склад боєприпасів, 3 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, станцію РЕБ противника.

 

Станом на ранок 20 жовтня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – ліквідовано близько 292 060 (+1 380) осіб,
  • танків – танків − 5 047 (+55),
  • бойових броньованих машин − 9 557 (+120),
  • артилерійських систем − 7 012 (+29),
  • РСЗВ − 822 (+4),
  • засобів ППО − 548,
  • літаків − 320,
  • гелікоптерів − 324,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня − 5 326 (+8),
  • крилатих ракет − 1 535 (+1),
  • кораблів/катерів − 20,
  • підводних човнів − 1,
  • автомобільної техніки та автоцистерн − 9 370 (+33),
  • спеціальної техніки − 985.

 

  • Британська розвідка вважає, що втрата росією бойових гелікоптерів внаслідок першого застосування Україною ATACMS по аеродрому в окупованому Бердянську помітно вплине на спроможності російських сил на цій ділянці фронту.

«Хоча масштаби шкоди поки не підтверджені, ймовірно, що були знищені 9 військових гелікоптерів рф у Бердянську і п’ять – у Луганську. Україна стверджує, що вперше застосувала надану США далекобійну тактичну ракету ATACMS».

«З огляду на поточне навантаження на російський оборонпром, якщо втрати підтвердяться, замінити будь-який апарат у близькій та середньостроковій перспективі буде складно».

«Є реальна можливість, що цей удар вчергове змусить росію перемістити оперативні бази і пункти управління далі від лінії фронту, що збільшить навантаження на логістичні ланцюжки».

  • На півночі України встановили понад 500 тис. протитанкових мін, аби зробити кордон максимально непрохідним для російських військ у разі повторного наступу. Зокрема, протитанкові мінні поля, протитанкові групи мін, комплекти протипіхотних вибухових пристроїв, фугасів, мінованих завалів тощо. Щільність мінно-вибухових загороджень збільшено в 16 разів.

На сьогодні тривають заходи щодо вдосконалення фортифікаційного обладнання рубежів оборони, а також обслуговування і нарощення інженерних загороджень. 

  • У Херсонській облраді закликали до інформаційної тиші щодо дій Сил оборони України на території регіону.

Зараз як ніколи це необхідно для того, щоб не заважати працювати ЗСУ.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову із лідером США Джо Байденом і подякував за виконання оборонних угод.

«Провів розмову з Президентом США Джозефом Байденом та подякував йому за ефективне виконання наших нещодавніх оборонних домовленостей. Українців дуже надихнуло отримання ракет ATACMS, а наші воїни успішно застосовують їх на полі бою».

Також глава Української держави підтвердив, що наступна зустріч щодо української формули миру на рівні радників відбудеться на Мальті.

«Я привітав рішення США надіслати свого представника на наступну зустріч радників на Мальті наприкінці цього місяця».

  • В Україні запускають сайт «Залізне укриття», де буде представлено інформацію стан сховищ.

На сайті можна знайти інформацію про те, які укриття вже приведено до ладу, які укриття в процесі, і які укриття в планах. Інформація поділена по областях України.

Також на сайті розміщено посібник з облаштування укриттів.

Фонд захисних споруд цивільного захисту, який наразі становить 61 803 об'єкти, буде постійно змінюватися.

  • Сьогодні Президент Володимир Зеленський провів нараду на Херсонщині з прикордонниками щодо ситуації в прифронтових областях, після чого приїхав до Миколаєва, де провів нараду з актуальних питань безпеки та життєдіяльності в області.

Деталі: Також керівники правоохоронних органів регіону поінформували про оперативну та криміногенну ситуацію на території Миколаївської області й координацію роботи правоохоронців.

Під час робочої поїздки до Миколаївської області Президент України відвідав військовий госпіталь, де лікуються поранені українські військовослужбовці.

  • В Україні почався опалювальний сезон. До тепла поступово підключають усе більше міст. Насамперед місцева влада включає опалення у школах, лікарнях, дитячих садочках та інших об’єктах соціальної інфраструктури.

Як повідомили в уряді, в енергетичній системі зараз немає дефіциту, тому відключення не застосовуються. Також цього опалювального сезону тарифи не будуть змінюватися, а субсидії продовжать автоматично.

  • Українські аграрії станом на 20 жовтня 2023 року зібрали вже 57,6 мільйона тонн нового врожаю зернових та олійних культур.

Збір зернових та зернобобових культур проведено на площі понад 8,275 млн га при врожайності 47,4 ц/га. Загалом вже намолочено понад 39,228 млн т зерна.

Аграрії Київщини, Кіровоградщини, Миколаївщини, Полтавщини, Сумщини, Черкащини та Хмельниччини намолотили більше 2 млн т зерна у кожній області. На Одещині, Вінниччині, Дніпропетровщині – більше ніж по 3 млн т. Запорізька область завершила збір зернових культур.

  • Україна розпочала перший раунд переговорів для укладення двосторонньої угоди про гарантії безпеки, що передбачено Спільною декларацією про підтримку України G7, з Францією.

Франція стала вже п’ятою країною «Великої сімки», з якою розпочато відповідний процес. До цього стартували двосторонні переговори зі США, Великою Британією, Канадою та Японією.

  • Міністерство енергетики повідомило, що в межах масштабної ремонтної кампанії в енергетиці до енергосистеми вже додані 1,6 ГВт. Досягнути цього показника вдалося завдяки модернізації блоків теплової та гідрогенерації. Ще 100 МВт буде додано найближчим часом

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Російська пропаганда повідомила, що путін учора пізно ввечері побував у Ростові-на-Дону, де відвідав військовий штаб і заслухав начальника Генштабу ЗС рф Валерія Герасимова про ситуацію на фронті в Україні.

