15 Жовтня 2019
Новини

Тріумф романісток: Букерівську премію присудили одразу двом письменницям

Тріумф романісток: Букерівську премію присудили одразу двом письменницям

Усупереч правилам, найпрестижнішу премію за письменство вручили одразу двом письменницям.

У 2019-му Букерівську премію, одну з найбільш престижних нагород у царині літератури, всупереч усталеним правилам, вручили відразу двом письменникам. Точніше, письменницям – канадці Маргарет Етвуд і британці Бернардін Еваріст, передають «Факти».

79-річна Етвуд стала найстарішим в історії премії лауреатом – за роман «Завіти», продовження «Оповіді служниці», що став бестселером і ліг в основу однойменного серіалу. У 2000 році вона вже була лауреатом Букера за роман «Сліпий убивця».

60-річну Еваріст відзначили за роман «Дівчина, жінка, все решта», що розповідає про чорношкірих британок. Бернардін стала першою в історії темношкірою володаркою премії.

Етвуд і Еваріст розділять між собою 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 63 тисяч доларів).

Досі відразу два учасники отримували Букерівську премію лишень двічі в історії – в 1974 і 1992 роках. Але в 1993 році правила змінили. У них вказали, що «приз не може бути розділений або не вручений». Однак цьогоріч журі не спромоглося вибрати одного переможця. І постановило порушити статут.

Торік Букерівську премію отримав перший автор із Північної Ірландії – письменниця Анна Бернс, за роман «Молочник», написаний від імені 18-річної дівчини.

Раніше ЗМІ писали, що Нобелівська премія з літератури дісталася в 2019 році також двом письменникам – польці з українським корінням Ользі Токарчук і австрійцю Петеру Гандке.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: література
В тему