18 Листопада 2019
Новини

В Україні кожна п’ята дитина – жертва секс-насильства: як захистити малечу

В Україні кожна п’ята дитина – жертва секс-насильства: як захистити малечу

Від сексуального насильства в Україні страждає кожна п’ята дитина. Останніми роками злочинців більшає в онлайн-просторі.

Як захистити дітей планують та які поради дають батькам, повідомляє ТСН.

Цього року постраждало 324 дитини. За словамиуповноваженого з прав дитини Миколи Кулеби, від насильства однаково потерпають як дівчатка, так і хлопчики.

«Високий рівень сексуального насильства над дітьми спостерігаються в усіх країнах. Як показують дослідження, переважно це люди, які знайомі дитині. Саме тому так важко ці злочини розслідують і викриваються», - каже він.

Все більшої небезпеки набуває сексуальне насильство он-лайн. Дитячий омбудсмен навів дані дослідження: опитали понад 5 тисяч дітей. За його результатами, 30% опитаних погоджувалися зустрітися з людиною, з якою вони познайомилися онлайн.

Окрім цього, часто дітям пропонують вислати інтимне фото, або щось продемонструвати в камеру. Це також насилля, кажуть фахівці.

«Назавжди видалити ті матеріали з інтернету просто не можливо. Те, що потрапило один раз в онлайн, залишається там назавжди», - каже координатор програм із захисту дітей від насилля.

Щоб захистити дітей в мережі, попрацювати закликають батьків. Найпростіше - скачати спеціальний додаток батьківського контролю, через нього блокувати дитині певні сайти і обмежувати перебування в інтернеті. Найскладніше - відверто поговорити про це з дитиною.

«Якщо ти відверто говориш і кажеш, мовляв, такі у нас сімейні правила, а не повністю забирають. Треба, щоб був ліміт: перший день скандал, другий - менший сканждал. Через тиждень дитина звикає, що це норма», - каже засновник українського додатку батькіського контролю Віктор Євпак.

Нормою має стати й постійне нагадування елементарних правил безпеки: нікуди з незнайомими людьми не йти, не заходити з незнайомцями в ліфт, а при будь-якій небезпеці кричати і кликати на допомогу.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: секс-скандал, діти, Надзвичайні події, Україна
В тему