За словами генерала, об'єднане угруповання військ вирішує свої завдання «відповідно до плану» так званої «спецоперації».

Очевидно, що саме згідно з цим планом російські сили тільки біля Авдіївки втратили за вчорашній день рекордну кількість особового складу й техніки за добу від початку повномасштабної війни.

Експерти припускають, що м’ясні штурми росіян відбувалися саме до приїзду путіна, якого російське командування хотіло потішити гарними новинами.

  • Держдума рф ухвалила звернення до ООН із закликом зупинити насильство проти мирних громадян, завдання ударів по цивільній та енергетичній інфраструктурі на Близькому Сході.

Це один із яскравих прикладів лицемірства й подвійних стандартів путінських політиків. Адже припинити геноцид українського народу, окупацію наших територій і знищення української державності російська влада не хоче, а навпаки, закликає до більшого розпалювання війни.

  • Громадяни росії другий місяць поспіль у рекордних обсягах набирають позики у банках, незважаючи на підвищення ключової ставки, яким Центробанк розраховував охолодити кредитний бум.

За підсумками вересня заборгованість фізосіб перед кредитними організаціями зросла ще майже на трильйон рублів — на 928 млрд. Найбільший приріст був лише у серпні — 979 млрд руб.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Президент США Джо Байден звернувся до американського народу й назвав цей момент в історії «переломним» — битвою між світовими демократіями та автократіями.

Він сказав, що зараз саме такий момент, оскільки намагався заручитися підтримкою для фінансування воєн в Україні та Ізраїлі.

Байден порівняв події цього місяця в Ізраїлі з майже 20 місяцями війни в Україні. Президент США сказав, що підтримка обох війн в Ізраїлі та Україні є «життєво важливою для національної безпеки Америки».

Байден надішле «терміновий бюджетний запит» до Конгресу, щоб профінансувати потреби національної безпеки Америки для підтримки наших критично важливих партнерів, включаючи Ізраїль та Україну.

  • Президент Володимир Зеленський прокоментував промову президента США Джо Байдена й назвав її дуже потужною, а також подякував за допомогу Штатів і запевнив, що разом країни не дозволять знищити свободу і демократію.

«Я вдячний Джозефу Байдену за його потужну промову. Разом ми не дозволимо ненависті знищити свободу, а терористам – демократію. Україна вдячна США за підтримку та непохитну віру в те, що гуманізм, свобода, незалежність і міжнародний порядок, ґрунтований на правилах, мають завжди перемагати».

Володимир Зеленський наголосив, що спільна мета України і Штатів – захистити вільний спосіб життя для «всіх наших народів».

  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що росія намагатиметься заморозити війну в Україні, щоб відновити сили та завдати нового удару. Євросоюз та США мають поєднати зусилля, щоб запобігти такому розвитку, та надати Україні гарантії безпеки.

«Ми ніколи не зможемо зрівнятися з самопожертвою та хоробрістю українців, але ми можемо твердо стояти на їхньому боці. Це саме те, що ми повинні робити так довго, як це буде необхідно. Не тільки тому, що це було б вірним – вчинити так, але й тому, що вони воюють за наші цінності, за нашу стратегічну безпеку».

За словами дер Ляєн, Європа та США мають надати Україні таку допомогу, щоб унеможливити для росії продовження цієї війни, і разом вони здатні цього досягти.

Президент Єврокомісії також наголосила, що закінчення війни має принести справедливий та стійкий світ для України. Для цього Україні потрібні довгострокові гарантії безпеки, головною ідеєю чого є надання Україні достатньо військового обладнання для стримування будь-яких військових атак з боку росії у майбутньому. Одним із таких варіантів може бути Формула миру, запропонована Президентом Зеленським.

  • Німеччина надіслала Україні ще одну партію військової допомоги за останній тиждень.

Повідомляється, що Україна отримала три зенітні самохідні установки Gepard на додачу до 46 вже відправлених, а також по 20 розвідувальних дронів RQ-35 Heidrun (було 80) і Vector (було 104).

Також за тиждень Німеччина передала один мостоукладач BEAVER, три тягачі HX81 з трьома напівпричепами, 13 машин для охорони кордону і майже 3900 155-мм димових артилерійських снарядів DM125.

  • Bloomberg пише, що росію відсторонили від участі в Егмонтській групі підрозділів фінансової розвідки. Група об'єднує 160 розвідувальних підрозділів з усього світу для співпраці та обміну інформацією про відмивання грошей, фінансування тероризму та інших пов'язаних з ними злочинів.

Призупинення означає, що доступ росії до цієї інформації буде обмежений.

  • У верхній палаті канадського парламенту розпочалася процедура розгляду законопроєкту про конфіскацію суверенних активів держав-порушників, у тому числі росії.

«Пропонований законопроєкт притягує рф до відповідальності. Він створює юридичний шлях для Канади й інших держав, які дотримаються її прикладу, використати російські активи для компенсації Україні», - сказала незалежна сенаторка Ратна Омідвар

  • Європейський Союз у четвер офіційно продовжив тимчасовий захист для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Тимчасовий захист — це надзвичайний механізм ЄС для того, щоб забезпечити колективний захист переміщеним особам і знизити тиск на національні системи притулків країн ЄС.

Тимчасовий захист передбачає для українських біженців доступ до житла, доступ до ринку праці, медичну допомогу, доступ до освіти для дітей.

  • Мінно-тральна група ВМС Болгарії та Румунії почала розчищати акваторію Чорного моря біля болгарського узбережжя на маршруті нового морського коридору України.

Агентство Bloomberg раніше повідомляло, що Туреччина, Румунія і Болгарія обговорюють створення спільних сил для очищення Чорного моря від мін, які потрапляють у їхні води через війну росії проти України.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему