22 Травня 2020
Новини

Ранні овочі: як споживати без шкоди для здоров’я

Ранні овочі: як споживати без шкоди для здоров’я

Відсутність апетиту, швидка втомлюваність, ламкі нігті та волосся – це характерні ознаки браку вітамінів, що їх кожної весни відчуває наш організм.

Аби поповнити запаси необхідних для здоров’я елементів, ми спішимо купити ранні редиску, огірки, помідори та зелень. Втім лікарі застерігають: у таких овочах та зелені може бути більше шкоди, ніж користі. Особливо коли йдеться про дитячий організм, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

Як же вибрати смачне та ще й корисне?

 

Купуючи, ретельно перебирайте

Перш ніж придбати овочі, ретельно їх перебирайте та кладіть до кошика лише цілі, тверденькі, без плям і тріщин. Адже, коли овоч пошкоджений, у тріщинах та вм’ятинах розвивається патогенна мікрофлора, з’являються хвороботворні бактерії, гниль тощо.

Визначити свіжість овочів допомагають маленькі деталі. В огірків, приміром, – це наявність не зів’ялих квіток. У помідорів – свіжо-зелені хвостики та характерний аромат. У редиски – зелене бадилля.

Купуючи петрушку, окріп, салат, зверніть увагу, аби їхнє листя не було коричнюватим на кінчиках та не мало гнилуватих ділянок коричневого або чорного забарвлення. Крім того, свіже листя салату пружне. Якщо ж воно хилиться донизу, це може означати, що зелень штучно стимулювали рости швидше, й основа стовбура не встигла сформуватися міцною.

Обираючи моркву, буряк, відкидайте ті коренеплоди, які мають зелені ділянки біля бадилля.

 

Замочуйте перед уживанням

Фактично всі ранні овочі містять нітрати. Адже вирощуються з додаванням солей азотної кислоти, яку в народі називають селітрою. У незначних обсягах нітрати не завдають шкоди організму. Але ж не будемо ми кожен овоч перевіряти. Тому найпростіший варіант – безпосередньо перед уживанням замочувати овочі в холодній воді мінімум на 15 хв., максимум – на дві години. Таким чином наявні в овочі солі азотної кислоти розчиняться у воді.

Що стосується ранньої картоплі, моркви, буряку, то їх можна не замочувати, а проварити в каструлі, першу воду злити (бо в ній розчиняться солі селітри), залити свіжу воду і тоді вже варити до повної готовності.

Зверніть увагу на середину

Мабуть, не раз вам доводилося бачити, що розрізаєш помідор, а він усередині світлий із грубими прожилками? Такий овоч споживати не варто, адже він може бути перенасичений шкідливими елементами (у домашніх помідорах біла серцевина може свідчити про захворювання томатів).

Схожі застереження стосуються моркви. Якщо ви її розрізали і побачили чітко виражену білу серцевину та грубі прожилки, це може вказувати на надмірне накопичення в коренеплоді шкідливих елементів.

 

Де найбільше накопичуються нітрати

Якщо замочити овоч не виходить, то принаймні позбудьтеся тих його частин, де він зазвичай накопичує нітрати. В огірків це хвостики та шкірка. В редиски, моркви, буряка – верхівка біля гички та корінець. У капусти – верхнє листя і качан. У помідорі – серцевинка.

Щодо петрушки, укропу, листя салату, які особливо багато всмоктують солей азотної кислоти, то їх можна хіба що замочити.

 

Не вірте рекламі

У цю пору в інтернеті можна побачити рекламу нітрат-тестерів для вимірювання вмісту солей в овочах, ягодах, фруктах. Так-от, Міністерство охорони здоров’я на своїй офіційній сторінці закликає не купувати нітрат-тестерів. І пояснює: ці прилади вимірюють електропровідність солевмісних розчинів загалом, тому враховують не лише нітрати, а й усі інші солі – фосфати чи натрієві, які насправді потрібні нашому організмові. Похибка таких вимірів може досягати мало не 1000%.

Тож, якщо вам украй потрібно визначити якість ранніх овочів, отримати достовірну інформацію ви зможете лише в лабораторіях, які діють на офіційних ринках або у відповідних службах.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: їжа
В тему