19 Червня 2023
Новини

До лівобережної Херсонщини окупанти не пустили місію ООН

До лівобережної Херсонщини окупанти не пустили місію ООН

До людей на лівому березі Херсонської області, які постраждали внаслідок руйнування Каховської ГЕС, росія відмовилася пропускати гуманітарну місію ООН.

Про це йдеться у заяві гуманітарної координаторки ООН в Україні Деніз Браун, - пише УП.

"ООН співпрацює з урядами України і рф щодо ефективної доставки гуманітарної допомоги всім людям, які постраждали внаслідок руйнування Каховської дамби. Уряд рф поки що відхилив наш запит на доступ до територій, які знаходяться під його тимчасовим військовим контролем", - зазначила координаторка.. 

У заяві Брауна зазначається, що ООН продовжить працювати над пошуком доступу до людей на лівобережній Херсонщині. 

"Ми закликаємо російську владу діяти відповідно до своїх зобов’язань за міжнародним гуманітарним правом", – заявила координаторка ООН.

Нагадаємо, в ніч на 6 червня російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію (яку замінували ще минулого року), зруйнувавши машинну залу і греблю, станцію неможливо відновити. Зміління Каховського водосховища загрожує безпеці ЗАЕС.

Підрив Каховської ГЕС спричинив екологічну катастрофу. Вода з водосховища почала затоплювати міста й села, почалася евакуація. 

ЗМІ повідомляли, що розвідувальні дані США вказують на більш імовірну причетність росії до підриву. Також американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС незадовго до її руйнування. Міжнародний кримінальний суд почав розслідування підриву росіянами Каховської ГЕС, представники МКС відвідали Херсонщину.

Станом на 18 червня відомо про 17 загиблих внаслідок підриву Каховської ГЕС, ще 31 особа зникла безвісти.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: херсон, війна з Росією
В тему