12 Червня 2020
Новини

Український розробник з Житомира запустив першу приватну ракету SpaceX в космос

Український розробник з Житомира запустив першу приватну ракету SpaceX в космос

Олексій Пахунов – один з небагатьох українців сучасності, про якого говорять соцмережі. А все тому, що він працює старшим інженером у компанії SpaceX мільярдера Ілона Маска.

Зараз, мабуть, не знайдете людини, яка б не чула про Ілона Маска та його компанію, штаб квартира якої розташована у Хауторні, Каліфорнія. SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) – американське приватне підприємство, яке працює в галузі будівництва космічного транспорту, виробник ракет-носіїв сімейства Falcon та космічних кораблів Dragon.

Нещодавно, а саме 30 травня 2020 року, вони відправили перший у світі комерційний рейс астронавтів до Міжнародної космічної станції. Відбулося це  о 22:22 за Києвом на мисі Канаверал у Флориді, де з другої спроби відбувся перший пілотований запуск приватного космічного корабля Crew Dragon з американськими астронавтами Бобом Бенкеном та Дугласом Герлі на борту.

Crew Dragon за допомогою багаторазової ракети Falcon 9 доставила астронавтів на висоту 400 кілометрів над Землею до Міжнародної космічної станції.

Це вперше в історії на МКС прибув аппарат, створений приватною компанією. Запуском пілотованого корабля Falcon 9 з капсулою Crew Dragon США відновили програму пілотованих польотів, перервану 2011 року із закінченням програми шатлів.

Відтоді американські астронавти літали в космос російськими ракетами "Союз", а стикувальний вузол американського сегмента орбітальної станції не використовували. Компанія ж Ілона Маска розробила ракети-носії Falcon 1 і Falcon 9, одразу маючи на меті зробити їх багаторазовими за рахунок повернення і повторного використання 1-го ступеню ракети.

Українець про якого заговорив весь світ

Це без перебільшення історична подія, а всі причетні до неї люди стали героями. Тому до Пахунова, як провідного гравця в американській компанії, була прикута увага багатьох українців, про що він сам і написав у своєму блозі.

«Успішний запуск пілотованого Crew Dragon до Міжнародної космічної станції заслужено викликав підвищену увагу з боку як засобів масової інформації, так і простих смертних. Як-не-як такі події трапляються нечасто… Що набагато гірше, звістка про те, що в SpaceX працює українець викликала неабиякий ажіотаж в Facebook і хвилю чуток…», - написав він.

За словами Пахунова, він не пише «все програмне забезпечення, яке відповідає за політ Crew Dragon», оскільки цим займається кілька сотень людей протягом багатьох років. 

Раніше Пахунов писав «софт» (програмне забезпечення) для Falcon 9 і Falcon Heavy, а тепер - для Starship. 

«Само собою, оскільки софт для всіх чотирьох збирається з однієї кодової бази, то частина мого коду використовується при польоті Dragon», - пояснює Пахунов.

Посада українця у компанії Ілона Маска називається «Sr. Software Engineer», тобто «розробник звичайний, але досвідчений». Ця посада не передбачає керівництва командою. 

У 2015 році Пахунов відповідав за вдале приземлення Falcon 9.

«Я дійсно відповідав за першу вдалу посадку першого ступеня Falcon 9 і запуск Falcon Heavy… У SpaceX активно використовується поняття "Responsible Engineer" ("відповідальний інженер", "RE"). Відповідальний інженер координує взаємодію різних груп в тій чи іншій області…

Завдання відповідального інженера полягає не в тому, щоб зробити всю роботу самому, а в тому, щоб вся робота (в одній певній галузі) була зроблена тими, хто повинен її зробити. Без такого відповідального інженера легко забути яку-небудь важливу, але малопомітну деталь. Наприклад, легко можна підключити тільки один кінець кабелю або забути виконати якийсь важливий тест», - написав чоловік.

За його словами, на кожен запуск призначається відповідальний інженер від кожної групи, що забезпечує запуск. 

«Я був інженером, що відповідає за запуск F9-21 (перша успішна посадка), FH-1 (перший запуск Falcon Heavy) і декількох інших запусків від групи Flight Software. Крім іншого, я відповідав за те, щоб польотний софт, завантажений на ракету, включав в себе всі заплановані зміни і пройшов всі необхідні тести. Більшість людей, яких ви бачите в центрі управління польотом, - відповідальні інженери призначені від різних груп», - пояснює Пахунов.

Якби там не було, а від Олексія залежить майбутня історія, на ньому лежить велика відповідальність. Його помилка загрожує багатомільйонними втратами і можливими людськими жертвами.

Як усе починалося

Чи міг простий програміст, родом із Житомирщини, уявити собі, коли закінчував Хмельницький Технологічний університет «Поділля» (тепер Хмельницькии? Національнии? Університет), що згодом стане причетним до запуску космічних кораблів? Мабуть, ні. 

Тоді в кінцеві дев’яності зі своєю спеціальністю «Комп’ютерні системи та мережі» він міг розраховувати на роботу в якомусь філіалі престижної ІТ-компанії. Та Олексій Пахунов мріяв про більше.

Тому молодий та амбітний програміст вирішує почати кар’єру в Європі. На початку нульових – Румунія, далі – офіс Microsoft у данському Копенгагені, куди переїхав у 2004 році.

У 2006 році перейшов до команди Windows Kernel і переїхав до Редмонду, штат Вашингтон. Потім працював в одній з груп Microsoft Research. А в 2012 році перейшов у Google, де працював над Chrome Remote Desktop.

Олексій поїхав з України на початку 2000-х і сьогодні намагається по можливості уникати навколополітичних тем.

«Головним чином, через вкрай низький ККД подібних суперечок. А вже після подій останніх років – так і поготів», – підкреслює він.

