13 Березня 2020
Новини

Чому в Луцьку тимчасово заборонили будувати житло

Чому в Луцьку тимчасово заборонили будувати житло

У Луцьку запровадили тимчасовий мораторій на будівництво житла.

На це питання відповідав сьогодні під час конференції за участю представників влади та провідних забудовників міста, - повідомляє на сторінці в Facebook перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

«Переконаний, що піти на такий крок варто було б іще кілька років тому. А причин цьому, насправді, чимало – місто має непоодинокі прикрі випадки, коли окремі забудовники не враховували зношеності мереж і зводили будинки, які створювали надмірне навантаження на каналізацію, або ж врізка в мережу була здійснена неякісно», - йдеться у повідомленні.

За його словами, також є навіть ситуація, коли каналізаційні відходи потрапляли в дощову каналізацію, яку зробили фекальною, що є грубим порушенням.

«Більше того, знаємо, наскільки зношеними є очисні споруди в Липлянах. Додаткові врізки і збільшення кількості стоків для них є критичними. Якщо раніше ми працювали над залученням європейських коштів на реконструкцію очисних, то зараз розглядаємо можливість збільшення фінансування з Європейського інвестиційного банку для будівництва нових очисних споруд», - додає Недопад.

«Крім того, будівництво нових багатоповерхівок і, тим більше, забудова цілих мікрорайонів повинні здійснюватись разом із будівництвом нових шкіл і дитсадків, а також із комплексним плануванням розміщення нових будівель за участю будівельних підприємств, архітекторів, контролюючих органів.

Зараз маємо проблематику по 55 районі, де школа і садок вже переповненні. У кількох сусідніх містах України соціальна інфраструктура будується за кошти забудовника. Нові державно-будівельні норми дозволяють будівництво дитсадків на перших поверхах багатоповерхівок за ініціативною будівельних підприємств», - зазначає Григорій Недопад в дописі

Він додав, що в Луцьку також є проблема із нестачею місць для паркування авто біля новобудов, що часто призводить до надміру припаркованих машин на дорогах загального користування.

Перший заступник міського голови додав, що ще існує проблема і з тим, що у Луцьку пожежні машини можуть дістати лише до десятого поверху, а деякі забудовники зводять значно вищі багатоповерхівки.

«Це теж є порушенням і небезпекою. Ось чому разом із забудовниками ми повинні створювати стратегічне планування розвитку будівництва у Луцьку. Спілкуватися, чути один одного і зводити нові об’єкти, які не нашкодять місту в цілому. Приємно, що сьогодні, разом із представниками будівельної галузі, ми обговорили ключові моменти, вивчили позицію міської влади і забудовників та визначали напрямки подальшої співпраці», - резюмував Недопад.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: луцьк, Волинь
В тему