28 Липня 2020
Новини

Чорнобильські гриби захищатимуть астронавтів від радіації в космосі

Чорнобильські гриби захищатимуть астронавтів від радіації в космосі

Науковці з Університету Північної Кароліни в Шарлотті і Стенфордського університету провели дослідження, в результаті якого вияснили, що гриби, які виросли всередині реактора Чорнобильської АЕС, можуть споживати радіацію та захищати астронавтів у космосі від неї.

Про це інформує Бабель.

Щоб захистити космонавтів, вчені вивчали організм, який виявили в одному з найбільш радіоактивних місць на планеті — Чорнобилі. Внаслідок вибуху на АЕС у деяких частинах рослини рівень радіації досяг настільки високого рівня, що опромінення могло б убити людину приблизно за 60 секунд. Але у реакторі виявили кілька видів грибів, які , «харчуються» екстремальними рівнями радіації.

Йдеться про радіотрофний гриб виду Сladosporium sphaerospermum. Його можуть використати як щит для захисту космонавтів у відкритому космосі. Під час експерименту дослідники помістили гриби на МКС на 30 днів і проаналізували їх здатність блокувати випромінювання. Гриби цього виду містять пігмент меланін, який може поглинати випромінювання і перетворювати його в енергію.

Дослідники встановили лабораторну чашку з двох сторін. З одного боку — не було грибів, з іншого — були. Під чашкою був детектор радіації. Протягом 30 днів детектори вимірювали випромінювання кожні 110 секунд. Дослідження показало, що гриби здатні адаптуватися до мікрогравітації і розвиватися під впливом радіації. Організм зміг заблокувати частину вхідного випромінювання, зменшивши його рівень майже на 2%.

На думку дослідників, шар гриба товщиною близько 21 см може «в значній мірі звести нанівець річний еквівалент дози опромінення навколишнього середовища на поверхні Марса».

Гриб також самовідтворюється і самовідновлюється: якщо щит з нього буде пошкоджений, то він сам «полагодити» його за кілька днів.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: чорнобиль, космос, наука
В тему

Останні матеріали