11 Травня 2023
Новини

У США українці імплантували в щелепу кістку з ноги

У США українці імплантували в щелепу кістку з ноги
У США складну операцію — імплантація в щелепу кістки з ноги — зробили 21-річній студентці Анні із Самбора, що на Львівщині.

Про це розповіли у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні «Охматдит».

Коли дівчина народилася, їй діагностували злоякісну пухлину щелепи — тератому, яка мала розмір 20 см.

Тоді, на 4-й день після народження, дитину прооперували в «Охматдиті». Пухлину довелося видаляти разом з половиною нижньої щелепи, бо іншого способу лікування немає. Анні врятували життя, але їй було важко смоктати, дихати, їсти.

Дівчині у віці 9 років зробили реконструктивну операцію. Тоді дефект закрили власними тканинами дитини, отриманими з 9 ребра. Але це було короткочасне рішення.

У березні 2023 року до «Охматдиту» завітала команда хірургів зі США, вдалося проконсультувати понад 100 дітей і майже 20 — прооперувати. Анна також потрапила на консультацію до лікарів. 

Після обстежень американсько-українська команда запропонувала дівчині складну реконструктивну операцію із закриття дефекту з допомогою фрагменту кістки з її власної ноги. 

Щоб виконати це втручання, потрібне особливе обладнання, якого у Львові немає, а везти його в Україну під час війни ризиковано. Тож дівчину та її лікарку запросили до Техасу.

Планування операції зайняло приблизно пів року. Фахівці відділили частину кістки ноги разом із судиною та помістили в ділянку дефекту в щелепі, перед тим сформувавши її анатомічні особливості. Операція пройшла успішно й для українки була безплатною. 

У травні Анна повернулася до Самбора. Усі наступні кроки до повного одужання будуть у Львові. Тільки-но кістка остаточно приживеться, імплантолог допоможе дівчині відновити зубний ряд на лівому боці. Можливо, ще будуть пластичні операції для максимального косметичного ефекту.

«Планую надалі поставити імпланти, укріпити щелепу і зробити пересадку шкіри на підборіддя. Хочу вчитися й одержати диплом. Взагалі враження чудові. Я не очікувала, що про мене будуть так піклуватися і переживати за мене. У США щирі люди з добрим серцем, вони моляться за Україну», — розповіла Анна. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: львів, сша
В тему