16 Серпня 2021
Новини

Вперше в Україні: на Сумщині почали друкувати будинок на 3D-принтері

Вперше в Україні: на Сумщині почали друкувати будинок на 3D-принтері

Для контролю за процесом будівництва потрібні лише дві людини.

Друкувати дім почали на Сумщині. Цей пілотний проєкт нині втілюють у селищі Недригайлів. Це радше науково-дослідний експеримент — випробування нового 3D-принтера, який розробили ІТ-івці з Сум.

Про особливості друкованого будівництва йдеться на ТСН.

Щоб 3D-принтер будував дім, такого в Україні ще не було. Але це може змінити амбітний проєкт у Недригайлові. За будівництвом такого ластівчиного гнізда уважно стежать 13 ІТ-івців — програмісти, інженери, електронники. Саме вони за рік сконструювали і зібрали диво-машину, яка вже встигла надрукувати цоколь майбутнього будинку.

Принтер може друкувати геть усім, запевняють його творці. Але нині винахідники зупинилися на бетоні.

Нині команда відпрацьовує всі технологічні тонкощі. Хочуть в майбутньому друкувати по будинку на тиждень зусиллями лише двох людей.

«Нам необхідно два оператори — це людина, яка сидить за пультом і друга людина — яка безпосередньо на будмайданчику в потрібний момент закладає арматуту і стежить за ходом друку», — говорить автор проєкту Кирило Гриценко.

Будівництво за допомогою 3D-друку вже активно впроваджується за кордоном

"У Європі: Данія, Німеччина. Також Америка та Китай. Ми вирішили, що можемо зробити це в Україні швидше, більш технологічно і ми це зробили", — зазначає співавтор Андрій Макаренко.

Винахідники переконують, що їхній принтер — унікальний і кращий за існуючі. А переміщаючи принтер з поверху на поверх можна і хмарочоса надрукувати. Та це все плани.

Нині ж на Недригайлівському стадіоні друкують споруду 6 на 8 метрів. Що там буде, вирішуватиме громада, яка наважилася на 3D-експеримент.

А поки будівельний 3D-принтер випробовують, його винахідники працюють над біопристроєм, який міг би друкувати суглоби, кістки, а можливо й навіть органи.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Фундамент, дім
В тему