16 Лютого 2021
Новини

Десятки мільйонів людей осліпнули від хвороби, яка спочатку протікає без симптомів

Десятки мільйонів людей осліпнули від хвороби, яка спочатку протікає без симптомів

Щодня ми з тривогою чекаємо новин про коронавірус, який щодня позбавляє здоров’я та життя. Та в боротьбі з ковідом не можна забувати і про інші хвороби, навіть якщо ті не вважаються смертельними.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Серед захворювань, через які потерпають сотні мільйонів людей, – глаукома і катаракта. Ці недуги не лише погіршують зір. Мільйони пацієнтів через них узагалі осліпли!

Що ж то за хвороби такі? Як проявляються? Та чи піддаються лікуванню?

«Туман» і двоїння – перші ознаки катаракти

– Катаракта – це захворювання, що супроводжується помутнінням кришталика ока та порушенням зору, – розповідає кандидатка медичних наук, фітотерапевтка Алла Борщ. – Кришталик – це така частинка ока, яка, розташувавшись безпосередньо за зіницею, фокусує світло на сітківку. Прозора капсула кришталика кріпиться до війкового м’яза. Коли цей м’яз скорочується, кришталик стає більш опуклим, і це дозволяє нам сфокусувати зір на близьких об’єктах.

Коли ж у людини виникає катаракта, кришталик стає мутним. Через це проходження променів світла через око порушується, знижується гострота зору. Звичні дії, як-от читання чи кермування автомобілем, стають проблематичними. Адже у хворого двояться зображення, виникає «туман» перед очима. Часто довкола яскравої лампи, свічки тощо пацієнт із катарактою бачить помаранчеві кола.

Причинами хвороби можуть бути вікові зміни, спадкова схильність, прийом деяких лікарських препаратів, травми очей (в тому числі потрапляння до ока сторонніх предметів та, як результат, – запальні процеси), пояснює Алла Андріївна:

– До групи підвищеного ризику належать пацієнти із судинними захворюваннями та цукровим діабетом. Особливо часто катаракта виникає в інсулінозалежних. Адже внаслідок тривалого прийому гіпоглікемічних препаратів та інсуліну порушується живлення кришталика ока.

Помутніння в оці та різкий біль сигналізують про глаукому

Друга за поширеністю хвороба після катаракти, яка призводить до послаблення зору, а потім і сліпоти, є глаукома.

Для виникнення глаукоми мають поєднатися декілька факторів, які в сумі призводять до хвороби. Найчастіше глаукома розвивається у людей із підвищеним тиском, атеросклерозом, остеохондрозом і цукровим діабетом.

– Перший крок до появи захворювання – порушення відтоку внутрішньоочної рідини, що відіграє ключову роль в обміні речовин всіх структур ока і підтримки нормального рівня внутрішньоочного тиску, – пояснює Алла Борщ. – У здорової людини війкове тіло виробляє водянисту вологу, яка накопичується в задній камері ока (це зразу за райдужкою). 85 – 95 відсотків цієї рідини через зіницю перетікає в передню камеру ока (простір між райдужкою і рогівкою). Для підтримки нормального очного тиску необхідний баланс між відтоком і притоком водянистої вологи. Натомість при глаукомі ця рівновага порушується. Як наслідок – у порожнині ока накопичується багато вологи. Через це вищим за норму стає внутрішньоочний тиск, що, в свою чергу, призводить до гіпоксії (кисневого голодування) та ішемії (погіршення кровопостачання) тканин ока. Внаслідок цього розвивається дистрофія (порушення роботи) нервових волокон, розпадаються гангліозні (які передають сигнал) клітини сітківки та атрофується («зсихається») зоровий нерв.

Як правило, глаукома на перших стадіях не має виражених симптомів. Зір погіршується протягом декількох років. Із часом у хворого з’являються пелена перед очима, райдужні кола, сліпота в темряві. Можуть також додаватися головний біль, дискомфорт у надбрівній ділянці.

– Під час нападу глаукоми пацієнти скаржаться на різкий біль в оці, раптове падіння зору, почервоніння очей, помутніння рогівки, яка набуває зеленуватого відтінку («глаукома» з грецької перекладається «зелена вода»). Такий напад може бути спровокований нервовим перенапруженням, перевтомою, прийомом деяких ліків, тривалим перебуванням у темряві, – перелічує Алла Борщ.

Лікарські рослини теж допомагають

Якщо у вас виникали наведені вище симптоми, варто якнайшвидше звернутися до офтальмолога. Адже тільки цей лікар зможе виміряти внутрішньоочний тиск і встановити точний діагноз.

А от коли висновки будуть зроблені, то до приписаних окулістом препаратів ви можете як допоміжний засіб використовувати лікарські рослини, на яких чудово знається Алла Борщ.

– Однією з найефективніших рослин для лікування катаракти і глаукоми вважається очанка лікарська, яка покращує живлення та мікроциркуляцію судин і очного нерва, – з досвіду знає фітотерапевтка. – Для внутрішнього лікування користуються висушеною травою, зібраною під час цвітіння, екстрактом чи настоянкою. Очанку обов’язково поєднують із рослинами, які мають судинозміцнювальну дію (софора японська, рута садова, цвіт гречки посівної, листя секурінеги напівкущової).

Для нормалізації внутрішньоочного тиску (особливо в гіпертоніків) Алла Андріївна рекомендує шоломницю байкальську, а також заспокійливі: валеріану лікарську, м’яту, чебрець, лаванду, синюху блакитну, собачу кропиву.

– При глаукомі та катаракті доцільно застосовувати омелу білу, барвінок малий, астрагал шерстистоквітковий, плоди чорноплідної горобини, які теж ефективно понижують тиск. Діабетикам раджу додавати листя шовковиці, траву козлятнику, парила, пагони чорниці, листя брусниці та інсуліновмісні рослини: корінь кульбаби, цикорію, оману високого (дивосилу), – наголошує фітотерапевтка. – А покращити живлення та усунути застійні явища очного дна допоможуть  сечогінні: польовий хвощ, спориш, гадючник в’язолистий і звичайний, підмаренник, верес, листя берези.

Для профілактики – ягоди чорниці

Щоб запобігти розвитку катаракти і глаукоми, Алла Борщ радить періодично приймати такий збір: в однакових співвідношеннях узяти суцвіття гречки посівної, глоду, траву буркуну лікарського, шоломниці байкальської, м’яти перцевої, пустинника, чебрецю, квіти софори японської, листя лабазника в’язолистого, цвіт каштана. 2 ст. л. збору залити 500 мл окропу, настояти 30 40 хв., процідити, пити по 150 мл тричі на день до їди.

– Жителям північних регіонів варто звернути увагу на чорницю, яку здавна застосовували в комплексному лікуванні очних захворювань і яка щедро родить у лісах Полісся. Найкраще ягоду вживати свіжою по 50 – 100 грамів на день. Хоча ви можете її висушити або заморозити та споживати весь рік, – додає Алла Андріївна. – А як нема чорниці – налягайте на брусницю, шипшину, чорноплідну горобину, смородину та порички, кизил, ожину, калину. Адже ці ягоди багаті на провітамін А (каротин), який дуже корисний для ока.

Маєте якісь запитання до Алли Борщ – телефонуйте: (050) 072 51 23 або (068) 12 77 826. Але пам’ятайте: катаракта і глаукома є хронічними прогресуючими хворобами, тому обов’язково потребують постійного нагляду та обстеження у лікаря-офтальмолога, натомість фітопрепарати – це важливий, проте не єдиний елемент лікування.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Здоров'я, медицина
В тему