Він не соромиться називати себе українцем, хоча веде свій блог та розмовляє російською мовою.

В середині 2013 року з Олексієм зв’язався рекрутер зі SpaceX і зробив йому пропозицію, від якої українцеві було складно відмовитися:

«Я міг поєднати два своїх улюблених хобі: програмування і космос», – згадує Пахунов.

Сьогодні він працює старшим розробником ПЗ в групі Flight Software, SpaceX.

Олексій Пахунов та Ілон Маск

Коли запросили Олексія на роботу, компанія SpaceX була вже великою, тож з Ілоном Маском Олексій співбесіду не проходив. Особисто з засновником і головним виконавчим директором компанії він перетинався всього кілька разів.

«Перший – на компанійських посиденьках в ресторані, другий – в досить стресовій атмосфері, коли потрібно було швидко прийняти складне рішення. Посиденьки в ресторані мені сподобалися більше», – зізнається Олексій.

Однак Олексій захоплюється лідерськими якостями  керівника та вмінням активно розвивати справу усього свого життя.
«Ілон непогано розбирається в інженерній справі; у нього хороша інтуїція на ефективні рішення складних інженерних проблем. Більше того, йому добре вдається вирішувати інженерні проблеми бізнес-методами.

Скажімо, ви зіткнулися з проблемою, що ваш основний додаток занадто повільно обробляє дані. Наївний інженерний підхід для вирішення цієї проблеми – витратити X годин на оптимізацію коду. Трохи менш наївний – придбати в десять разів більше серверів. Це, напевно, не дуже ефективно, але може бути виправдано, якщо мова йде про основну функцію компанії.

Маск в цій ситуації може сказати, що загалом оптимізація обробки даних – абсолютно не та проблема, якою потрібно займатися. Потрібно просто зменшити потік вхідних даних і не паритися. Це не лише дасть змогу розв’язати вихідну проблему, а й допоможе в десятках інших місць, де великий обсяг даних створював проблеми. Залишилося тільки знайти спосіб зменшити обсяг вхідних даних …

Мені здається, що таке “концептуальне” мислення – це одночасно і причина, чому у Маска все виходить, і причина, чому терміни постійно повзуть вправо».

Робота у SpaceX

Український розробник зізнається, що не може багато розповідати про роботу у SpaceX через корпоративні правила.

«Я сильно обмежений в тому, що я можу розповісти про роботу в компанії. Крім звичайних обмежень на поширення закритої інформації, працівники SpaceX потрапляють під обмеження ITAR (закон про контроль за експортом зброї). Фактично я можу говорити тільки про те, що вже (було) опубліковано в Інтернеті і не більше того», - пише Пахунов.

Він не веде сторінок у соцмережах та не дає інтерв’ю. Єдиний його публічний прояв – це авторський блог в інтернеті. Де він розповідає про те, як на чолі з Маском вони запускають у космос найкращі ракети планети. 

В команді Олексія Falcon Software працює близько десяти чоловік. Вони пишуть код для ракет і наземної інфраструктури. У польоті та системах, які обслуговують політ, використовуються С++  і Linux. У менш критичних системах – широко застосовуються Python та інші мови.

За словами Олексія, від будь-якого іншого коду ПЗ для Falcon відрізняється високими вимогами до надійності та передбачуваності поведінки.

«Якщо Word або сторінка в браузері можуть впасти з мінімальними наслідками, то на ракеті це загрожує багатомільйонними втратами і можливими людськими жертвами. Це впливає на архітектуру, способи обробки даних і стиль написання коду», – пояснив Пахунов.

Абсолютна продуктивність коду менш важлива, ніж стабільний час виконання. Вітається простий код – його легше перевірити і протестувати.

У SpaceX є як чисто програмістські позиції, так і позиції для програмістів-фізиків. Перші пишуть код, другі розробляють алгоритми керування та навігації. Якщо говорити про перших, то компанія дивиться насамперед на здатність фахівця писати надійний код на С++ з розумінням того, як працює комп’ютер на різних рівнях, і вмінням застосовувати ці знання для вирішення практичних завдань.

За словами Пахунова, в SpaceX не шукають якихось спеціальних «аерокосмічних програмістів». Відповідним досвідом роботи (на С++, ближче до заліза) часто володіють вихідці з ігрової індустрії, системні розробники, розробники вбудованих/серверних додатків.

Трішки про особисте

І хоча графік у SpaceX жорсткий, таке життя Олексію до вподоби.

 «Час на відпочинок і особисте життя залишається, хоча, якщо ви запитаєте мою дружину, вона зі мною не погодиться. У SpaceX легко працювати хоч цілодобово», - зазначив він.

У компанії намагаються організувати робочий процес таким чином, щоб звести позаурочну роботу до мінімуму, але повністю виключити її не вдається.

«Час запуску залежить від орбіти, а не від робочого розкладу. Передстартова підготовка відраховується від часу запуску. Я б сказав, що я працюю 45-50 годин в тиждень», - підсумував українець.

Дружина Олексія – Тетяна, за океаном теж пов’язала себе справою життя та викладає українську мову в Лос-Анджелесі. 

Можливо, про талановитого українця з Space X ми так і не дізналися б. Якби не випадок: на завод компанї потрапив Святослав Вакарчук. І його екскурсоводом став саме Олексій. 

«Космічні залізяки і хороша кава справили на Святослава незабутнє враження. Серйозно, у нас безкоштовний еспресо-бар, де баристи варять каву з ранку до вечора. Черга охочих не закінчується ніколи», – написав Пахунов у своєму блозі.

Так історія українця зі Space X стала відомою: після однієї зустрічі та одного твіту.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ілон маск, українці, Світ
В тему